Klasszikus

A Szakcsi Új Magyar Gipsy Jazz és a Quartet B az A38 Hajón

2005.08.31. 00:00
Ajánlom
A Jobb veled a világ, az A38 Hajó, a Magyar Televízió és a T-Mobile közös jazz-sorozata negyedik állomásához érkezik szeptember 2-án 20:00-kor. Ezúttal a magyar jazz egyik legkiválóbb alkotója, Szakcsi Lakatos Béla és társai, illetve Borbély Mihály zenekara, a Quartet B fellépéséről készül televíziós felvétel. A két zenekar közös vonása, hogy a (roma, illetve magyar és balkáni) népzenei hagyományt ötvözik a kortárs jazz-zel.

Szakcsi Lakatos Béla a hatvanas években a gitáros Kovács Andor zenekarában kezdte pályafutását. 1970-ben Pege Aladár kvartettjével hatalmas sikert aratott Montreux-ben. Ez indította el nemzetközi karrierjét, amelynek csúcsát a Special EFX-szel készített lemezek, illetve a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján a legendás GRP kiadónál megjelent négy szólóalbum jelentette. Zenésztársainak névsora lenyűgöző: Victor Bailey, Terri Lyne Carrington, Art Farmer, Omar Hakim, George Jinda, Carmen Jones, Dave Weckl, Frank Zappa. Ezzel párhuzamosan mindenki másnál többet tett a magyarországi fúziós jazz el- és megismertetéséért.

Tagja volt a Rákfogó és a Saturnus együtteseknek, valamint a magyar jazztörténet egyik legfontosabb zenekarának, a Hungarian Jazz Quartetnek. A fúziós jazz mellett az utóbbi időben érdeklődése egyre inkább a kortárs komolyzene és a jazz ötvözése felé fordult. Közös lemezeket készített Vukán Györggyel, és ma is behatóan foglalkozik Kurtág György, Eötvös Péter, Ligeti György és Pierre Boulez műveivel. Sokoldalúságát jellemzi, hogy a roma folklór feldolgozását is szívügyének tekinti: 1975-ben a Piros karaván, majd az Egyszer egy cigánylány és a Cigánykerék című folk-musicalt írta meg. Életműve elismeréseként idén tavasszal Kossuth-díjjal tüntették ki.

Pályafutásának legújabb fordulataként – és tavaly megjelent lemezének folytatásaként – új formációja a cigány népzene elemeit és dallamvilágát ötvözi a jazz ritmikájával. A Szakcsi Új Magyar Gipsy Jazz legutóbb augusztus 19-én, több ezer ember előtt tartott nagysikerű koncertet a Dunán felállított színpadon. A zenekar tagjai: Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Rostás Mónika (ének), Rostás Csaba (ének, szájbőgő), Orbán György (nagybőgő), Lakatos Pecek András (dob).

A Quartet B tíz éve alakult a magyar népzenétől a kortárs komolyzenéig minden területen otthonosan mozgó Borbély Mihály vezetésével. A balkáni népzenét, a jazzt és a kortárs zenét eredeti módon ötvöző zenekar külföldön is nagy sikereket aratott. 2000-ben Herbie Mann-nal vettek fel közös lemezt. A zenekar alapítója, Borbély Mihály hazánk egyik legeredetibb szaxofonosa, aki nem csupán klarinéton és altszaxofonon játszik, de különböző népzenei fúvóshangszereket is elsőrangúan szólaltat meg. Zenei életművét a kortárs jazz és a népzene összekapcsolása jellemzi. Oszlopos tagja a Vujicsics együttesnek, a Bokros zenekarnak, kortárszenei tevékenységét pedig a Binder–Borbély Duettben, a Borbély Műhelyben, illetve a Quartet B-ben folytatja.

Vendégzenészként feltűnt többek között a Vents d’est zenei kollektívában, Grencsó István nagyzenekarában, játszott az Equinoxszal, az After Cryinggal, Nikola Parovval és Szemző Tiborral. A Quartet B-ben fiatal zenészekkel játszik együtt, és ez érződik a produkció frissességén. Népzenei alapokból induló témák, a fúvóshangszerek sokfélesége, meglepő fordulatok, ritmikai változatosság, és a kortárs jazz-produkcióktól szokatlan játékosság – ezek a Quartet B legnagyobb erényei. A zenekar tagjai: Borbély Mihály (fúvósok), György Mihály (gitár), Horváth Balázs (nagybőgő), G. Szabó Hunor (dob).

A Jobb veled a világ-sorozat a magyar jazzélet egyedülálló kezdeményezése. Az A38 Hajó, a T-Mobile és a Magyar Televízió összefogásából született sorozat egyfajta jazzklubként működik. Minden második pénteken a magyar jazz legjobbjai, alkalmanként két-két együttes vagy muzsikus lép fel az A38 Hajó színpadán, a koncertekről készült felvételeket pedig a Magyar Televízió sugározza heti rendszerességgel. Így lehetővé válik, hogy a jazzklubok intim hangulatát, az élő fellépés varázsát megőrizve szélesebb közönséghez jusson el a világszínvonalú magyar jazz.

A Jobb veled a világ sorozatban eddig Gadó Gábor és a Binder Károly–Borbély Mihály Duett, a Grencsó Kollektív Kedély, valamint a Dresch Quartet, a Dél-Alföldi Szaxofon Együttes, az Ágoston Béla Quartet, Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band, a Parabab Corporation, a Tóth Viktor Tercett, illetve a Csepregi Hip-Bop mutatkozott be.

Jegyek 1000 Ft-os áron, elővételben kaphatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.