Klasszikus

A svédek mindig jók

2013.03.29. 13:51
Ajánlom
Több szempontból is igazolható a fenti állítás, alighanem, de a kóruskultúra szempontjából egészen biztosan. A nemzetközi versenyeken szereplő svéd kórusok többnyire valóban figyelemre méltó teljesítményt nyújtanak.

 A XIV. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny nagydíját is egy svéd énekkar, a Stockholms Musikgymnasium kórusa nyerte el március 27-én, szerdán. A díjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma ajánlotta fel 

A márciusi pesti megmérettetésen sokszínű, változatos és széles mezőnyből került ki a nagydíjas: a versenyen ugyanis összesen 60 kórus mutatkozott be 13 kategóriában. A csaknem 30 hazai énekkar mellett számos európai és több, a kontinensen kívüli országból érkeztek énekesek a seregszemlére, amely idén pop-, jazz- és gospel-kategóriákkal vált még sokrétűbbé. 

A versenyen 38 arany, 23 ezüst és 4 bronz diplomát ítélt oda a hazai és nemzetközi zenei élet kiválóságait felvonultató, tíztagú zsűri.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkári díját a versenyen nyújtott kiemelkedő teljesítményéért és Gyöngyösi Levente Cantate Domino című művének legjobb előadásáért a Kecskeméti Kodály Iskola Durányik László vezette Aurin Leánykara és Nőikara kapta.
A Lantos Rezső Alapítvány különdíját Ney Andrea, a Városminor Kamarakórus karnagya vehette át, míg karnagyi különdíjat kimagasló művészi teljesítményéért Yvonne Palm Lebel, a szintén svéd Upplands Väsby Musikklasser kórus vezetője kapott.
A nagydíjat Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár adta át szerdán este a Budapest Kongresszusi Központban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.