Klasszikus

A Szentlélek hárfája

2014.12.07. 06:48
Ajánlom
A Karácsony közeledtével a Szent Efrém Férfikar az év legmozgalmasabb időszakához érkezett. Az együttes vezetőjével, Bubnó Tamással a fellépésekről, az adventi készülődés hagyományairól és a kórus helyzetéről is beszélgettünk.

- A férfikar elnyerte a Magyar Örökség-díjat és kiérdemelte a Budapest Márka címet. Mit jelentenek ezek a visszajelzések?

- "Mindössze" annyit, hogy érdemes tovább dolgozni, kutatni, énekelni, bemutatni azt a területet, - a bizánci és a magyar férfikari kultúrát - amin immár tizenkét éve munkálkodunk. Mindkét díj büszkeséggel tölt el, tartást ad, de egyúttal felelősséget is ró ránk. Nem énekelhetünk többé gyengén, nem azt várják tőlünk. Mindezek ellenére október végén mégis kivett minket az EMMI a kiemelt kórusok közül, ami azt jelenti, nem jár többé éves támogatás. A döntés jogszerű, minden más szempontból azonban érthetetlen és méltatlan.

- A Karácsonyi időszak minden évben hosszú és tartalmas. Hogyan lehet összeegyeztetni a nyugati és a pravoszláv Karácsonyvárás hagyományait?

- Nekünk, bizánci keresztényeknek hathetes az adventünk, így mi már négy hete kántálunk, gondolunk a Megváltó eljövetelére, imádkozunk, örülünk, böjtölünk - amikor nyugati rítusú testvéreink elkezdik azt. De persze nem a mennyiség a döntő, hanem az, hogy valóban foglalkozzunk a lelkünkkel is, és egymással is, nagy szükségünk van rá. Krisztus születése, a Megváltó várása minden hívőnek ugyanazt jelenti. Hogy aztán kelet és nyugat egyházai, nemzetei ezt milyen szokásokkal ruházzák fel, az adja ki a gyönyörű sokszínűséget.

- Milyen koncertekkel készülnek az adventi időszakban?

- Mikuláskor Tokajban, másnap Csömörön lépünk fel. December 11-én, Óbudán Liszt-zsoltárokat adunk elő, majd Sebestyén Mártával éneklünk a Zeneakadémián. Két nappal később a Danubia Zenekarral közös Schubert-esten éneklünk a BMC-ben. December 14-én Győrben, másnap pedig a Bókay Klinika gyermekeinek dalolunk. 18-án a világhírű orgonistával, Hans-Ola Ericcsonnal lépünk föl a Müpa-ban, a sort a Budaörsi Adventtel zárjuk 20-án. Az ünnep után december 28-30 között a Westminster Napokat tartjuk a BMC-ben. Sűrű? A december mindig ilyen a számunkra, de szeretjük!

D1CDF1CB-50F9-47B0-BEB3-845C7190A5C0

Szent és profán - Bubnó Tamás

- Az együttes Szír Szent Efrémről kapta a nevét. Mit üzen adventkor a Szent legendája?

- Kortársai a IV. században a Szentlélek hárfájának nevezték. Karizmatikus egyénisége "sok embert vezetett vissza az igaz útra." Habár nagy a kísértés, kedvenc sorom az Efrém-imából: "Uram, ne engedd hozzám a jóravaló restség, könnyelműség, pénzvágy és megszólás szellemét..."

- A pravoszláv Karácsony ünnepén a Georgij Szmirnov zeneszerző-karnagy vezette Orosz Ortodox Szólistákkal lépnek fel.

- Szmirnovék remek muzsikusok és csodás hangok. Január 11-én délben érkeznek meg Rigából. Este Csesznokov és Rachmaninov műveit valamint szláv kántáló énekek adunk elő közösen.

- Volt olyan különleges Karácsony, amelyet sosem felejt el?

- A Borsod megyei Homrogdon telt az első húsz Karácsonyom: kántálás végig a falun, utána finom vacsora, majd megjött a Jézuska. Ezek után rendszeresen felmentünk a görögkatolikus templomba, hogy több százan együtt énekeljük: Velünk az Isten!  Felejthetetlen élmény. A legörömtelibb 1981 Karácsonya volt a háromhetes Marci fiammal. A legszomorúbb 1987 Karácsonya volt, édesapám előző este hagyott itt minket.

 

- Ön hogyan ünnepli a Karácsonyt?

- A menü: fokhagymás vajas kalács, töltött tojás, rántott hal, káposztaleves, és bobajka. Otthon ez volt a szokás, s ezt tartjuk azóta is. Arra kell vigyáznom, hogy mindenből csak módjával, de ez a fejedelmi a menü csak egyszer, Karácsony vigíliáján van, így nehéz ellenállni. A legnagyobb ajándék az ünnepi együttlét a templomban, otthon, a családban, s persze a fa alatt is mindig akad valami meglepetés.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Vizuál

Nagyszabású Cézanne- és szürrealista tárlat nyílik a Tate-ben

Cézanne alkotásai mellett a Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szürrealizmus) című kiállításon a szürrealisták világába nyerhetnek betekintést a látogatók, de az egyik legjelentősebb brit kortárs művészeti díj, a Turner nyerteseinek műveit is bemutatják – adta hírül a The Guardian.
Tánc

Augusztusban Miskolcon táncol a világ

Augusztus 24. és 28. között rendezik meg a tavaly elhalasztott Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált Miskolcon. A hazai és nemzetközi táncvilág legkülönlegesebb produkció érkeznek Miskolci Nemzeti Színház színpadára, de nem maradnak el a hagyományos kísérőprogramok sem.
Klasszikus

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.
Klasszikus ajánló

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.