Klasszikus

A Stradivari-hangzás tudományos magyarázata

2006.05.08. 00:00
Ajánlom
A féregirtó szerekkel magyarázza a Stradivari-hegedűk sajátos hangzásának titkát Nagyváry József. Az Amerikában élő, magyar származású biokémikus, aki 30 éve kutatja a hegedűk kémiai összetételét, Salt Lake Cityben tartott előadásán kifejtette: a különleges hanghatás igazi mestere a cremonai patikus volt.

A Texas A&M Egyetem professzora szerint a hegedűkre kent fényezőanyag számos összetevőből áll, amelyek egyike a férgek ellen használt kemikália - Antonio Stradivari hangszerei ettől szólnak különlegesen. A teóriát többen vitatják: Colin Gough fizikus szerint a kémiai összetevők mellett a lélek és a láb beállításai befolyásolják leginkább a hangzást.

Nagyváry József 1956-ban szerzett vegyész diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Svájci, majd angliai tanulmányai és kutatóévei után, 1964-ben költözött az Egyesült Államokba, ahol az Amerikai Vegyészek Szövetségének kitüntetett tagja lett, jelenleg a Texas A&M Egyetem Biokémia és Biofizika Tanszékének emeritus professzora. Svájci tanulmányai alatt kezdett hegedülni, tanulóhangszere korábban Albert Einsteiné volt - többek közt ez az élmény inspirálta a hegedűk tudományos vizsgálatára. Kutatásai alapján saját, a Stradivarikhoz hasonló hangzású „Nagyvarius” hegedűket készít, amelyek ha árukban nem is érik el az olasz elődök alkotásait, komoly elismerésnek örvendenek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.