Klasszikus

A romantika hullámain – a Szent István Filharmonikusok koncertje

2022.11.16. 16:05
Ajánlom
A Szent István Filharmonikusok a romantika gyakran játszott műveiből válogat soron következő, hagyományos szerkesztésű koncertjén: egy nyitányt követ egy versenymű, a koncert második felében pedig egy szimfóniát hallhat a közönség november 19-én Müpában. Az esten közreműködik Kelemen Barnabás, vezényel Rajna Martin.
BarnabasKelemenphoto-min-155856.jpg

Kelemen Barnabás (Fotó/Forrás: Szent István Filharmonikusok)

A Stephanus bérlet 2. előadása romantikus szerzők kedvelt műveit kínálja. Richard Wagner A bolygó hollandi című operájának életrajzi háttere az a tengeri út volt, amelyet a zeneszerző Rigából Párizsba utaztában, rettentő viharban, egy rozoga vitorláshajón tett meg. A szerző nyilatkozata szerint

„A Bolygó Hollandi alakja a népfantázia szülöttje: az emberélet egyik ősi vonása szólal meg benne, hatalmas, szívbe markoló erővel.

Tehát: vágy a megnyugvás után az élet vad viharai közepette”. A bolygó hollandi szenvedélyes hangú nyitányában sorra megjelennek a mű legfontosabb témái: így a Hollandi kürtökön felhangzó motívuma a viharos tengerként háborgó vonóskar aláfestésében, majd az angolkürtön és az oboán is felhangzik a történet női főszereplőjének, Sentának megnyugvást jelentő dallama. Az opera bemutatója 1843-ban volt Drezdában.  

Felix Mendelssohn e-moll hegedűversenye a romantikus hegedűirodalom egyik legszebb és legnépszerűbb alkotása. A művet Mendelssohn lipcsei konzervatóriumi tanártársa, a lipcsei Gewandhaus Szimfonikus Zenekar koncertmestere, a jeles hegedűvirtuóz, Ferdinand David mutatta be 1845 márciusában. A versenymű éppúgy magán viseli Mendelssohn zongorára írt Lieder ohne Worte I-VIII. (Dalok szöveg nélkül)  című sorozatának felhőtlen költészetét, mint a Szentvánéji álom című kísérőzenéjének tündérvilágát.

Mendelssohn zenélőkedvét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a versenyművét a vonósok hullámzó kísérete felett a szólóhegedű gyönyörű melódiája indítja.

Az egyes tételek megszakítás nélkül, rövid átvezetőkkel követik egymást.

Antonín Dvořák VIII. szimfóniája 1889-ben készült el, nyaralása alatt. Ez a nyári hangulat, a cseh vidék békés nyugalma érződik a négytételes szimfónia minden üteméből. A természet himnuszát zengő, másutt a cseh nép énekét és táncát stilizáló G-dúr szimfónia bemutatója után Dvořákot lelkesen ünnepelték: a Tudományok és Művészetek Cseh Akadémiája taggá választotta, a Cseh Egyetem pedig tiszteletbeli doktori címmel tüntette ki. Ezzel azonban az ünneplések még nem értek végett, ugyanis a cambridge-i egyetem filozófiai fakultása a zene tiszteletbeli doktorává avatta.

Az angliai doktorrá avatáson Dvořák a többi kitüntetettől eltérően nem olvasott fel doktori értekezést, hanem elvezényelte derűs hangvételű VIII. szimfóniáját.

Az est szólistája Kelemen Barnabás hegedűművész, akit a megannyi sikeres hazai és nemzetközi szereplés után a Hungaroton felkért, hogy a Bartók Új Sorozatban legyen Bartók összes szólóhegedűt foglalkoztató művének szólistája. A művész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszékének egyetemi docense. Rajna Martin a fiatal magyar karmestergeneráció egyik legkiemelkedőbb tehetsége, nemzetközi hírű szólisták elismert partnere. 2021-től a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestereként dolgozik, de több produkció zenei vezetője a Magyar Állami Operaházban is. Tanulmányait a budapesti Zeneakadémián Medveczky Ádám és Ligeti András osztályában kezdte, majd a weimari Liszt Ferenc Egyetem karmester szakán, Nicolás Pasquet és Ekhart Wycik osztályában képezte magát tovább. 2021-től az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentorált karmestereként olyan mesterekkel dolgozott együtt, mint Eötvös Péter, Kurtág György. 

A Szent István Filharmonikusok koncertje

november 19. 18:00, Müpa

Wagner: A bolygó hollandi – nyitány
Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, op. 64

Dvořák: VIII. (G-dúr) szimfónia, op. 88

További információ itt érhető el.

Fejléckép: Rajna Martin (forrás: Szent István Filharmonikusok)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.