Klasszikus

A színházi fogyasztóvédelemről

2008.10.22. 00:00
Ajánlom
Nincs könnyű helyzetben a néző, ha a címek, az alcímek vagy műfaji megjelölések alapján szeretné eldönteni, mit nézzen meg.

Bár a rímes, rémes humorú magyar címek néha csak egy idegen hangzású szerepnév helyett kerülnek a szereposztás fölé. Időnként a "Hangyák a gatyában" mintájára a drámai előadások is rikító, ritmikus, meghökkentő címekkel ékeskednek. Bizonyára a hagyományos műfajmegjelölések (dráma, tragédia, vígjáték, színmű) sem eléggé vonzók, és nem is igazítják el az érdeklődőt, mit várhat a produkciótól.

Lehet, hogy épp ez a mások megálmodott álmaitól megkülönböztető különösség segíti hozzá a nézőt az alkotói szándék megértéséhez. Hiszen mindegyikünk valami sajátosat akar adni. A közönség nagy részének viszont jogos tájékozódási igénye van. Sok színlap nem is utal a műfaji megjelölésre. Lehet, hogy a túlzott magabiztosság okán ("ha én kézbe veszem Molière-t, az úgy autentikus, ahogy van" stb.) vagy csak a vállrándítás miatt: "döntse el a néző az előadás után!" vagy valóban azért, mert az eredeti szerző maga sem tartotta fontosnak az alcímet vagy műfaji kategóriát, ezért nem illik helyette dönteni. Lehet, hogy igazuk van. Bár a megvalósítás minősége korántsem tartja tiszteletben az úgynevezett eredeti alkotói szándékot. Amúgy meg ki tudja, mi volt az, amit az író akart. Lehet, hogy egy jó előadás nyomán megszületett új művészi felfedezést látva, maga is elmordulná magát: Gondolta a fene!

Persze akad a sok komédia megjelölés mellett differenciálás: bűnügyi vígjáték; fekete komédia, vígságos szomorújáték… (a Stúdió K Színház sem kivétel: börtön-komédia; már-már komédia). A meghökkentő műfaj-szülemények sem hiányoznak a fővárosban: énekes népszínmű lövöldözéssel és gyilkossággal; zenés-táncos cselvígjáték; síndarab (!);– de a magam háza tájáról is: a bűnbocsánat színjátéka; rémdráma; hátborzongató valóságsó; – és a legújabb: vonatozás szédítő mámorban.

És jó esetben talán nem is a reklám miatt törekszünk a színlapon is megnyilvánuló többértelműségre, hanem mert életünk egyre kaotikusabb, a fekete-fehér ítélkezés egyre hazugabb. Érdekeinket, kapcsolatainkat, helyzetünket bizonytalanabbnak látjuk. Az események néha abszurdabbak, mint amiket szavakkal ki lehet fejezni. Az élő színház zsigeri létezésre épít. Nem csaphatjuk be szabatos megfogalmazásokkal a szintén szorongó nézőket. Alkotók! Adjatok metaforikus alcímeket, így lesztek világosabbak és hitelesebbek!

Fodor Tamás
Stúdió K Színház
(A Fidelio Súgó 2008. novemberi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.