Klasszikus

A Szentlélek hárfái

2010.03.30. 15:35
Ajánlom
Április 7-én ismét megszólalnak a Szentlélek hárfái az Óbudai Társaskörben és a szomszédos Péter-Pál templomban.

Március 10-én nagy érdeklődés mellett indult útjára a Szentlélek hárfái - egy hangverseny két helyszínen elnevezésű sorozat. A Szent Efrém Férfikar és vendégművészei az Óbudai Péter-Pál templomban kezdik el a koncerteket az európai vallásos zene remekműveivel, majd a hangversenyek szünetében (amikor is házi kenyérrel és borral kínálják a hallgatóságot) átvonulnak a közeli Társaskörbe, és a második félidőben már világi kompozíciók is felcsendülnek. A Szent Efrém Férfikar vendége április 7-én Palya Bea lesz, a Szentlélek hárfái sorozat következő két koncertjén, május 5-én illetve június 2-án Rajk Judit és Sebestyén Márta csatlakozik a Bubnó Tamás vezette férfikarhoz. Liturgikus zenék, vallásos költemények, népdalok és balladák, operarészletek és műdalok, ezer év névtelen örökzöldjei, valamint a 2011-es évforulóra készülve ritkán hallható Liszt férfikari művek alkotják a koncertek repertoárját. Így tisztelegnek a hölgyek és a férfikar a nagy szír diakónusnak, költőnek és zenepedagógusnak emléke előtt, akit már kortársai „A Szentlélek hárfája" névvel illettek.

A nyári szünet után, augusztus 28-tól szombatonként este nyolckor folytatódnak a templomi koncertek az Óbudai Társaskör rendezésében. Először Kertesi Ingrid énekesnő és a fiatal orgonaművész Virágh András Gábor, majd az Albert Schweitzer Kórus és Kamarazenekar lépnek fel a Péter-Pál templomban Kenessey László vezényletével. A kiváló akusztikájú katolikus templom mellett a tavaly új helyszínként jól bevált Református Egyházközség templomában is rendeznek majd két koncertet. Budapest legrégebbi, több mint 200 éves református templomát az elmúlt években újították fel, és kétkarzatos elrendezése nagyszerű lehetőséget biztosít kettős kórusra írt művek előadására is. Itt az idén 60 éves Kobzos Kiss Tamás, valamint a 20 éves, Szebellédi Valéria vezényelte Magnificat Gyermekkar adnak hangversenyt.

www.obudaitarsaskor.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.
Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.
Klasszikus hír

26 fiatal nyert állami zenei ösztöndíjat

Három állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára. A rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl az ösztöndíjak segítik a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.
Klasszikus ajánló

Orvosok, rendőrök, pedagógusok tiszteletére koncertezik a járvány után a Concerto Budapest

A zenekar reméli, hogy a nyár végén, az ősz elején már múlt időben beszélhetünk a járványról. Koncertjeikre meghívják az egészségügyi dolgozókat, a rendőröket, mentősöket, pedagógusokat.