Klasszikus

A szerencse is a Cantemus Vegyeskar mellé állt

2008.11.07. 00:00
Ajánlom
Két első díjjal tért haza a Szabó Soma vezette Cantemus Vegyeskar a 40. alkalommal a spanyolországi Tolosában rendezett Nemzetközi Kórusversenyről.

A tolosai verseny nem ismeretlen a nyíregyházi énekesek előtt, hiszen 1991-ben a Pro Musica Leánykar két első helyet, a Cantemus Gyermekkórus 1999-ben egy második díjat, a Pro Musica két harmadik díjat, míg a Banchieri Énekegyüttes 1995-ben és 2001-ben három első és egy második, valamint egy közönségdíjat szerzett.

A 38 fős csapat két kategóriában indult el a versenyen, hiszen a vegyeskari kategória polifón és folklór részei mellett, a kamarakórus kategória egyházi és világi részében is indítottak egy 16 fős együttest. A vegyeskar mindkét részét megnyerte a kategóriának és két első díjat, míg a kamarakórus egy második és egy harmadik, valamint egy különdíjat nyert a magas színvonalú megmérettetésen.

Ez alkalommal a szerencse is segített az egyébként nagy munkabírással rendelkező és ezúttal is a legjobb formáját hozó énekeseken. A folklór versenyen a zsűri ugyanis a nagy rivális rigai Kamer Kórust értékelte jobbnak néhány ponttal, azonban a lett kórus a versenyszabályzatban meghatározott legkevesebb 15 percnél 2 perccel kevesebb időt énekelt, így 10 büntetőpontot levontak tőlük és ezzel a Cantemus Vegyeskart hirdették ki első helyezettnek.

A tolosai verseny nagydíját is a Cantemus Vegyeskar kapta, hiszen az összes induló közül az ő műsorukat értékelte a zsűri a legmagasabb pontszámmal, de itt is szükség volt egy kis szerencsére. A verseny kamarakórus kategóriáját magasan nyerő 12 fős amerikai Antioch Kamarakórus ugyanis magasabb pontszámmal zárta a versenyt, mint a Szabó Soma vezette nyíregyházi együttes, de ők mindannyian profi énekesek voltak és a verseny szabályzata értelmében csak amatőr együttesnek ítélik oda a verseny nagydíját. Így ezt a díjat is a Cantemus Vegyeskar hozta el és ezzel jogot nyert arra, hogy jövőre a Kórusok Európa Nagydíjáért is versenybe szálljon a franciaországi Tours városában.

A Cantemus Vegyeskar ezzel az eredményével történelmet írt, hiszen a tolosai verseny nagydíját még soha nem ítélték oda magyar kórusnak és ilyen rövid időn belül immár másodszor próbálkozhat a legmagasabb kitüntetésnek számító Európa Nagydíjas versenyen is. (A vegyeskar először 2006-ban nyerte el a goriziai verseny nagydíját, aminek eredményeként tavaly Arezzoban mérkőzhettek az Európa Nagydíjért, de akkor nem sikerült a bravúr.) 2009-ben talán ezt a koronát is megnyerheti az együttes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.