Klasszikus

A Szépség és a Szörnyeteg – bemutató az Operettszínházban

2005.03.18. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Operettszínházban ma este lesz a premierje az első és egyben világhírű Disney-musicalnek, A Szépség és a Szörnyetegnek, amely a 25. Budapesti Tavaszi Fesztivál díszbemutatója.

A Disney-rajzfilm bemutatójakor megnyerte a legjobb betétdalnak és a legjobb filmzenének járó Oscar-díjat, ezen kívül – animációs filmek közül elsőként – a legjobb film kategóriájában is jelölték. New York, London, Los Angeles, Toronto, Sydney és Tokyo után a Budapesti Operettszínház tűzi műsorára a családi darabot, hogy a magyar közönséget is elvarázsolja a technikai csodák, a speciális effektusok, a káprázatos díszletek és jelmezek kavalkádja, valamint Alan Menken, Howard Ashman és Tim Rice feledhetetlen dalai.

A magyar szöveget Kerényi Miklós Gábor és Somogyi Szilárd írta, az előadás rendezője Böhm György. A díszletet Rózsa István a jelmezeket Túri Erzsébet tervezte. A maszkokat két nemzetközi hírű mester készítette, a végső nagy átalakulás pedig, a Szörnyeteg királyfivá változása a David Merlini szabadulóművész által kitalált trükk.

A kétrészes musicalt két szereposztásban játsszák, gy a főszerepekben Szinetár Dóra és Kékkovács Mara (Belle, a Szépség), valamint Homonnay Zsolt és Szabó P. Szilveszter (A Szörnyeteg) látható.

A musical címadó dala, A szépség és aSörnyeteg korábban Grammy- és Oscar-díjat kapott. A dal popverziójának magyar nyelvű változatából Maxi CD készül Siménfalvy Ágota és Bereczki Zoltán előadásában.

A Szépség és a Szörnyeteg számokban

Az első 20 előadásra már elővételben elfogyott 18.000 jegy.

A Szörnyeteg kastély 1 hónapig készült az ország egyik legnagyobb díszletgyártó műhelyében.

Az előadás speciális jelmezei – Münchenből érkezett anyagokból – 6 hétig készültek a Budapesti Operettszínház varrodájában, valamint jó néhány külső kivitelezőnél.

A 78 szereplő 708 órát próbálta eddig a művez, amelyhez 101 paróka, 109 pár cipő, 275 darab ruha készült.

Mindehhez 2871 méter anyagot és 13.472 méter szalagot használtak fel.

Az előadás fényét 27 intelligens lámpa és 203 reflektor szolgáltatja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.