Klasszikus

A Szentlélek hárfái

2010.03.30. 15:35
Ajánlom
Április 7-én ismét megszólalnak a Szentlélek hárfái az Óbudai Társaskörben és a szomszédos Péter-Pál templomban.

Március 10-én nagy érdeklődés mellett indult útjára a Szentlélek hárfái - egy hangverseny két helyszínen elnevezésű sorozat. A Szent Efrém Férfikar és vendégművészei az Óbudai Péter-Pál templomban kezdik el a koncerteket az európai vallásos zene remekműveivel, majd a hangversenyek szünetében (amikor is házi kenyérrel és borral kínálják a hallgatóságot) átvonulnak a közeli Társaskörbe, és a második félidőben már világi kompozíciók is felcsendülnek. A Szent Efrém Férfikar vendége április 7-én Palya Bea lesz, a Szentlélek hárfái sorozat következő két koncertjén, május 5-én illetve június 2-án Rajk Judit és Sebestyén Márta csatlakozik a Bubnó Tamás vezette férfikarhoz. Liturgikus zenék, vallásos költemények, népdalok és balladák, operarészletek és műdalok, ezer év névtelen örökzöldjei, valamint a 2011-es évforulóra készülve ritkán hallható Liszt férfikari művek alkotják a koncertek repertoárját. Így tisztelegnek a hölgyek és a férfikar a nagy szír diakónusnak, költőnek és zenepedagógusnak emléke előtt, akit már kortársai „A Szentlélek hárfája" névvel illettek.

A nyári szünet után, augusztus 28-tól szombatonként este nyolckor folytatódnak a templomi koncertek az Óbudai Társaskör rendezésében. Először Kertesi Ingrid énekesnő és a fiatal orgonaművész Virágh András Gábor, majd az Albert Schweitzer Kórus és Kamarazenekar lépnek fel a Péter-Pál templomban Kenessey László vezényletével. A kiváló akusztikájú katolikus templom mellett a tavaly új helyszínként jól bevált Református Egyházközség templomában is rendeznek majd két koncertet. Budapest legrégebbi, több mint 200 éves református templomát az elmúlt években újították fel, és kétkarzatos elrendezése nagyszerű lehetőséget biztosít kettős kórusra írt művek előadására is. Itt az idén 60 éves Kobzos Kiss Tamás, valamint a 20 éves, Szebellédi Valéria vezényelte Magnificat Gyermekkar adnak hangversenyt.

www.obudaitarsaskor.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.