Klasszikus

A romantika hullámain – a Szent István Filharmonikusok koncertje

2022.11.16. 16:05
Ajánlom
A Szent István Filharmonikusok a romantika gyakran játszott műveiből válogat soron következő, hagyományos szerkesztésű koncertjén: egy nyitányt követ egy versenymű, a koncert második felében pedig egy szimfóniát hallhat a közönség november 19-én Müpában. Az esten közreműködik Kelemen Barnabás, vezényel Rajna Martin.
BarnabasKelemenphoto-min-155856.jpg

Kelemen Barnabás (Fotó/Forrás: Szent István Filharmonikusok)

A Stephanus bérlet 2. előadása romantikus szerzők kedvelt műveit kínálja. Richard Wagner A bolygó hollandi című operájának életrajzi háttere az a tengeri út volt, amelyet a zeneszerző Rigából Párizsba utaztában, rettentő viharban, egy rozoga vitorláshajón tett meg. A szerző nyilatkozata szerint

„A Bolygó Hollandi alakja a népfantázia szülöttje: az emberélet egyik ősi vonása szólal meg benne, hatalmas, szívbe markoló erővel.

Tehát: vágy a megnyugvás után az élet vad viharai közepette”. A bolygó hollandi szenvedélyes hangú nyitányában sorra megjelennek a mű legfontosabb témái: így a Hollandi kürtökön felhangzó motívuma a viharos tengerként háborgó vonóskar aláfestésében, majd az angolkürtön és az oboán is felhangzik a történet női főszereplőjének, Sentának megnyugvást jelentő dallama. Az opera bemutatója 1843-ban volt Drezdában.  

Felix Mendelssohn e-moll hegedűversenye a romantikus hegedűirodalom egyik legszebb és legnépszerűbb alkotása. A művet Mendelssohn lipcsei konzervatóriumi tanártársa, a lipcsei Gewandhaus Szimfonikus Zenekar koncertmestere, a jeles hegedűvirtuóz, Ferdinand David mutatta be 1845 márciusában. A versenymű éppúgy magán viseli Mendelssohn zongorára írt Lieder ohne Worte I-VIII. (Dalok szöveg nélkül)  című sorozatának felhőtlen költészetét, mint a Szentvánéji álom című kísérőzenéjének tündérvilágát.

Mendelssohn zenélőkedvét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a versenyművét a vonósok hullámzó kísérete felett a szólóhegedű gyönyörű melódiája indítja.

Az egyes tételek megszakítás nélkül, rövid átvezetőkkel követik egymást.

Antonín Dvořák VIII. szimfóniája 1889-ben készült el, nyaralása alatt. Ez a nyári hangulat, a cseh vidék békés nyugalma érződik a négytételes szimfónia minden üteméből. A természet himnuszát zengő, másutt a cseh nép énekét és táncát stilizáló G-dúr szimfónia bemutatója után Dvořákot lelkesen ünnepelték: a Tudományok és Művészetek Cseh Akadémiája taggá választotta, a Cseh Egyetem pedig tiszteletbeli doktori címmel tüntette ki. Ezzel azonban az ünneplések még nem értek végett, ugyanis a cambridge-i egyetem filozófiai fakultása a zene tiszteletbeli doktorává avatta.

Az angliai doktorrá avatáson Dvořák a többi kitüntetettől eltérően nem olvasott fel doktori értekezést, hanem elvezényelte derűs hangvételű VIII. szimfóniáját.

Az est szólistája Kelemen Barnabás hegedűművész, akit a megannyi sikeres hazai és nemzetközi szereplés után a Hungaroton felkért, hogy a Bartók Új Sorozatban legyen Bartók összes szólóhegedűt foglalkoztató művének szólistája. A művész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszékének egyetemi docense. Rajna Martin a fiatal magyar karmestergeneráció egyik legkiemelkedőbb tehetsége, nemzetközi hírű szólisták elismert partnere. 2021-től a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestereként dolgozik, de több produkció zenei vezetője a Magyar Állami Operaházban is. Tanulmányait a budapesti Zeneakadémián Medveczky Ádám és Ligeti András osztályában kezdte, majd a weimari Liszt Ferenc Egyetem karmester szakán, Nicolás Pasquet és Ekhart Wycik osztályában képezte magát tovább. 2021-től az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentorált karmestereként olyan mesterekkel dolgozott együtt, mint Eötvös Péter, Kurtág György. 

A Szent István Filharmonikusok koncertje

november 19. 18:00, Müpa

Wagner: A bolygó hollandi – nyitány
Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, op. 64

Dvořák: VIII. (G-dúr) szimfónia, op. 88

További információ itt érhető el.

Fejléckép: Rajna Martin (forrás: Szent István Filharmonikusok)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.  
Színház

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

KV Társulat. Két színésznő, egy csapat. Két vélemény, ami hol közös, hol különböző, ahogy a nevük is mutatja. A két nézet néha találkozik, máskor összecsap, hogy utána összefusson valahol, egy kompromisszumos középpontban.
Színház

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Klasszikus

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.
Klasszikus ajánló

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Klasszikus ajánló

Budapesten és Pozsonyban koncertezik a V4 Vonósnégyes

A kvartett március 7-én Budapesten a Benczúr Ház Rendezvényközpontban muzsikálnak, március 8-án pedig első alkalommal lépnek fel Pozsonyban, a Prímási palotában, ahol egykor Dohnányi Ernő is játszott.
Klasszikus ajánló

Idén is egy egész napon át hallgathatjuk Mozart varázslatos dallamait a Concerto Budapesttel

A Concerto Budapest hagyományos Mozart-napjára most vasárnap, március 3-án kerül sor a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is.