Klasszikus

A Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál Magyarországon zárul

2007.08.27. 00:00
Ajánlom
Haydn Teremtés című oratóriumával fejeződik be szeptember 1-jén Budapesten és szeptember 2-án Győrben a több mint 20 éve a világ kulturális élvonalába tartozó Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál. A német rendezvénysorozatnak - a helyi Magyar Kulturális Évad, az Ungarischer Akzent keretében - 2007-ben Magyarország volt a díszvendége.

Hét héten keresztül 140 koncerten, 40 helyszínen – a professzionális hangversenyteremtől a kastélyokon át az ipari épületig – ismerkedhettek az érdeklődők a magyar zenével, a cigánymuzsikától a klezmeren át a fiatal kortárs zeneszerzők műveiig a legismertebb és legelismertebb magyar előadók tolmácsolásában.

A világhírű zongoraművész, Lang Lang nyilatkozta az eseményről: "Olyan, mintha hazaérkeznék." Nos, az idei német kulturális rendezvénysorozat most bizonyos értelemben "hazatért": a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál Zenekari- és Kórusakadémiájának magyarországi koncertje lesz az eseménysorozat egyik záróhangversenye. Szeptember 1-jén a budapesti Zeneakadémián, a következő napon pedig Győri Székesegyházban csendül fel Haydn Teremtés című oratóriuma Christopher Hogwood dirigálásával. A szólisták: Simona Saturová (Gabriel), Yun Jung Choi (Eva), Steve Davislim (Uriel), Holger Falk (Adam), Yorck Felix Speer (Raphael).

A fesztivál egyébként pedagógiai szempontból is jelentős. A Salzau kastélyban a még Leonard Bernstein által alapított nemzetközi ifjúsági zenekarban fiatal művészek két hónapon át a világ vezető karmestereivel (Christoph Eschenbach, Fischer Iván, Kocsis Zoltán, Thomas Hengelbrock) dolgozhatnak együtt. Munkájukat a fesztivál kórusa is segíti. A két együttes természetesen "otthon" is fellépett az eseménysorozat keretében, s nyári koncertturnéjukat – Brazília után – most Magyarországon fejezik be.

(2007. szeptember 1. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest); 2007. szeptember 2. Bazilika (Győr) - A Schleswig-Holstein Fesztivál Zenekar és Kórus hangversenye; Haydn: Teremtés; km: Simona Saturová (Gabriel), Yun Jung Choi (Éva), Steve Davislim (Uriel), Holger Falk (Ádám), York Felix Speer (Raphael); vez: Christopher Hogwood)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.