Klasszikus

A Szentlélek hárfái

2010.03.30. 15:35
Ajánlom
Április 7-én ismét megszólalnak a Szentlélek hárfái az Óbudai Társaskörben és a szomszédos Péter-Pál templomban.

Március 10-én nagy érdeklődés mellett indult útjára a Szentlélek hárfái - egy hangverseny két helyszínen elnevezésű sorozat. A Szent Efrém Férfikar és vendégművészei az Óbudai Péter-Pál templomban kezdik el a koncerteket az európai vallásos zene remekműveivel, majd a hangversenyek szünetében (amikor is házi kenyérrel és borral kínálják a hallgatóságot) átvonulnak a közeli Társaskörbe, és a második félidőben már világi kompozíciók is felcsendülnek. A Szent Efrém Férfikar vendége április 7-én Palya Bea lesz, a Szentlélek hárfái sorozat következő két koncertjén, május 5-én illetve június 2-án Rajk Judit és Sebestyén Márta csatlakozik a Bubnó Tamás vezette férfikarhoz. Liturgikus zenék, vallásos költemények, népdalok és balladák, operarészletek és műdalok, ezer év névtelen örökzöldjei, valamint a 2011-es évforulóra készülve ritkán hallható Liszt férfikari művek alkotják a koncertek repertoárját. Így tisztelegnek a hölgyek és a férfikar a nagy szír diakónusnak, költőnek és zenepedagógusnak emléke előtt, akit már kortársai „A Szentlélek hárfája" névvel illettek.

A nyári szünet után, augusztus 28-tól szombatonként este nyolckor folytatódnak a templomi koncertek az Óbudai Társaskör rendezésében. Először Kertesi Ingrid énekesnő és a fiatal orgonaművész Virágh András Gábor, majd az Albert Schweitzer Kórus és Kamarazenekar lépnek fel a Péter-Pál templomban Kenessey László vezényletével. A kiváló akusztikájú katolikus templom mellett a tavaly új helyszínként jól bevált Református Egyházközség templomában is rendeznek majd két koncertet. Budapest legrégebbi, több mint 200 éves református templomát az elmúlt években újították fel, és kétkarzatos elrendezése nagyszerű lehetőséget biztosít kettős kórusra írt művek előadására is. Itt az idén 60 éves Kobzos Kiss Tamás, valamint a 20 éves, Szebellédi Valéria vezényelte Magnificat Gyermekkar adnak hangversenyt.

www.obudaitarsaskor.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Klasszikus

„A halál életünk igazi célja” – írta Mozart haldokló apjának

Mozart haldokló apjához írt levele került a salzburgi Mozarteum Alapítvány tulajdonába. Két másik levéllel is gazdagodott a gyűjtemény.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Jazz/World

Nagy Emma: Akik minket kedvelnek, nyitottak a változásra

A Nagy Emma Quintet már az alapítás évében, 2018-ban alakult elnyerte a II. Belvárosi Jazzverseny fődíját, a következő évben pedig a Müpa Jazz Showcase szakmai díját. Eközben megjelent első lemezük Set to Face címmel, amellyel felléptek a Müpa, a Sziget Fesztivál és az Opus Jazz Club színpadán is. Idén az NKA Hangfoglaló Program jóvoltából elkészítették második, LFO (Low Frequency Oscillator) című albumukat. A zenekar énekesnője, Nagy Emma a Fidelio.hu-nak mesélt. Október 24-én a Partitúra kulturális kalandtúra bajai adásában a Duna tévén a Novák Péter által rendezett videóklipje is megtekinthető.
Klasszikus

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.
Klasszikus interjú

„A közönség lelkesedése azonnal feledtette az összes problémát” – gondolatok a 6. Klassz a pARTon margójára

A zenei világot tekintve 2020 a lemondott koncertek éve. A fesztiváloknak különösen lesújtó ez az esztendő, mégis van pár szerencsés sorozat, ahol a csillagok együttállása – és persze a vírus két hulláma közti nyári fellélegzés – lehetővé tette, hogy visszacsempéssze az élő klasszikus zenét az emberek életébe. Ilyen volt a Balaton északi partján már hagyományos Klassz a pARTon is, ahol közel félszáz hangverseny szólalhatott meg. A program összeállításáról, a szervezés nehézségeiről, a koncertéletbe való nagy visszatérésről és a legfontosabb élményekről Érdi Mártával és a fesztivál művészeti vezetőjével, Érdi Tamás zongoraművésszel beszélgettünk.
Klasszikus hír

A Magyar Tehetség Nagykövete lett Várdai István

Várdai István a tehetséggondozásban vállalt szerepe miatt idén októberben megkapta a Magyar Tehetség Nagykövete címet.
Klasszikus ajánló

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.
Klasszikus kult50

A zenekar lett életének második fejezete – Keller András a Kult50-ben

Keller András néhány éve főként karmesterként áll színpadon, a vonósnégyesezés után a zenekarról szól élete második fejezete. A Concerto Budapest pedig virágzik a kezei alatt, és már számon tartja őket a nemzetközi szakma.