Klasszikus

A Szentlélek hárfája

2014.12.07. 06:48
Ajánlom
A Karácsony közeledtével a Szent Efrém Férfikar az év legmozgalmasabb időszakához érkezett. Az együttes vezetőjével, Bubnó Tamással a fellépésekről, az adventi készülődés hagyományairól és a kórus helyzetéről is beszélgettünk.

- A férfikar elnyerte a Magyar Örökség-díjat és kiérdemelte a Budapest Márka címet. Mit jelentenek ezek a visszajelzések?

- "Mindössze" annyit, hogy érdemes tovább dolgozni, kutatni, énekelni, bemutatni azt a területet, - a bizánci és a magyar férfikari kultúrát - amin immár tizenkét éve munkálkodunk. Mindkét díj büszkeséggel tölt el, tartást ad, de egyúttal felelősséget is ró ránk. Nem énekelhetünk többé gyengén, nem azt várják tőlünk. Mindezek ellenére október végén mégis kivett minket az EMMI a kiemelt kórusok közül, ami azt jelenti, nem jár többé éves támogatás. A döntés jogszerű, minden más szempontból azonban érthetetlen és méltatlan.

- A Karácsonyi időszak minden évben hosszú és tartalmas. Hogyan lehet összeegyeztetni a nyugati és a pravoszláv Karácsonyvárás hagyományait?

- Nekünk, bizánci keresztényeknek hathetes az adventünk, így mi már négy hete kántálunk, gondolunk a Megváltó eljövetelére, imádkozunk, örülünk, böjtölünk - amikor nyugati rítusú testvéreink elkezdik azt. De persze nem a mennyiség a döntő, hanem az, hogy valóban foglalkozzunk a lelkünkkel is, és egymással is, nagy szükségünk van rá. Krisztus születése, a Megváltó várása minden hívőnek ugyanazt jelenti. Hogy aztán kelet és nyugat egyházai, nemzetei ezt milyen szokásokkal ruházzák fel, az adja ki a gyönyörű sokszínűséget.

- Milyen koncertekkel készülnek az adventi időszakban?

- Mikuláskor Tokajban, másnap Csömörön lépünk fel. December 11-én, Óbudán Liszt-zsoltárokat adunk elő, majd Sebestyén Mártával éneklünk a Zeneakadémián. Két nappal később a Danubia Zenekarral közös Schubert-esten éneklünk a BMC-ben. December 14-én Győrben, másnap pedig a Bókay Klinika gyermekeinek dalolunk. 18-án a világhírű orgonistával, Hans-Ola Ericcsonnal lépünk föl a Müpa-ban, a sort a Budaörsi Adventtel zárjuk 20-án. Az ünnep után december 28-30 között a Westminster Napokat tartjuk a BMC-ben. Sűrű? A december mindig ilyen a számunkra, de szeretjük!

D1CDF1CB-50F9-47B0-BEB3-845C7190A5C0

Szent és profán - Bubnó Tamás

- Az együttes Szír Szent Efrémről kapta a nevét. Mit üzen adventkor a Szent legendája?

- Kortársai a IV. században a Szentlélek hárfájának nevezték. Karizmatikus egyénisége "sok embert vezetett vissza az igaz útra." Habár nagy a kísértés, kedvenc sorom az Efrém-imából: "Uram, ne engedd hozzám a jóravaló restség, könnyelműség, pénzvágy és megszólás szellemét..."

- A pravoszláv Karácsony ünnepén a Georgij Szmirnov zeneszerző-karnagy vezette Orosz Ortodox Szólistákkal lépnek fel.

- Szmirnovék remek muzsikusok és csodás hangok. Január 11-én délben érkeznek meg Rigából. Este Csesznokov és Rachmaninov műveit valamint szláv kántáló énekek adunk elő közösen.

- Volt olyan különleges Karácsony, amelyet sosem felejt el?

- A Borsod megyei Homrogdon telt az első húsz Karácsonyom: kántálás végig a falun, utána finom vacsora, majd megjött a Jézuska. Ezek után rendszeresen felmentünk a görögkatolikus templomba, hogy több százan együtt énekeljük: Velünk az Isten!  Felejthetetlen élmény. A legörömtelibb 1981 Karácsonya volt a háromhetes Marci fiammal. A legszomorúbb 1987 Karácsonya volt, édesapám előző este hagyott itt minket.

 

- Ön hogyan ünnepli a Karácsonyt?

- A menü: fokhagymás vajas kalács, töltött tojás, rántott hal, káposztaleves, és bobajka. Otthon ez volt a szokás, s ezt tartjuk azóta is. Arra kell vigyáznom, hogy mindenből csak módjával, de ez a fejedelmi a menü csak egyszer, Karácsony vigíliáján van, így nehéz ellenállni. A legnagyobb ajándék az ünnepi együttlét a templomban, otthon, a családban, s persze a fa alatt is mindig akad valami meglepetés.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.