Klasszikus

A Szent Efrém Férfikar Raidingban

2010.10.15. 15:25
Ajánlom
Liszt Ferenc előtt tiszteleg férfikari műveinek megszólaltatásával szombaton Budapesten, jövő vasárnap pedig az ausztriai Raidingban Bubnó Tamás együttese.

Első és második Liszt CD-jük anyagából állítottak össze a szombat délelőtti egyórás matiné anyagát, majd Liszt születésnapját (október 22.) követő vasárnap délután a zeneszerző burgenlandi szülőfalujában, Doborjánban (ma Raiding) a helyi plébániatemplomban Kelemen József orgonistával mutatják be Liszt Ferenc és öröksége a magyar férfikari zenében című új műsorukat.

"Párhuzamba állítottuk Liszt és az őt követő magyar szerzők, Bartók, Kodály és Boksay János kárpátaljai görög katolikus pap-zeneszerző műveit, mint a Liszt-életmű három lehetséges zenei elágazását" - jegyezte meg Bubnó Tamás. A koncert az idei raidingi Liszt Fesztivál őszi sorozatának záró koncertje. 

Liszt munkásságában jelentős részt képviselnek a férfikarra írt kompozíciók, amelyek azonban eddig kevéssé foglalták el méltó helyüket a kórusok repertoárjában. A változatos letétekben, kíséret nélkül vagy zongora, orgona, néhány hangszer és zenekar kíséretével megkomponált több mint 60 férfikari darab közül igen soknak mindeddig semmiféle hangfelvétele nem jelent meg. 

A Szent Efrém Férfikar Bubnó Tamás karnagy vezetésével azt a célt tűzte ki maga elé, hogy fokozatosan műsorra tűzi, rögzíti és CD sorozatban adja ki Liszt valamennyi férfikarát és férfihangok együttesére írt művét - idáig két album jelent meg. 

Raidingban egyébként szerdán kezdődik a Liszt Fesztivál őszi periódusa, aznap és másnap Roma Rhapsody címmel hangzik el összeállítás, vezényel és cimbalmon játszik Sárközi Ernő. Pénteken a raidingi új koncertterem művészeti tanácsadói, a magyar családi szálakkal bíró testvérpár, Eduard és Johannes Kutrowatz zongorázik. 

Isteni színjáték címmel rendezik a szombati hangversenyt, amelyen Liszt Dante szimfóniáját a Wiener Akademie Zenekar szólaltatja meg Martin Haselböck vezényletével. Vasárnap délután dzsesszvariációk szólalnak meg Liszt Mefisztó-keringőjére osztrák és svájci dzsesszmuzsikusok előadásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.