Klasszikus

A szeretet művésze

2010.05.20. 09:00
Ajánlom
Szeretni elsősorban annyi, mint adni – az alkotó személyiség számára pedig ez a hatóerő legnagyobb mérvű kifejeződése – írja Erich Fromm. A német filozófus és pszichológus A szeretet művészete című könyvét az a világhírű hegedűművésznő is szívesen forgatja, aki jelenleg Brahms zenéjével járja a világot, és aki májusban először látogat el hozzánk.

Anne-Sophie Mutter csodagyerekként már tizenhárom évesen szólókoncertet adott a Luzerni Fesztiválon, majd később Herbert von Karajan segítségével bontogatta szárnyait, de olvasni és lemezeket hallgatni is jutott ideje a gyakorlás és a fellépések sora mellett. Második legkedvesebb olvasmányaként említi Fromm kötetét, de más, hasonló témájú könyveket is szívesen forgat szabadidejében. A top tízes listán William Shakespeare drámája a Rómeó és Júlia, Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején című regénye is megtalálható, továbbá a nagyobb lélegzetű Az eltűnt idő nyomában regényfolyam Marcel Prousttól és Beethoven A-dúr szonátájával azonos című Tolsztoj-elbeszélés, a Kreutzer-szonáta is ott sorakozik a képzeletbeli könyvespolcon. Az operák közül a Bohémélet áll első helyen Puccinitől, továbbá szívesen hallgatja a keringőiről jól ismert Johann Strausst, továbbá a szimfonikus filmzenék atyját, az utolsó éveiben varázslatos hegedűversenyt komponáló, Hollywoodban zenitre jutó Erich Korngoldot, és nagyon kedveli a scatt-királynő, Ella Fitzgerald dalait is.

A jó német söröket és a gyönyörű ruhákat sem megvető hegedűs Mozart zenéjéért is rajong. 2006-ban az osztrák zeneszerzőzseni születésének 250. és saját pályafutásának 30. évfordulóján megjelentette a Deutsche Grammophonnál Mozart nagyobb hegedűdarabjainak új felvételsorozatát, rajta a hegedűversenyekkel, a brácsára, hegedűre és zenekarra írt Sinfonia Concertantéval, három zongorástrióval és tizenhat hegedű-zongora szonátával.

Lelkesültségnek jelenlegi tárgya azonban Brahms romantikus muzsikája. Legújabb lemezén a német komponista három hegedű-zongora szonátáját rögzítették régi, kedves kamarapartnerével, Lambert Orkis amerikai zongoraművésszel. „A három szonáta nagyon különböző, mindegyiknek megvan a saját, személyes története" - nyilatkozta a művésznő. „Számomra a G-dúr a legkülönlegesebb, mert nagyon személyes és békés, az A-dúr egy szeretetteljes, meleg üdvözlés Clara Schumann-nak, a d-moll pedig komplexitása miatt érdekes. Eljött az ideje, hogy lemezre vegyük őket, mert sokszor játszottuk már e remekműveket, együtt éltünk, lélegeztünk velük, szerettük őket. Brahms az a zeneszerző, aki igazán meg tudja mutatni az élet szépségét - egyszerűen gyönyörű muzsika" - tette hozzá.

Ez a tavasz mindenképp Brahmsé: Mutter márciusban Németországban turnézik a Londoni Filharmonikusok és Ludovic Morlot oldalán, a hegedűsök körében a legtöbbször játszott és legnagyobb becsben álló versenyművel, a D-dúr hegedűversennyel. Áprilisban a szonátákkal járja a világ távol-keleti szegletét Orkisszal, majd májusban európai turnéjának részeként a Pittsburghi Szimfonikus Zenekarral és Manfred Honeckkel érkezik Magyarországra, szintén a hegedűversennyel.

Anne-Sophie Mutterben sok mindent lehet szeretni: nőiességét, szépségét, a hegedűhangját, briliáns technikáját vagy azt, hogy világhírű hegedűművészként és két gyermek édesanyjaként egyszerre tud helyt állni a családi fészekben és színpad fényei közt. De talán e lényeges momentumok között most mégiscsak az a legszeretnivalóbb, hogy végre Budapesten is hallhatjuk játékát.

2010. május 28. 19:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Anne-Sophie Mutter és a Pittsburghi Szimfonikus Zenekar

Brahms: D-dúr hegedűverseny, op. 77
Mahler: I. (D-dúr, „A titán") szimfónia

Km.: Anne-Sophie Mutter
Vez.: Manfred Honeck

http://www.mupa.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Színház

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Plusz

Hallotta már Blaha Lujza hangját? Most csak egy kattintásra van!

Több mint 2600 digitalizált hangfelvételt tett online elérhetővé az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a Hangtár elnevezésű digitális adatbázisban. A legkorábbi felvételeken a legendás színésznőt, Blaha Lujzát hallhatják az érdeklődők.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Vizuál

Politikailag független társaságot alapított 42 magyar operatőr

Megalakult a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete, amely a a magyar filmművészet legkiemelkedőbb operatőreit hivatott magába tömöríteni. Tiszteletbeli elnöke Ragályi Elemér, elnöke Szabó Gábor lett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Online koncerttel kezdődik el a Cziffra Emlékév

Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly és Balázs János zongoraművészek fellépésével indul a több mint 100 programból álló eseménysorozat. Az est házigazdája Bősze Ádám zenetörténész.
Klasszikus hír

Kutatók szerint Beethoven nem jól használta a metronómját

Újabb világrengető felfedezés, s ráadásul nem a brit tudósok az elkövetők. Spanyol kutatók állítják, hogy megfejtették Ludwig van Beethoven szimfóniáinak gyors tempómegjelöléseinek titkát. Egy új vizsgálat szerint a zeneszerző rosszul olvashatta le a metronómot. A fene gondolta volna!
Klasszikus élő közvetítés

Fiatal és tehetséges zenészek, akikre kíváncsiak vagyunk

A Rising Stars sorozat Európa legígéretesebb fiatal zenészei közül válogat, akikkel a magyar közönség évről évre a Müpa színpadán is találkozhat. Január 26-ától hat estén át a komolyzene hat feltörekvő csillaga mutatkozik be a a hamburgi Elbphilharmonie színpadán, a hazai közönség a Müpa jóvoltából követheti a koncerteket.
Klasszikus hír

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Klasszikus lemez

Új lemezkiadvánnyal ünnepli Kurtág György 95. születésnapját a BMC

Február 19-én ünnepli 95. születésnapját Kurtág György kétszeres Kossuth-díjas, világhírű magyar zeneszerző, zongoraművész és kamarazene-tanár. Ebből az alkalomból a BMC Records kiadja az egyik első főművének tekinthető Bornemisza Péter mondásai című alkotását.