Klasszikus

A szeretet művésze

2010.05.20. 09:00
Ajánlom
Szeretni elsősorban annyi, mint adni – az alkotó személyiség számára pedig ez a hatóerő legnagyobb mérvű kifejeződése – írja Erich Fromm. A német filozófus és pszichológus A szeretet művészete című könyvét az a világhírű hegedűművésznő is szívesen forgatja, aki jelenleg Brahms zenéjével járja a világot, és aki májusban először látogat el hozzánk.

Anne-Sophie Mutter csodagyerekként már tizenhárom évesen szólókoncertet adott a Luzerni Fesztiválon, majd később Herbert von Karajan segítségével bontogatta szárnyait, de olvasni és lemezeket hallgatni is jutott ideje a gyakorlás és a fellépések sora mellett. Második legkedvesebb olvasmányaként említi Fromm kötetét, de más, hasonló témájú könyveket is szívesen forgat szabadidejében. A top tízes listán William Shakespeare drámája a Rómeó és Júlia, Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején című regénye is megtalálható, továbbá a nagyobb lélegzetű Az eltűnt idő nyomában regényfolyam Marcel Prousttól és Beethoven A-dúr szonátájával azonos című Tolsztoj-elbeszélés, a Kreutzer-szonáta is ott sorakozik a képzeletbeli könyvespolcon. Az operák közül a Bohémélet áll első helyen Puccinitől, továbbá szívesen hallgatja a keringőiről jól ismert Johann Strausst, továbbá a szimfonikus filmzenék atyját, az utolsó éveiben varázslatos hegedűversenyt komponáló, Hollywoodban zenitre jutó Erich Korngoldot, és nagyon kedveli a scatt-királynő, Ella Fitzgerald dalait is.

A jó német söröket és a gyönyörű ruhákat sem megvető hegedűs Mozart zenéjéért is rajong. 2006-ban az osztrák zeneszerzőzseni születésének 250. és saját pályafutásának 30. évfordulóján megjelentette a Deutsche Grammophonnál Mozart nagyobb hegedűdarabjainak új felvételsorozatát, rajta a hegedűversenyekkel, a brácsára, hegedűre és zenekarra írt Sinfonia Concertantéval, három zongorástrióval és tizenhat hegedű-zongora szonátával.

Lelkesültségnek jelenlegi tárgya azonban Brahms romantikus muzsikája. Legújabb lemezén a német komponista három hegedű-zongora szonátáját rögzítették régi, kedves kamarapartnerével, Lambert Orkis amerikai zongoraművésszel. „A három szonáta nagyon különböző, mindegyiknek megvan a saját, személyes története" - nyilatkozta a művésznő. „Számomra a G-dúr a legkülönlegesebb, mert nagyon személyes és békés, az A-dúr egy szeretetteljes, meleg üdvözlés Clara Schumann-nak, a d-moll pedig komplexitása miatt érdekes. Eljött az ideje, hogy lemezre vegyük őket, mert sokszor játszottuk már e remekműveket, együtt éltünk, lélegeztünk velük, szerettük őket. Brahms az a zeneszerző, aki igazán meg tudja mutatni az élet szépségét - egyszerűen gyönyörű muzsika" - tette hozzá.

Ez a tavasz mindenképp Brahmsé: Mutter márciusban Németországban turnézik a Londoni Filharmonikusok és Ludovic Morlot oldalán, a hegedűsök körében a legtöbbször játszott és legnagyobb becsben álló versenyművel, a D-dúr hegedűversennyel. Áprilisban a szonátákkal járja a világ távol-keleti szegletét Orkisszal, majd májusban európai turnéjának részeként a Pittsburghi Szimfonikus Zenekarral és Manfred Honeckkel érkezik Magyarországra, szintén a hegedűversennyel.

Anne-Sophie Mutterben sok mindent lehet szeretni: nőiességét, szépségét, a hegedűhangját, briliáns technikáját vagy azt, hogy világhírű hegedűművészként és két gyermek édesanyjaként egyszerre tud helyt állni a családi fészekben és színpad fényei közt. De talán e lényeges momentumok között most mégiscsak az a legszeretnivalóbb, hogy végre Budapesten is hallhatjuk játékát.

2010. május 28. 19:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Anne-Sophie Mutter és a Pittsburghi Szimfonikus Zenekar

Brahms: D-dúr hegedűverseny, op. 77
Mahler: I. (D-dúr, „A titán") szimfónia

Km.: Anne-Sophie Mutter
Vez.: Manfred Honeck

http://www.mupa.hu

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Klasszikus

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Színház

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.
Vizuál

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Négy fesztivál vendége volt szeptemberben az Anima Musicae

Gazdag programmal indította 2022/23-as évadát az Anima Musicae Kamarazenekar. A zene lelkéről elnevezett együttes négy rangos fesztivál meghívottjaként lépett fel.
Klasszikus interjú

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.
Klasszikus kritika

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Klasszikus ajánló

A klón, aki túlontúl emberi − Interjú Jörg Widmann-nal

Rafináltan újraértelmezett, szerelmi sokszögtörténetté transzformált modern Pygmalion-parafrázissal érkezik a budapesti Liszt Ünnepre a Neue Oper Wien. A húsz éve, Münchenben bemutatott opera – Das Gesicht im Spiegel (Arc a tükörben) szerzője, Jörg Widmann a darab keletkezéstörténetéről is nyilatkozott.
Klasszikus ajánló

Korszakok Zenéje – A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenye

A MÁV Szimfonikus Zenekar 2022. október 13-i hangversenyén a Zeneakadémián, Farkas Róbert vezényletével Mozart remekművei ölelik körbe két neves, kortárs magyar zeneszerző – Eötvös Péter és Dubrovay László – szerzeményeit.