Klasszikus

A Száztagú Cigányzenekar Franciaországban

2006.05.22. 00:00
Ajánlom
Franciaországi körútja legfőbb állomásaként a napokban ad négy koncertet a Száztagú Cigányzenekar a párizsi Théatre des Champs Elysées színpadán. Több francia vidéki városban adott nagy sikerű fellépése után a fővárosban visszatérő vendégnek számító magyar zenekar pénteki és szombati teltházas koncertjén kétezer párizsi néző ünnepelte a cigány zenészeket. A France 2 közszolgálati tévécsatorna vasárnap déli híradójában kétperces riportban számolt be a klasszikus szimfonikus műveket a tradicionális cigány hangzással ötvöző Száztagú Cigányzenekar turnéjáról.

A kisfilm szerint a magyar cigányok a Franciaországban megszokott lakókocsik helyett komfortos buszon utaznak, de ennek ellenére igazi utazó nép benyomását keltik. A hagyománytisztelet abban is megnyilvánul, hogy színpadon a klasszikus zenét is kotta nélkül játsszák.

A zenekarvezető Rigó Buffó Sándor a francia televíziónak elmondta: a húsz éve alakult formáció klasszikus szimfonikus zenekarként működik, hiszen szinte valamennyi tag klasszikus zenei tanulmányokat folytatott. Ugyanakkor miután elolvasták a kottát, mindent kívülről megtanulnak, és attól kezdve már csak a szívükből játszanak.

A riport szerint a zenekar ereje a virtuóz gyorsasság művészetében és a családi hagyományokban rejlik. Rigó Buffónak két fia is játszik a zenekarban, akikkel a zenekarvezető jóval kritikusabb, mint a többi taggal. Több mint két órás koncertjükön a virtuózoknak sikerül visszaadniuk a cigány lélek nemességét - zárta riportját a France 2 televízió.

A Száztagú Cigányzenekar vasárnapi és hétfői párizsi koncertje után május folyamán folytatja franciaországi és monacói turnéját. Magyarországon legközelebb szeptember 2-án a budapesti Hősök terén adnak koncertet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.