Klasszikus

A Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál hazatért

2007.08.27. 00:00
Ajánlom
Haydn Teremtés című oratóriumával zárul szeptember 1-jén Budapesten és szeptember 2-án Győrben a több mint 20 éve a világ kulturális élvonalába tartozó Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál. "Aki nem látogat el ide, csak saját magát okolhatja!" – mondta a fesztiválról Anne-Sophie Mutter hegedűművész. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet az 1-jei budapesti koncertre!

Hét héten keresztül 140 koncerten, 40 helyszínen – a professzionális hangversenyteremtől a kastélyokon át az ipari épületig – ismerkedhettek az érdeklődők a magyar zenével, a cigánymuzsikától a klezmeren át a fiatal kortárs zeneszerzők műveiig a legismertebb és legelismertebb magyar előadók tolmácsolásában.

A világhírű zongoraművész, Lang Lang nyilatkozta az eseményről: "Olyan, mintha hazaérkeznék". Nos, az idei német kulturális rendezvénysorozat most bizonyos értelemben "hazatért": a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál Zenekari- és Kórusakadémiájának magyarországi koncertje lesz az eseménysorozat egyik záróhangversenye. Szeptember 1-jén a budapesti Zeneakadémián, a következő napon pedig Győri Székesegyházban csendül fel Haydn Teremtés című oratóriuma Christopher Hogwood dirigálásával. A szólisták: Simona Saturová (Gabriel), Yun Jung Choi (Eva), Steve Davislim (Uriel), Holger Falk (Adam), Yorck Felix Speer (Raphael).

A fesztivál egyébként pedagógiai szempontból is jelentős, elsősorban a két koncerten fellépő együttes szempontjából. A Salzau kastélyban a nemzetközi ifjúsági zenekarban fiatal művészek két hónapon át a világ vezető karmestereivel (Christoph Eschenbach, Fischer Iván, Kocsis Zoltán, Thomas Hengelbrock) dolgozhatnak együtt. Munkájukat a fesztivál kórusa is segíti. A két együttes természetesen "otthon" is fellépett az eseménysorozat keretében, s nyári koncertturnéjukat – Brazília után – most Magyarországon fejezik be.

Kérdésünk: Ki alapította a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál Zenekari- és Kórusakadémiát? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe a teljes nevet írja!)

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a szeptember 1-jei budapesti koncertre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.