Klasszikus

A színházi fogyasztóvédelemről

2008.10.22. 00:00
Ajánlom
Nincs könnyű helyzetben a néző, ha a címek, az alcímek vagy műfaji megjelölések alapján szeretné eldönteni, mit nézzen meg.

Bár a rímes, rémes humorú magyar címek néha csak egy idegen hangzású szerepnév helyett kerülnek a szereposztás fölé. Időnként a "Hangyák a gatyában" mintájára a drámai előadások is rikító, ritmikus, meghökkentő címekkel ékeskednek. Bizonyára a hagyományos műfajmegjelölések (dráma, tragédia, vígjáték, színmű) sem eléggé vonzók, és nem is igazítják el az érdeklődőt, mit várhat a produkciótól.

Lehet, hogy épp ez a mások megálmodott álmaitól megkülönböztető különösség segíti hozzá a nézőt az alkotói szándék megértéséhez. Hiszen mindegyikünk valami sajátosat akar adni. A közönség nagy részének viszont jogos tájékozódási igénye van. Sok színlap nem is utal a műfaji megjelölésre. Lehet, hogy a túlzott magabiztosság okán ("ha én kézbe veszem Molière-t, az úgy autentikus, ahogy van" stb.) vagy csak a vállrándítás miatt: "döntse el a néző az előadás után!" vagy valóban azért, mert az eredeti szerző maga sem tartotta fontosnak az alcímet vagy műfaji kategóriát, ezért nem illik helyette dönteni. Lehet, hogy igazuk van. Bár a megvalósítás minősége korántsem tartja tiszteletben az úgynevezett eredeti alkotói szándékot. Amúgy meg ki tudja, mi volt az, amit az író akart. Lehet, hogy egy jó előadás nyomán megszületett új művészi felfedezést látva, maga is elmordulná magát: Gondolta a fene!

Persze akad a sok komédia megjelölés mellett differenciálás: bűnügyi vígjáték; fekete komédia, vígságos szomorújáték… (a Stúdió K Színház sem kivétel: börtön-komédia; már-már komédia). A meghökkentő műfaj-szülemények sem hiányoznak a fővárosban: énekes népszínmű lövöldözéssel és gyilkossággal; zenés-táncos cselvígjáték; síndarab (!);– de a magam háza tájáról is: a bűnbocsánat színjátéka; rémdráma; hátborzongató valóságsó; – és a legújabb: vonatozás szédítő mámorban.

És jó esetben talán nem is a reklám miatt törekszünk a színlapon is megnyilvánuló többértelműségre, hanem mert életünk egyre kaotikusabb, a fekete-fehér ítélkezés egyre hazugabb. Érdekeinket, kapcsolatainkat, helyzetünket bizonytalanabbnak látjuk. Az események néha abszurdabbak, mint amiket szavakkal ki lehet fejezni. Az élő színház zsigeri létezésre épít. Nem csaphatjuk be szabatos megfogalmazásokkal a szintén szorongó nézőket. Alkotók! Adjatok metaforikus alcímeket, így lesztek világosabbak és hitelesebbek!

Fodor Tamás
Stúdió K Színház
(A Fidelio Súgó 2008. novemberi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.