Klasszikus

A szimfonikus zenekar és hangszerei

2006.02.22. 00:00
Ajánlom
A fenti címmel megjelent, majd' kétszázötven oldalas album a klasszikus zene világába kalauzolja el az olvasót. A svéd Sven Kruckenberg műve egyaránt szól a laikusokhoz és a tapasztalt muzsikusokhoz.

Hogy mit jelent a zenekar szó, mindenki tudja, ám pontos jelentését kevesen tudnák megfogalmazni. S vajon mióta léteznek zenekarok? Mindig ugyanilyen hangszereken játszottak a muzsikusok? Mit jelentenek a karmester jelzései? A kötet ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ. A szerző egyaránt foglalkozik a zeneszerzés, a vezénylés, a hangszeres zene, a hangszerkészítés rejtelmeivel, ezek közönségre gyakorolt hatásával.

A kötet első fejezetében a zenekar fogalmáról, összetételéről, az első zenekarokról, a nagy koncerttermekről olvashatunk. A második fejezetben nyomon követhetjük a karmesterré válás folyamatát, bepillantást nyerhetünk néhány neves karmester – pl. Spohr, Bülow, Mahler, Nikisch, Toscanini, Karajan vagy Bernstein – műhelytitkaiba. Végül az utolsó részben a szimfonikus zenekarokban előforduló hangszerekről olvashatunk: megismerhetjük részeiket, hangterjedelmüket, továbbá megtudhatjuk, melyik hangszer mikor élte „fénykorát”, kik voltak a leghíresebb hangszerkészítők. Mindemellett pedig egy-egy hangszerrel kapcsolatban szó esik technikákról, zeneszerzőkről, műfajokról, iskolákról.

„Legyen a zene mélyebb megértése mindannyiunk közös célja!” – kívánja a bevezetésben a szerző. A Gulliver Könyvkiadónál megjelent kötetet Dr. Radnóti Klára történész lektorálta, s az Előszóban így ír a kiadványról: „Úgy vélem, Sven Kruckenberg könyve eléri célját: felkelti az olvasó érdeklődését a szimfonikus zene és zenekar iránt, közkinccsé tesz olyan ismereteket, amelyeket eddig jobbára csak a szűk szakma tudott – mindezt minden fellengzősségtől mentesen, mindenki számára érthetően.” A mű lapozgatása közben kedvet kaphatunk a zenehallgatáshoz, s ha egy kicsit többet tudunk a hangversenyeken megszólaló zenekarról és hangszerekről, annak vezetőjéről, ha értőbb füllel hallgatunk egy-egy szimfóniát, közelebb kerülünk a zenéhez, egyre inkább megismerjük, megszeretjük. A Szarka Gábor és Szarkáné Erdélyi Tímea fordításában megjelent könyvet szórakoztató anekdoták, valamint csodálatos illusztrációk teszik még színesebbé.

Sven Kruckenberg 1939-ben született Stockholmban. Zenei tanulmányiat az Uppsalai Egyetemen folytatta, majd az 1960-as években vált ismertté zenei témájú újságcikkei, kritikái és előadásai révén. 1967-69 között a Göteborgi és a Malmöi Szimfonikus Zenekar zenei igazgatójaként és művészeti vezetőjeként dolgozott, ezen kívül a Stockholmi Filharmonikus Zenekar karmestereként számos felvételt készített. Jelenleg írással foglalkozik, zenei előadásai rendszeresen hallhatók a svéd rádióban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.