Klasszikus

"...a szíved megáll... folytatod az írást"

2013.09.18. 14:10
Ajánlom
Michal Nejtek műve, amely a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában szeptember 19-én hangzik el a Bridging Europe - Európai hidak elnevezésű fesztiválon, Raymond Carver egy versének soraival folytat különös párbeszédet.

- Több zenei stílusban mozog otthonosan, ami nyilván befolyásolja saját zeneszerzői nyelvét. Ellentétben régi korok komponistáival, akik egy-egy, az adott korszakban uralkodó stílusirányzathoz alkalmazkodtak, a mai szerzők bizonyos értelemben poliglottak, és újfajta stílusfúziókat hoznak létre. Ön mit gondol saját stílusáról, stílusairól? Mihez állnak ezek legközelebb?

- Alkotóként megvan a magam saját stílusa, zenei nyelve, groteszk látásmódja, de ezt az ember kívülről nemigen tudja értékelni és elemezni, nem szívesen tenném. Talán csak annyit mondanék, hogy nekem elsősorban nem valamiféle fúzió a célom, legalábbis nem erre törekszem, hanem az évek során a fejemben összegyűlt zenei és gondolati anyag elrendezésére. Ez az anyag - hála a kornak, amelyben élünk -  értelemszerűen nagyon sokféle. Nem lenne őszinte, ha úgy csinálnánk, mintha a populáris zene és kultúra nem létezne. Nagyon is létezik, és erősen hat ránk. A kérdés csak az, megtaláljuk-e hozzá a saját kulcsunkat, kódunkat.

- Raymond Carver verse a kiindulópontja Budapesten megszólaló művének. Voltaképpen milyen szerepe van a versnek a műben? Mi a zene és a vers viszonya? Szokatlan az, ahogy a vers két sorát használja. Milyen előképei vannak ennek?

- Talán Heiner Goebbels ihlette, meg talán mások is. Én a szöveget a hanghoz képest külön dolognak, szemantikailag más entitásnak tekintem - tehát nem próbálom hagyományos módon összekapcsolni őket azzal, hogy megpróbálom megzenésíteni, vagy kíséretet írni hozzá. A vers ez esetben a kompozíció ellenpontja, komponálás közben gondoltam rá, de a zenének tulajdonképpen semmi köze hozzá - egyetlen kifejezést, a SCREAM szót leszámítva, ahol is a hang és a szó világa egyetlen alkalommal keresztezi egymást. A muzsikusok egyszerűen elolvassák a verset, amelynek jelentése eltűnik a növekvő káoszban.

- Mi a mű keletkezéstörténete? Hogy esett Carver versére a választása?

- A zene a verstől függetlenül keletkezett, két külön világról van szó. Carvert régóta csodálom, mindenekelőtt azért, ahogy a „hétköznapiságot", a leírást, az ábrázolást bizonyos mágikus momentummal kombinálja, ami már máshová vezet, megváltoztatva a korábbi világ paradigmáját, észlelését. Utána már semmi sem olyan, mint azelőtt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.