Klasszikus

A szerethető kortárs

2007.10.28. 00:00
Ajánlom
Az Ars Nova Énekegyüttes október 28-án ünnepi hangversennyel köszönti Orbán György zeneszerzőt, születésének 60. évfordulója alkalmából. Ebből az apropóból kérdeztük a kórus művészeti vezetőjét, alapító karnagyát, Kiss Katalint.

- Az Ars Nova Énekegyüttest főként arról ismeri a kóruszenét kedvelő közönség, hogy kortárs zeneszerzőink darabjait rendszeresen bemutatja, és repertoárján tartja. A Hungarotonnál megjelent lemezei közül a legutóbbi, az Ars Nova Sings Orbán című nagy érdeklődésre számíthat. Orbán a mai kóruszenét szerzők vitathatatlanul legsikeresebb alakja. Miben látja ennek a titkát?

- Én, aki a kórusművészet útját nemcsak ismerem, de járok is rajta, tudom, hogy az a mű, ami nem ad örömet, csupán munkát az előadónak, az a mű, ami csak fejtörést, de azonosulást nem biztosít a hallgatónak, az nem kerül bele a kórusok repertoárjába. A "titok": Orbán zenéjét lehet szeretni!

- A szerethetőség nem jár-e a zene elértéktelenedésével?

- Ha ez igaz lenne, akkor minden közkedvelt zene, például Verdi vagy Mozart művei megkérdőjeleződhetne? Nagyon találónak érzem azt a meghatározást, ami az Orbán albumunk kísérőfüzetében jelent meg: "kialakította saját összetéveszthetetlen stílusát, mely megejtő természetességgel integrálja a zenetörténet vokális tradícióinak teljességét." Természetesség és tradíció: két kulcsszó Orbán zenéjében. Nála nincs szükség zenén kívüli filozófiák követésére, bonyolult eszköztár kitalálására. A tradicionális nyelvet új elemekkel, korszerű mondanivalóval tölti meg. Túlzás nélkül állíthatom, hogy ha bárhol a világban elénekeltük darabjait, rajongásig szerették. Azt hiszem, titokban minden szerző erre vágyik.

(2007. október 28. 18:00 Evangélikus templom (Kecskemét) -
Amor sanctus - ünnepi koncert Orbán György 60. születésnapja alkalmából; Amor sanctus; Ave verum; Salve Regina; Pater noster; Cantico delle creature; Chiaro; Come away; O Mistress Mine; 12. mise (ősbemutató), Psalmus126; Nunc dimittis; Timor et tremor; Daemon irrepit callidus; km.: Ars Nova Éenkegyüttes, Capriccio vonószenekar (műv. vez.: Juhász Ágnes), Csereklyei Andrea (ének); vez.: Kiss Katalin)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.