Klasszikus

A szemléletváltás igényét hangsúlyozta Bozóki András

2005.12.30. 00:00
Ajánlom
A szemléletváltás igényét hangsúlyozta évértékelő sajtótájékoztatóján a kulturális miniszter. Bozóki András sikeresnek tartja a minisztérium munkáját, és azt, hogy viták bontakoztak ki a kultúráról, eredménynek tekinti.

- Mi volt ebben az évben az, amit sikernek, amit kudarcnak értékel, és mi az, amit a következő évben a legfontosabb megoldandó feladatnak?

- Nagyon fontos volt számomra az, amikor elfoglaltam a hivatalomat, hogy a kultúrában szemléletváltást kezdeményezzek és indítsak el, aminek az a lényege, hogy a kultúra fogalmát szélesebben értelmezzem, mint az intézményfenntartást vagy az örökségvédelmet – mondja Bozóki András. – A kultúra nemcsak értékőrzés, hanem értékteremtés is, ezt sikerült elindítani. Szeretnénk tisztességesebb pályázati rendszereket, becsületesebb eljárásokat, és esélyt adni azoknak, akik hátrányos helyzetben vannak, vidéki településeken élnek. A Közkincs programot, a Pankkk-programot, a Tengertánc-programot említhetném, vagy akár azt a versenyt, amelyik Európa kulturális fővárosa címért zajlott le. Emellett lebonyolítottuk a József Attila-évet. A külföldi magyar intézetek élére olyan új szellemű, fiatal, aktív igazgatók kerültek, akik ezt a fajta nyitott kultúrafelfogást képviselik, amit én. A problémák részben a pénz hiányából adódtak, hiszen a kormánynak volt egy olyan döntése, amelynek a keretében maradványképzést írt elő valamennyi minisztérium számára. Ezt a mi minisztériumunk, csakúgy, mint a Szociális és Egészségügyi Minisztérium az átlagnál jobban megsínylette.

- Panaszkodnak, példának okáért, a múzeumok is, hogy az ingyenessé tett belépésnek az elmaradt bevételét nem pótolta számukra senki, továbbá például a filharmóniai zenekar – és még sorolhatnám – kevesli a forrásokat. Ezen a jövő évben kíván-e – és tud-e – változtatni a kulturális tárca?

- Az állami múzeumok az uniós csatlakozással ingyenessé váltak. Folyamatosan követjük figyelemmel, hogy az ingyenesség milyen következményekkel jár, mondjuk, a vidéki múzeumokra. Az államnak itt nyilván kompenzálnia kell a kieső bevételeket. A filharmóniai zenekar, komolyzene több mint 8 milliárd forintos támogatást kap, a komolyzenekarok, a komolyzene önmagában hússzor, harmincszor többet, mint a könnyűzene, közkultúra. Ezt továbbra is prioritásnak tekintjük, és ha voltak is átmeneti nehézségek, ezeket már most orvosoltuk, és ez így marad 2006-ban is.

Az évvégi sajtóbeszélgetésen bemutatta Derdák Andrást, a párizsi magyar intézet és Keresztury Tibort a stuttgarti magyar intézet új vezetőjét. Derdák András elmondta: elsődleges feladatának az intézmény belső felújítását tartja, továbbá jó együttműködés kialakítását más intézményekkel, amire már csak azért is szükség lesz, mert évi keretük összesen 15 millió forint.

Keresztury Tibor viszont radikális profilmódosításra készül a stuttgarti intézet élén, mint mondta: szeretné, ha átvennék a kezdeményező szerepet, és az intézet megkerülhetetlen referenciahely lenne a német-magyar kulturális kapcsolatok szempontjából. A jövő évi tervek között szerepel egyébként, hogy március 9-én megnyílik Berlinben a németországi magyar kulturális évad, és várhatóan 2007 második felében ér véget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.