Klasszikus

A spanyolok és az angolok is elégedettek az NFZ-vel

2012.01.30. 16:15
Ajánlom
Sikeres turnét zárt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, egyben a Bartók Új Sorozat 9. albuma bekerült a BBC Music Magazin Awards 2012 jelöltjei közé.

Ahogy arról a Fidelio.hu is beszámolt, január 21-én hatnapos turnéra indult a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Útjuk során Girona, Barcelona, Alicante és Murcia városában adtak hangversenyt. A zenekar turnéját Kovács Géza főigazgató így értékelte: "A Nemzeti Filharmonikusok hangversenyeit hosszú évtizedek óta szervező José Maria Pratt és irodája tárgyalásokat folytatott velünk. Azzal kezdték, hogy a válság miatt Spanyolországban jelentősen visszaesett a koncertlátogatók száma, a közönség csak a legjobbakra vált jegyet. Ilyenek voltak a Nemzeti Filharmonikusok is. Minden koncertünk teltházas volt, minden koncertünkön ráadásokat követeltek, és ahogy lenni szokott, azzal a megállapodással utazunk haza, hogy a következő turné 2014-ben lesz Spanyolországban. 

A válságból sokat nem éreztünk, de a helyi zenekarokban játszó magyar muzsikusok arról számoltak be, hogy rendkívül súlyos a helyzet, a zenekarok létszámát és a zenekarok támogatását drasztikusan csökkentik. Nagyon sokan munkanélküli segélyre kényszerülnek, és akit kitelepítettek a házából nem koncertre váltanak jegyet. Ennek tükrében úgy gondoljuk mindenképpen kitüntetés volt számunkra, hogy minden hangversenyterem zsúfolásig megtelt nagyon-nagyon lelkes és értő közönséggel. A velünk turnézó Jean-Efflam Bavouzet zongoraművész a legdicsérőbb kifejezésekkel illette az együttest. Kocsis Zoltán és Bavouzet között több évtizedes a barátság és a művészi együttműködés. Az a különös helyzet állt elő, hogy a karmester gyakran odaült a zongorához és megmutatta, hogy ő hogyan képzeli el a Debussy-mű előadását, aztán pajkos kacsintással elintézték sokszor azzal, hogy te így, én pedig amúgy. Mindenképpen magas iskola volt ez a zenekar számára és legfőképp a közönség számára. Amit nagyon sajnálunk itthagyni, az a narancsligetek látványa a 16-18 fokos meleg és az a vendégszeretet, amivel a spanyolok mindig fogadnak bennünket. Reméljük, hogy otthon is legalább ilyen szeretettel várnak."

Nincs okunk rosszallásra akkor, amikor az együttes lemeze bekerült a BBC Music Magazine Awards 2012 verseny 21 résztvevője közé a legjobb zenekari felvétel kategóriájában. A szakmai zsűri közel 300 ötcsillagos lemez közül válogatott. A 21 lemez között ez alkalommal egy magyar album van. Két évvel ezelőtt a sorozat Divertimento-t is tartalmazó sacd-je már jelölt volt a legjobb zenekari felvételek kategóriában. A közönség szavazatát 2012. február 29-éig adhatja le itt. Egy személy csak egyszer szavazhat, a lemezborítókra kattintva részletek hallhatók a jelölt lemezfelvételekből a választás megkönnyítésére. A szavazók között értékes nyereményeket sorsolnak ki, például egy zongorát.

Bartók Béla születésének 125. évfordulóján, 2006-ban indult útjára a Bartók Új Sorozat, mely harmincegy CD-n mutatja be a zeneszerző teljes életművét.  A sorozat eddig megjelent zenekari felvételei tizenhét díjat, elismerést nyertek. A sorozatnak tagja a 2011-ben elkészült és most szavazásra bocsátott album, amelynek szólista hegedűművésze Kelemen Barnabás. A BÚS 9. SACD-t 2011-ben elnyerte a német zenekritikusok díját is, és a BBC Music Magazin "A hónap lemeze" díjra is jelölték. Ez a felvétel nyerte el itthon a Fonogram Magyar Zenei Díj 2011 - Az év hazai klasszikus komolyzenei albuma díjat.

Eric Levi kritikus a BBC Music Magazin 2011 márciusi számában így ír a lemezről: „Kelemen nemcsak az összes szükséges technikai eszközzel rendelkezik, hogy meg tudjon birkózni Bartók pokolian nehéz írásmódjával, hanem ösztönösen, anyanyelvként érti a zenei nyelvet. Kocsis és a Nemzeti Filharmonikusok Zenekara megragadóan élénk támaszt nyújt Kelemen le-felcikázó játékának, nyers és átható energiát  kölcsönözve a zenekari kíséretnek, szemben számos más felvétel dúsan késő-romantikus hangzásával."

A beválogatott lemezen található no. 1-es Rapszódia Lassú című tétele, Kelemen Barnabás és a Kocsis Zoltán vezényelte Nemzeti Filharmonikusok tolmácsolásában (mozgókép nélkül):

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Zenés színház

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Klasszikus ajánló

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus hír

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus ajánló

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Klasszikus hír

A Pető Intézetben tartja 350. ifjúsági előadását a Filharmóniai Társaság

A Budapesti Filharmóniai Társaság kilencvenezer fiatalhoz viszi el a zene és a kultúra üzenetét a Lázár Ervin Programban.