Klasszikus

A spanyol kapcsolat

2011.04.21. 20:00
Ajánlom
Április 22-én a Nemzeti Filharmonikusok adnak koncertet a Művészetek Palotájában Kocsis Zoltán vezényletével.

Maurice Ravel, a hangszínek kezelésének-keverésének új távlatot adó, anyai ágon baszk származású komponista - bár néhány hónapos korában elhagyta a Pireneusok tövében fekvő szülőfalut Párizsért - egész életében szívesen fordult nemcsak a rokokó és a gáláns stílus, hanem spanyol vagy más egzotikus témák felé is. Legismertebb kompozíciója, a Bolero (spanyol vagy kubai tánc) ötlete is baszkföldi nyaralójában töltött 1928-as nyári vakációjához köthető. Ez a hangszerelési bravúr azt aknázza ki, miként lehet egy kisdob-kíséretes, néhány ütemes, makacsul ismétlődő, statikus dallamot pusztán a zenekari színek váltogatásával, kombinációjával, gazdagításával dinamizálni.

Ezt megelőzően a koncerten az idősebb pályatárs, Claude Debussy 1905 és 1908 között komponált, Images (Képek) című zenekari triptichonjának spanyolországi hangulatokat-impressziókat érzékien megjelenítő, háromtételes remeke, az Ibéria hangzik el. A koncert nyitányaként felcsendülő Pavane egy infánsnő (azaz spanyol hercegnő) halálára című zongoramű Ravel első remeke, még főiskolás éveiből származik, 1899-ből, a zenekari változatot 1910-ben készítette el. Kevéssé ismert tény, hogy a művészetpártoló Edmond de Polignac hercegnő, akinek szalonját Ravel tanulóéveitől kezdve látogatta, és akinek a 16-17. századi táncot idéző alkotás ajánlása is szól, Isaac Singer lánya volt, később a varrógép feltalálójának vagyonát örökölte.

A G-dúr zongoraverseny talán kevésbé ismert, mint az úgynevezett balkezes zongoraverseny. Bár nagyjából ugyanabban az időben íródott - 1929 és 1931 között -, könnyedebb hangvételű, Mozart-, Saint-Saëns- és jazz-hatások gazdagítják. A kor egyik vezető francia pianistája, Marguerite Long mutatta be - a Művészetek Palotájában a Magyarországon is már számos alkalommal vendégeskedett, kiváló argentin zongoraművész, Ingrid Fliter játssza.

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

2011. április 22. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Ingrid Fliter (zongora)
Vez.: Kocsis Zoltán

Ravel: Pavane (Egy infánsnő halálára); G-dúr zongoraverseny; Bolero
Debussy: Ibéria

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.