Klasszikus

A romantika határai

2008.12.30. 00:00
Ajánlom
Keller András hegedűművész-pályafutásának kezdetei óta tevékenysége egyik fontos pillérének tartja a kortárs zene megszólaltatását, így a legkevésbé sem meglepő, hogy a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar zeneigazgatójaként is jelentős szerepet szánt a repertoár e némiképp mostoha sorsú részének az együttes új arculatának kialakításakor.

A modern kompozíciókkal való életerős kapcsolat jegyében válogatta össze a zenekar december 17-i hangversenyének műsorát is, amelyen két, budapesti koncerten eddig még nem hallott alkotás szerepelt: a grúz Giya Kancheli Styx címet viselő, eredetileg Jurij Bashmet felkérésére készült műve az MR Énekkar és Gidon Kremer közreműködésével, valamint Brahms g-moll zongoranégyesének (op. 25) Schönberg által készített nagyzenekari átirata.

Ránézésre valamelyest furcsának tűnt egy kortárs komponista alkotása a romantikus bérletsorozat egyik hangversenyének programján, az élet és halál határán egyensúlyozó terjedelmes darab azonban már az első ütemek felhangzásakor egyértelmű magyarázattal szolgált. A kompozícióban szólista, kórus és zenekar egyetlen lebegő, végtelenbe nyúló egységet alkot, amelynek teljessége épp az apparátus sokszínű foltjainak villódzó mozaikszerűségéből alakul ki. A töredezett részletek egymásutánja nagyrészt tizenkilencedik századi elemeket sorakoztat fel, csakhogy nem rendezi őket semmiféle hagyományos, megszokott formai-logikai sorba, szerkezeti funkciójuk átértelmezésével alakítva át az általuk keltett asszociációk körét. Apró töredékek keresik a kapcsolódási pontot egymással, miközben az élettelen szépség békéjét időről időre riasztó erejű, egyre terjedelmesebb kitörési szakaszok rombolják szét. Tetőpontjukat azonban ezek sem érik el soha, mintha félbeszakadva úsznának el a Styx hullámain a semmibe a szólóhangszer testén súrlódó vonó és a kórus hideglelős sziszegésének szélfúvásszerű hangjától kísérve. Gidon Kremer természetes eleganciával és érzékeny figyelemmel formált játéka, a kórus zsolozsmájának finom árnyalatai, a zenekari szólamok motívumismételgetéseinek egyéni pontossága és tutti tömbjeinek megrázó súlya Keller András koncentrált irányításával méltán tette emlékezetessé a mű magyarországi bemutatóját, amelynek végén a grúz művész személyesen mondott köszönetet az előadóknak.

A Styx által keltett feszültség oldását a műsor – tökéletes érzékkel – a múlt átértelmezésének másik mesterére, Schönbergre bízta, aki feladatának maradéktalanul megfelelve óvatosan megválasztott túlzásokkal mozdította el a Brahms-kvartett zárkózottságát, képeknek és szavaknak ellenálló hangulati hullámzásait a szinte látható és tapintható karakterek karikaturisztikus filmszerűsége felé. Az átirat tökéletesen elmosta a zongoraszólam nyomait, unisono-melódiák egyszerűségébe és harsány fúvósállásokba fojtva az esetleges hiányérzetet.

Az nagyszabású együttes mégsem duzzasztotta esetlen szimfóniává a darabot, mivel a következetesen kigyomlált intimitást helyettesítő éles humorérzék biztosította a kompozíció könnyed lendületét. A zenekar eleinte ugyan megküzdött egy-két pontatlan belépéssel, ügyetlen hangindítással, a harmadik tétel szégyentelenül felnagyított, gunyoros katonásdijának és a tüzes rondó féktelenségének izgága ütős-fúvós szólamai azonban a méltóságteljes hagyomány fölött őrködő vonóskar virtuozitásával párosulva tökéletesen magukkal ragadták a hallgatókat, akik zajosan ünnepelték Keller Andrást és zenekarát. Ha maradt egyáltalán kívánnivaló az este végére, csak annyi, hogy az efféle zseniálisan kivitelezett zenei élcek sűrűbben bukkanjanak fel a pesti koncertek műsorán.

(2008. december 17. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar; km.: Gidon Kremer (hegedű), MR Énekkar; vez.: Keller András; Kancheli: Styx; Brahms-Schönberg: g-moll zongoranégyes, op. 25)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!