Klasszikus

A sokoldalú hangszer

2009.05.04. 00:00
Ajánlom
Tavasszal jelent meg Kovács Szilárd orgonaművész a Megtestesülés templom orgonája című CD-je, mely által bepillantást nyerhetünk a templom zenei életébe és a debreceni orgonistaképzés sokoldalúságába. A Megtestesülés temploma az istentiszteletek mellett lehetőséget nyújt debreceni és más, vidéki orgonisták bemutatkozására is.

A debreceni Megtestesülés templomának új orgona-bemutatója is egyben a lemez, melyen J. S. Bach: d-moll Toccata és fúga (BWV 565), Liszt Ferenc híres B.A.C.H. Prelúdium és fúga című közismert darabjain kívül a 2008-ban felfedezett, eddig lemezen meg nem jelent Bach: Wo Gott der Herr nicht bei uns halt című korálra írt korálfantázia is hallható. Az előadóművész saját műveit is megszólaltatja, többek között a Prelúdium, korál, és fúga barokk stílusban című darabot, valamint A fényes Nap immár elnyugodott című meditációt.

Kovács Szilárd 2001-ben szerzett orgonaművész, -tanári diplomát a Debreceni Egyetem Konzervatóriumában Karasszon Dezső zenei irányítása alatt, majd két év múlva ugyanitt zeneelmélet tanári oklevelet. Közben egyházzenéből is lediplomázott a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. 2006 és 2008 között posztgraduális tanulmányokat folytatott a Bécsi Zeneakadémián Martin Haselböck orgonaosztályában. 2000-től több nemzetközi mesterkurzus aktív résztvevője (Szathmáry Zsigmond, Douglas Bush, Gárdonyi Zsolt, Wolfgang Seifen, Hans Haselböck). Legkiemelkedőbb zenei eredménye az 1999-ben Budapesten megrendezett Liszt Ferenc Nemzetközi Orgonaverseny III. díja (II. díjat a zsűri nem adott ki) így ő volt a legeredményesebb magyar versenyző. 2002-ben és 2003-ban Fischer Annie ösztöndíjat kapott, 2007-ben pedig elnyerte a Debrecen Kultúrájáért Díjat. Aktív koncerttevékenysége mellett a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar oktatója és a debreceni Megtestesülés templom orgonistája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.