Klasszikus

A szimfonikus zenekar és hangszerei

2006.02.22. 00:00
Ajánlom
A fenti címmel megjelent, majd' kétszázötven oldalas album a klasszikus zene világába kalauzolja el az olvasót. A svéd Sven Kruckenberg műve egyaránt szól a laikusokhoz és a tapasztalt muzsikusokhoz.

Hogy mit jelent a zenekar szó, mindenki tudja, ám pontos jelentését kevesen tudnák megfogalmazni. S vajon mióta léteznek zenekarok? Mindig ugyanilyen hangszereken játszottak a muzsikusok? Mit jelentenek a karmester jelzései? A kötet ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ. A szerző egyaránt foglalkozik a zeneszerzés, a vezénylés, a hangszeres zene, a hangszerkészítés rejtelmeivel, ezek közönségre gyakorolt hatásával.

A kötet első fejezetében a zenekar fogalmáról, összetételéről, az első zenekarokról, a nagy koncerttermekről olvashatunk. A második fejezetben nyomon követhetjük a karmesterré válás folyamatát, bepillantást nyerhetünk néhány neves karmester – pl. Spohr, Bülow, Mahler, Nikisch, Toscanini, Karajan vagy Bernstein – műhelytitkaiba. Végül az utolsó részben a szimfonikus zenekarokban előforduló hangszerekről olvashatunk: megismerhetjük részeiket, hangterjedelmüket, továbbá megtudhatjuk, melyik hangszer mikor élte „fénykorát”, kik voltak a leghíresebb hangszerkészítők. Mindemellett pedig egy-egy hangszerrel kapcsolatban szó esik technikákról, zeneszerzőkről, műfajokról, iskolákról.

„Legyen a zene mélyebb megértése mindannyiunk közös célja!” – kívánja a bevezetésben a szerző. A Gulliver Könyvkiadónál megjelent kötetet Dr. Radnóti Klára történész lektorálta, s az Előszóban így ír a kiadványról: „Úgy vélem, Sven Kruckenberg könyve eléri célját: felkelti az olvasó érdeklődését a szimfonikus zene és zenekar iránt, közkinccsé tesz olyan ismereteket, amelyeket eddig jobbára csak a szűk szakma tudott – mindezt minden fellengzősségtől mentesen, mindenki számára érthetően.” A mű lapozgatása közben kedvet kaphatunk a zenehallgatáshoz, s ha egy kicsit többet tudunk a hangversenyeken megszólaló zenekarról és hangszerekről, annak vezetőjéről, ha értőbb füllel hallgatunk egy-egy szimfóniát, közelebb kerülünk a zenéhez, egyre inkább megismerjük, megszeretjük. A Szarka Gábor és Szarkáné Erdélyi Tímea fordításában megjelent könyvet szórakoztató anekdoták, valamint csodálatos illusztrációk teszik még színesebbé.

Sven Kruckenberg 1939-ben született Stockholmban. Zenei tanulmányiat az Uppsalai Egyetemen folytatta, majd az 1960-as években vált ismertté zenei témájú újságcikkei, kritikái és előadásai révén. 1967-69 között a Göteborgi és a Malmöi Szimfonikus Zenekar zenei igazgatójaként és művészeti vezetőjeként dolgozott, ezen kívül a Stockholmi Filharmonikus Zenekar karmestereként számos felvételt készített. Jelenleg írással foglalkozik, zenei előadásai rendszeresen hallhatók a svéd rádióban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.