Klasszikus

A Steinway Artist cím birtokosa lett Fülei Balázs

2020.10.02. 11:30
Ajánlom
A nagymúltú zongoragyártó elismerését, a Steinway Artist címet kapta meg Fülei Balázs zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszékének vezetője.

A Steinway & Sons zongoragyártó művészi családja tagjává választotta Fülei Balázs zongoraművészt. A Steinway Artist listáján olyan művészek szerepelnek, mint Martha Argerich és Daniel Barenboim, a magyar művészek közül eddig Farkas Gábor és Balázs János kapta meg az elismerést.

Fülei Balázs a Zeneakadémia honlapján megjelent interjúban elmondta, hogy a cím egyik feltétele, hogy a művésznek legyen egy saját Steinway-hangszere, neki eddig nem volt. „Idén azonban megláttam egy ragyogó Steinway-t egy üzletben Budapesten, miközben egy barátomnak kerestünk jó pianínót. És ez jel volt, azaz, nem szalaszthattam el, hiszen mindig lesz más, amire áldozni kell majd. Különben is szeretem a nagy kihívásokat.

Egy jó hangszer, amin érdemi munkát lehet végezni, szinte megváltoztatja az ember művészi identitását. Attól a naptól kezdve, hogy Steinway-en gyakorolok, más zongorista lettem.”

Fülei szerint a Steinway titka, hogy egyenletes minőséget képvisel, és minden műfajra alkalmas: „A zongoragyártók fő célja, hogy olyan sorozatot adjanak hangszereikből, amelyek között igen kicsi a minőségi különbség: a művész arra számít, hogy ha egy Steinway-en játszik, pontosan tudja, mit várhat, mert biztos a minősége.”

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Könyv

Alkoholista anyáról szóló első regény kapta az idei Booker-díjat

A skóciai születésű, Amerikában élő Douglas Stuart könyve érdemelte ki a legrangosabb brit irodalmi elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.