Klasszikus

A Szászcsávási Zenekar (RO) és a Romano Drom koncertje az A38 hajón

2004.10.04. 00:00
Ajánlom
A MOLto Vivace sorozat keretében október 6-án, este nyolc órától az autentikus cigány zene lesz a főszereplő az A38 Hajón. Elsőként a Szászcsávási Zenekar lép színpadra, amelynek tagjai az erdélyi Kis-Küküllő vidékének magyar, cigány, román és szász népzenéjét játssza hagyományos vonós hangszereken.

Az eltérő dialektusokhoz és nemzetiségekhez tartozó tánc- és dallamkincs miatt a zenészek repertoárja kivételesen nagy. Ezen kívül Szászcsávás magyar lakosságának egyedi többszólamú énekhagyománya is színesíti a Szászcsávási Zenekar dallamvilágát. A mai „korszerű” zenei elvárások a zenészeket folyamatos tanulásra és alkalmazkodásra kényszerítik. Saját hangszerük mellett a többi hangszeren is jól játszanak, emellett hárman közülük még ma is kiváló táncosok. A mai szászcsávási zenészek két régi kiemelkedő zenészdinasztia leszármazottai. Rendszeresen és folyamatosan zenélnek magyar, román és cigány közönségnek egyaránt: szinte minden hétvégén játszanak lakodalomban, közben más alkalmakkor is muzsikálnak, ha másért nem, hát saját örömükre.

A Szászcsávási Zenekar 1991 óta szerepel Magyarországon, és azóta a világ számos országába eljutott: az Európai Unió majdnem minden régi és új tagországába, az Egyesült Államokba és Japánba. A 2003-as filmszemlén mutatták be a Zenekarról készült portréfilmet „A Szászcsávási Banda” címmel. Remélhetőleg még hosszú évekig együtt marad ez a zenekar, ami a világ bármely színpadán képes lebilincselő produkciót nyújtani, ugyanakkor néprajzilag hitelesen tudja Szászcsávás környékének gazdag népzenei hagyományát bemutatni.

A Szászcsávási Zenekar után a két Kovács Antal formációja, a Romano Drom lép színpadra. Az Andro Drom alapító tagjaiként 15 éven át játszottak a zenekarban, majd művészi okokból önálló együttest hoztak létre, amelynek neve Romano Drom (cigányok útja) lett. Zenekaruk, amelyben a kanna és a kanál ugyanolyan jelentőséggel bír, mint a gitár, a nagybőgő vagy a tangóharmonika, mindig szem előtt tartja a magyarországi oláh-cigány zenei hagyományt, ugyanakkor nyitott más kultúrák felé is. Az 1999-es Déta Dévla után október közepén jelenik meg a legújabb önálló Romano Drom CD, a daquí francia lemezkiadó cég gondozásában, amelynek címe Ande Lindri.

A Szászcsávási Zenekar tagjai:

Jámbor István „Dumnezu” (1951) – első hegedű, ének
Mezei Ferenc „Csángáló” (1951) – kontra, tánc
Csányi Mátyás „Mutis” (1953) – bőgő
Mezei Levente „Leves” (1969) – hegedű, tánc
Csányi Sándor „Cilika” (1959) – hegedű, bőgő
Jámbor Ferenc „Tocsila” (1970) – kontra, tánc

A Romano Drom tagjai:

Ifj. Kovács Antal „Anti” (szólógitár, ritmusgitár, ének, kanna, kanál, ütősök), Id. Kovács Antal „Gojma” (ének), Balogh József „Joco” (ének, gitár), Rafael Zsigmond „Csika” (kanna, szájbőgő)

A koncertre a belépőjegy 1000 forint.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és hat napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.