Klasszikus

A romantika határai

2008.12.30. 00:00
Ajánlom
Keller András hegedűművész-pályafutásának kezdetei óta tevékenysége egyik fontos pillérének tartja a kortárs zene megszólaltatását, így a legkevésbé sem meglepő, hogy a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar zeneigazgatójaként is jelentős szerepet szánt a repertoár e némiképp mostoha sorsú részének az együttes új arculatának kialakításakor.

A modern kompozíciókkal való életerős kapcsolat jegyében válogatta össze a zenekar december 17-i hangversenyének műsorát is, amelyen két, budapesti koncerten eddig még nem hallott alkotás szerepelt: a grúz Giya Kancheli Styx címet viselő, eredetileg Jurij Bashmet felkérésére készült műve az MR Énekkar és Gidon Kremer közreműködésével, valamint Brahms g-moll zongoranégyesének (op. 25) Schönberg által készített nagyzenekari átirata.

Ránézésre valamelyest furcsának tűnt egy kortárs komponista alkotása a romantikus bérletsorozat egyik hangversenyének programján, az élet és halál határán egyensúlyozó terjedelmes darab azonban már az első ütemek felhangzásakor egyértelmű magyarázattal szolgált. A kompozícióban szólista, kórus és zenekar egyetlen lebegő, végtelenbe nyúló egységet alkot, amelynek teljessége épp az apparátus sokszínű foltjainak villódzó mozaikszerűségéből alakul ki. A töredezett részletek egymásutánja nagyrészt tizenkilencedik századi elemeket sorakoztat fel, csakhogy nem rendezi őket semmiféle hagyományos, megszokott formai-logikai sorba, szerkezeti funkciójuk átértelmezésével alakítva át az általuk keltett asszociációk körét. Apró töredékek keresik a kapcsolódási pontot egymással, miközben az élettelen szépség békéjét időről időre riasztó erejű, egyre terjedelmesebb kitörési szakaszok rombolják szét. Tetőpontjukat azonban ezek sem érik el soha, mintha félbeszakadva úsznának el a Styx hullámain a semmibe a szólóhangszer testén súrlódó vonó és a kórus hideglelős sziszegésének szélfúvásszerű hangjától kísérve. Gidon Kremer természetes eleganciával és érzékeny figyelemmel formált játéka, a kórus zsolozsmájának finom árnyalatai, a zenekari szólamok motívumismételgetéseinek egyéni pontossága és tutti tömbjeinek megrázó súlya Keller András koncentrált irányításával méltán tette emlékezetessé a mű magyarországi bemutatóját, amelynek végén a grúz művész személyesen mondott köszönetet az előadóknak.

A Styx által keltett feszültség oldását a műsor – tökéletes érzékkel – a múlt átértelmezésének másik mesterére, Schönbergre bízta, aki feladatának maradéktalanul megfelelve óvatosan megválasztott túlzásokkal mozdította el a Brahms-kvartett zárkózottságát, képeknek és szavaknak ellenálló hangulati hullámzásait a szinte látható és tapintható karakterek karikaturisztikus filmszerűsége felé. Az átirat tökéletesen elmosta a zongoraszólam nyomait, unisono-melódiák egyszerűségébe és harsány fúvósállásokba fojtva az esetleges hiányérzetet.

Az nagyszabású együttes mégsem duzzasztotta esetlen szimfóniává a darabot, mivel a következetesen kigyomlált intimitást helyettesítő éles humorérzék biztosította a kompozíció könnyed lendületét. A zenekar eleinte ugyan megküzdött egy-két pontatlan belépéssel, ügyetlen hangindítással, a harmadik tétel szégyentelenül felnagyított, gunyoros katonásdijának és a tüzes rondó féktelenségének izgága ütős-fúvós szólamai azonban a méltóságteljes hagyomány fölött őrködő vonóskar virtuozitásával párosulva tökéletesen magukkal ragadták a hallgatókat, akik zajosan ünnepelték Keller Andrást és zenekarát. Ha maradt egyáltalán kívánnivaló az este végére, csak annyi, hogy az efféle zseniálisan kivitelezett zenei élcek sűrűbben bukkanjanak fel a pesti koncertek műsorán.

(2008. december 17. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar; km.: Gidon Kremer (hegedű), MR Énekkar; vez.: Keller András; Kancheli: Styx; Brahms-Schönberg: g-moll zongoranégyes, op. 25)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.