Klasszikus

A Shoah zenéje

2007.01.25. 00:00
Ajánlom
A zene ereje örök és mindent túlél. Ezt vallja David Meghnagi, a III. római tudományegyetem zsidó származású klinikai pszichológiaprofesszora. Zenész barátok, túlélők, rokonok segítségével rendkívüli könyvtárat hozott létre: a haláltáborokban megfogant zenét gyűjtötte össze.

Szimfóniák, esküvői és gyerekdalok, tánczene, vallásos művek. Hatvan év óta várt megszólalásra az a zene, amelyet senki sem keresett, pedig bűn lett volna, ha örökre feledésbe merül - nyilatkozta a Shoah zenei könyvtárának alapítója, akinek eddig 3144 kiadatlan kottát, 258 félbeszakadt művet, 11260 mikrofilmet sikerült összegyűjtenie a lágerekben megszületett muzsikából. A kiindulási pont a mintatábor Terezin volt, ahol zsidó zenekar működött, és a rabok szerezte darabokat is előadták. Az elmúlt két évben öszszegyűjtött anyag már hallható: "KZ Musik" címmel több CD tartalmazza Gideon Klein, Viktor Ullmann, Zikmund Schul, Sigmund Taube, Ilse Weber és társaik műveit.

Terezinből maradt fenn az Auschwitzban meghalt Hans Krasa gyermekoperája, a Brundibar, a cseh Karel Rudolph a prágai Pankrat börtönében egy WC-papírra jegyezte fel Nonet-jét, mielőtt egy hideg cellában a vérhas elpusztította volna. Ezek a hangjegyek a szabadság kiáltásai, melyeket semmi és senki nem tudott elfojtani - állítja Meghnagi. Malva Shalekra Tel- Avivban talált rá: egy rajzot őrzött, amelyen meghalt barátnője a táborban gitározik. A római professzor Párizsba készül, ahol egy francia deportált fia tett félre neki kottákat, Münchenben Coco Schumann várja, a terezini gettózenekar ütőhangszerese. Meghnaginak tudósok is segítenek, például a berlini Gabriele Knapp, aki a Ravensbruckba deportált női zenészekkel foglalkozik, vagy a terezini zenészek szakértője, az izraeli David Bloch. Az adatok egyeztetésére Meghnagi nemzetközi konferenciát tervez Rómában a lágerek zenéjéről. A könyvtár jelenleg a Termini pályaudvar közelében található, a római egyetem neveléstudományi épületében. A finanszírozást pedig Lazio tartomány biztosítja 62 ezer euróval.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.