Klasszikus

A Szászcsávási Zenekar (RO) és a Romano Drom koncertje az A38 hajón

2004.10.04. 00:00
Ajánlom
A MOLto Vivace sorozat keretében október 6-án, este nyolc órától az autentikus cigány zene lesz a főszereplő az A38 Hajón. Elsőként a Szászcsávási Zenekar lép színpadra, amelynek tagjai az erdélyi Kis-Küküllő vidékének magyar, cigány, román és szász népzenéjét játssza hagyományos vonós hangszereken.

Az eltérő dialektusokhoz és nemzetiségekhez tartozó tánc- és dallamkincs miatt a zenészek repertoárja kivételesen nagy. Ezen kívül Szászcsávás magyar lakosságának egyedi többszólamú énekhagyománya is színesíti a Szászcsávási Zenekar dallamvilágát. A mai „korszerű” zenei elvárások a zenészeket folyamatos tanulásra és alkalmazkodásra kényszerítik. Saját hangszerük mellett a többi hangszeren is jól játszanak, emellett hárman közülük még ma is kiváló táncosok. A mai szászcsávási zenészek két régi kiemelkedő zenészdinasztia leszármazottai. Rendszeresen és folyamatosan zenélnek magyar, román és cigány közönségnek egyaránt: szinte minden hétvégén játszanak lakodalomban, közben más alkalmakkor is muzsikálnak, ha másért nem, hát saját örömükre.

A Szászcsávási Zenekar 1991 óta szerepel Magyarországon, és azóta a világ számos országába eljutott: az Európai Unió majdnem minden régi és új tagországába, az Egyesült Államokba és Japánba. A 2003-as filmszemlén mutatták be a Zenekarról készült portréfilmet „A Szászcsávási Banda” címmel. Remélhetőleg még hosszú évekig együtt marad ez a zenekar, ami a világ bármely színpadán képes lebilincselő produkciót nyújtani, ugyanakkor néprajzilag hitelesen tudja Szászcsávás környékének gazdag népzenei hagyományát bemutatni.

A Szászcsávási Zenekar után a két Kovács Antal formációja, a Romano Drom lép színpadra. Az Andro Drom alapító tagjaiként 15 éven át játszottak a zenekarban, majd művészi okokból önálló együttest hoztak létre, amelynek neve Romano Drom (cigányok útja) lett. Zenekaruk, amelyben a kanna és a kanál ugyanolyan jelentőséggel bír, mint a gitár, a nagybőgő vagy a tangóharmonika, mindig szem előtt tartja a magyarországi oláh-cigány zenei hagyományt, ugyanakkor nyitott más kultúrák felé is. Az 1999-es Déta Dévla után október közepén jelenik meg a legújabb önálló Romano Drom CD, a daquí francia lemezkiadó cég gondozásában, amelynek címe Ande Lindri.

A Szászcsávási Zenekar tagjai:

Jámbor István „Dumnezu” (1951) – első hegedű, ének
Mezei Ferenc „Csángáló” (1951) – kontra, tánc
Csányi Mátyás „Mutis” (1953) – bőgő
Mezei Levente „Leves” (1969) – hegedű, tánc
Csányi Sándor „Cilika” (1959) – hegedű, bőgő
Jámbor Ferenc „Tocsila” (1970) – kontra, tánc

A Romano Drom tagjai:

Ifj. Kovács Antal „Anti” (szólógitár, ritmusgitár, ének, kanna, kanál, ütősök), Id. Kovács Antal „Gojma” (ének), Balogh József „Joco” (ének, gitár), Rafael Zsigmond „Csika” (kanna, szájbőgő)

A koncertre a belépőjegy 1000 forint.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.