Klasszikus

A Szászcsávási Zenekar (RO) és a Romano Drom koncertje az A38 hajón

2004.10.04. 00:00
Ajánlom
A MOLto Vivace sorozat keretében október 6-án, este nyolc órától az autentikus cigány zene lesz a főszereplő az A38 Hajón. Elsőként a Szászcsávási Zenekar lép színpadra, amelynek tagjai az erdélyi Kis-Küküllő vidékének magyar, cigány, román és szász népzenéjét játssza hagyományos vonós hangszereken.

Az eltérő dialektusokhoz és nemzetiségekhez tartozó tánc- és dallamkincs miatt a zenészek repertoárja kivételesen nagy. Ezen kívül Szászcsávás magyar lakosságának egyedi többszólamú énekhagyománya is színesíti a Szászcsávási Zenekar dallamvilágát. A mai „korszerű” zenei elvárások a zenészeket folyamatos tanulásra és alkalmazkodásra kényszerítik. Saját hangszerük mellett a többi hangszeren is jól játszanak, emellett hárman közülük még ma is kiváló táncosok. A mai szászcsávási zenészek két régi kiemelkedő zenészdinasztia leszármazottai. Rendszeresen és folyamatosan zenélnek magyar, román és cigány közönségnek egyaránt: szinte minden hétvégén játszanak lakodalomban, közben más alkalmakkor is muzsikálnak, ha másért nem, hát saját örömükre.

A Szászcsávási Zenekar 1991 óta szerepel Magyarországon, és azóta a világ számos országába eljutott: az Európai Unió majdnem minden régi és új tagországába, az Egyesült Államokba és Japánba. A 2003-as filmszemlén mutatták be a Zenekarról készült portréfilmet „A Szászcsávási Banda” címmel. Remélhetőleg még hosszú évekig együtt marad ez a zenekar, ami a világ bármely színpadán képes lebilincselő produkciót nyújtani, ugyanakkor néprajzilag hitelesen tudja Szászcsávás környékének gazdag népzenei hagyományát bemutatni.

A Szászcsávási Zenekar után a két Kovács Antal formációja, a Romano Drom lép színpadra. Az Andro Drom alapító tagjaiként 15 éven át játszottak a zenekarban, majd művészi okokból önálló együttest hoztak létre, amelynek neve Romano Drom (cigányok útja) lett. Zenekaruk, amelyben a kanna és a kanál ugyanolyan jelentőséggel bír, mint a gitár, a nagybőgő vagy a tangóharmonika, mindig szem előtt tartja a magyarországi oláh-cigány zenei hagyományt, ugyanakkor nyitott más kultúrák felé is. Az 1999-es Déta Dévla után október közepén jelenik meg a legújabb önálló Romano Drom CD, a daquí francia lemezkiadó cég gondozásában, amelynek címe Ande Lindri.

A Szászcsávási Zenekar tagjai:

Jámbor István „Dumnezu” (1951) – első hegedű, ének
Mezei Ferenc „Csángáló” (1951) – kontra, tánc
Csányi Mátyás „Mutis” (1953) – bőgő
Mezei Levente „Leves” (1969) – hegedű, tánc
Csányi Sándor „Cilika” (1959) – hegedű, bőgő
Jámbor Ferenc „Tocsila” (1970) – kontra, tánc

A Romano Drom tagjai:

Ifj. Kovács Antal „Anti” (szólógitár, ritmusgitár, ének, kanna, kanál, ütősök), Id. Kovács Antal „Gojma” (ének), Balogh József „Joco” (ének, gitár), Rafael Zsigmond „Csika” (kanna, szájbőgő)

A koncertre a belépőjegy 1000 forint.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.