Klasszikus

A szerethető kortárs

2007.10.28. 00:00
Ajánlom
Az Ars Nova Énekegyüttes október 28-án ünnepi hangversennyel köszönti Orbán György zeneszerzőt, születésének 60. évfordulója alkalmából. Ebből az apropóból kérdeztük a kórus művészeti vezetőjét, alapító karnagyát, Kiss Katalint.

- Az Ars Nova Énekegyüttest főként arról ismeri a kóruszenét kedvelő közönség, hogy kortárs zeneszerzőink darabjait rendszeresen bemutatja, és repertoárján tartja. A Hungarotonnál megjelent lemezei közül a legutóbbi, az Ars Nova Sings Orbán című nagy érdeklődésre számíthat. Orbán a mai kóruszenét szerzők vitathatatlanul legsikeresebb alakja. Miben látja ennek a titkát?

- Én, aki a kórusművészet útját nemcsak ismerem, de járok is rajta, tudom, hogy az a mű, ami nem ad örömet, csupán munkát az előadónak, az a mű, ami csak fejtörést, de azonosulást nem biztosít a hallgatónak, az nem kerül bele a kórusok repertoárjába. A "titok": Orbán zenéjét lehet szeretni!

- A szerethetőség nem jár-e a zene elértéktelenedésével?

- Ha ez igaz lenne, akkor minden közkedvelt zene, például Verdi vagy Mozart művei megkérdőjeleződhetne? Nagyon találónak érzem azt a meghatározást, ami az Orbán albumunk kísérőfüzetében jelent meg: "kialakította saját összetéveszthetetlen stílusát, mely megejtő természetességgel integrálja a zenetörténet vokális tradícióinak teljességét." Természetesség és tradíció: két kulcsszó Orbán zenéjében. Nála nincs szükség zenén kívüli filozófiák követésére, bonyolult eszköztár kitalálására. A tradicionális nyelvet új elemekkel, korszerű mondanivalóval tölti meg. Túlzás nélkül állíthatom, hogy ha bárhol a világban elénekeltük darabjait, rajongásig szerették. Azt hiszem, titokban minden szerző erre vágyik.

(2007. október 28. 18:00 Evangélikus templom (Kecskemét) -
Amor sanctus - ünnepi koncert Orbán György 60. születésnapja alkalmából; Amor sanctus; Ave verum; Salve Regina; Pater noster; Cantico delle creature; Chiaro; Come away; O Mistress Mine; 12. mise (ősbemutató), Psalmus126; Nunc dimittis; Timor et tremor; Daemon irrepit callidus; km.: Ars Nova Éenkegyüttes, Capriccio vonószenekar (műv. vez.: Juhász Ágnes), Csereklyei Andrea (ének); vez.: Kiss Katalin)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Plusz

Vizsgaelőadások és diplomafilmek létrejöttét is segíti a Freeszfe jótékonysági aukciója

A Freeszfe Egyesület támogatói; színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek és képzőművészek felajánlásaiból online jótékonysági aukciót rendez december 12-én, vasárnap. Az érdeklődők a licitálással az egyesület munkáját, vizsgaelőadások és diplomafilmek létrejöttét is segítik.
Vizuál

KÉP-regény: Lemmy, a whisky és én

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a metálzene iránti távoli rajongásáról, és a Motörhead zenekar akkor még élő legendás basszusgitárosáról, Lemmyről ír. 
Plusz

Így segít a Müpa a karácsonyi készülődésben

Újabb sztárfellépőket jelentett be a Müpa. Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Charles Lloyd, Daniel és Michael Barenboim, a Clayton-Hamilton Jazz Orchestra, Lee Ritenour és Palya Bea is visszatér a koncertterembe. Az ünnepi időszakban ajándékutalvánnyal is kedveskedik a nézőknek.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus ajánló

Ajándékozzon koncertélményt a Concerto Budapesttel!

A világ legkiválóbb szólistáival, izgalmas és felfedezésre váró remekművekkel várja a Keller András vezette zenekar a közönséget jövőre is. Válasszon a Concerto Budapest ünnepi kínálatából, vásároljon ajándékkártyát vagy koncertjegyet ajándékba!
Klasszikus ajánló

Újévi Díszhangverseny – a Pannon Filharmonikusok adventi ajánlata

Újév. Egy rövid, de gazdagon összetett szó. Magában hordozza a jövő várakozását, az új reményeinket és egy viszonylag hosszú, ámbár gyorsan elröppeni látszó 365 napos időszakot. Újévi üdvözletünket, bizakodásunkat és vágyainkat töltjük ilyenkor a pezsgőspoharakba, amelyekhez Pécs legrangosabb társadalmi eseményén újra ünnepi klasszikus muzsika társul.