Klasszikus

A svédek mindig jók

2013.03.29. 13:51
Ajánlom
Több szempontból is igazolható a fenti állítás, alighanem, de a kóruskultúra szempontjából egészen biztosan. A nemzetközi versenyeken szereplő svéd kórusok többnyire valóban figyelemre méltó teljesítményt nyújtanak.

 A XIV. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny nagydíját is egy svéd énekkar, a Stockholms Musikgymnasium kórusa nyerte el március 27-én, szerdán. A díjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma ajánlotta fel 

A márciusi pesti megmérettetésen sokszínű, változatos és széles mezőnyből került ki a nagydíjas: a versenyen ugyanis összesen 60 kórus mutatkozott be 13 kategóriában. A csaknem 30 hazai énekkar mellett számos európai és több, a kontinensen kívüli országból érkeztek énekesek a seregszemlére, amely idén pop-, jazz- és gospel-kategóriákkal vált még sokrétűbbé. 

A versenyen 38 arany, 23 ezüst és 4 bronz diplomát ítélt oda a hazai és nemzetközi zenei élet kiválóságait felvonultató, tíztagú zsűri.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkári díját a versenyen nyújtott kiemelkedő teljesítményéért és Gyöngyösi Levente Cantate Domino című művének legjobb előadásáért a Kecskeméti Kodály Iskola Durányik László vezette Aurin Leánykara és Nőikara kapta.
A Lantos Rezső Alapítvány különdíját Ney Andrea, a Városminor Kamarakórus karnagya vehette át, míg karnagyi különdíjat kimagasló művészi teljesítményéért Yvonne Palm Lebel, a szintén svéd Upplands Väsby Musikklasser kórus vezetője kapott.
A nagydíjat Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár adta át szerdán este a Budapest Kongresszusi Központban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.