Klasszikus

A ruandai népirtás kapcsán állítanak bíróság elé egy zeneszerzőt

2006.09.22. 00:00
Ajánlom
Több vád miatt is a Ruandai Nemzetközi Törvényszék elé citálták Simon Bikindi ruandai komponistát: többek között népirtásban való részvételért és emberiség elleni bűntettekért teszik felelőssé.

Bikindi a közkedvelt Irindiro Balett Társulat alapítójaként, énekes-táncosként és zeneszerzőként vált Ruandában ismertté, a ’80-as években az Ifjúsági és Sportminisztériumban magas rangú közhivatalnokként tradicionális dalokat és táncokat népszerűsített. Vádlói szerint az 52 éves zenész 1990 és 1994 között részt vett a tuszik elleni gyűlöletkeltő médiakampányban. A vádirat alapján Juvenal Habyarimana elnökkel egyeztetett a dalaihoz írt szövegekről, amelyeket egy rádiócsatorna sugárzott a száz napig tartó gyilkolás alatt. Gyakran közvetlenül a támadások előtt és után játszották le a dalokat, amelyek a tuszi „ellenséget” és a hutu törzs mérsékelt tagjait tették felelőssé az ország problémáiért.

Az ügy precedens értékű lehet, mert bár a médiakampány irányítói közül már többeket beidéztek, ez az első alkalom, amikor a fajgyűlöletre uszító dalok szerzője, a kampányban csak közvetetten résztvevő személy áll a Törvényszék elé. Még ha az emberiség ellen elkövetett bűntett és a népirtást előkészítő konspiráció vádjai nem is állnak meg, Bikindi minden bizonnyal hosszú börtönbüntetés elé néz, mivel gyilkosságban való közreműködéssel, egy fegyveres csoport irányításával és számos tuszik elleni támadás vezetésével vádolják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.