Klasszikus

A sevillai borbély az Erkelben

2003.10.23. 00:00
Ajánlom
Rossini Sevillai borbély című operáját mutatta be október 19-én a Magyar Állami Operaház az Erkel Színházban Szinetár Miklós rendezésében. Az előadást legközelebb holnap, azt követően pedig márciusban láthatja újra a hazai közönség.

Figaro szerepében egy fiatal, tehetséges énekest, Kálmán Pétert üdvözölhetnek az operakedvelők. Kálmán Péter 1993-ban mutatkozott be először hazai operaszínpadon: a Mozart énekversenyt nyerte meg Papageno szerepének megformálásáért. 1997-ben került a zürichi opera stúdiójába ahonnan szinte azonnal az operatársulat énekesévé lépett elő. Mint elmondta, alapvetően baritonnak számít, de gyakran énekel tenor vagy basszus szerepeket is. A most harminckét éves énekművész pályáját Mozart-darabokban kezdte, most elsősorban Rossini- és Donizetti művben hallani őt. Figaro szerepét először egy izraeli operagálán énekelte, az ottani sikernek köszönheti, hogy a Magyar Állami Operaház meghívta őt az idén bemutatott produkcióba. Kálmán Péter úgy érzi, sikeres előadás jött létre, és jól megtalálja a hangot a társulattal, valamint annak vezetőivel is. Hogy szerepet kap-e újabb bemutatóban, ma még nem eldöntött, de Kálmán Péter szívesen vállaja az újabb kihívásokat idehaza is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.