Klasszikus

"...a szíved megáll... folytatod az írást"

2013.09.18. 14:10
Ajánlom
Michal Nejtek műve, amely a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában szeptember 19-én hangzik el a Bridging Europe - Európai hidak elnevezésű fesztiválon, Raymond Carver egy versének soraival folytat különös párbeszédet.

- Több zenei stílusban mozog otthonosan, ami nyilván befolyásolja saját zeneszerzői nyelvét. Ellentétben régi korok komponistáival, akik egy-egy, az adott korszakban uralkodó stílusirányzathoz alkalmazkodtak, a mai szerzők bizonyos értelemben poliglottak, és újfajta stílusfúziókat hoznak létre. Ön mit gondol saját stílusáról, stílusairól? Mihez állnak ezek legközelebb?

- Alkotóként megvan a magam saját stílusa, zenei nyelve, groteszk látásmódja, de ezt az ember kívülről nemigen tudja értékelni és elemezni, nem szívesen tenném. Talán csak annyit mondanék, hogy nekem elsősorban nem valamiféle fúzió a célom, legalábbis nem erre törekszem, hanem az évek során a fejemben összegyűlt zenei és gondolati anyag elrendezésére. Ez az anyag - hála a kornak, amelyben élünk -  értelemszerűen nagyon sokféle. Nem lenne őszinte, ha úgy csinálnánk, mintha a populáris zene és kultúra nem létezne. Nagyon is létezik, és erősen hat ránk. A kérdés csak az, megtaláljuk-e hozzá a saját kulcsunkat, kódunkat.

- Raymond Carver verse a kiindulópontja Budapesten megszólaló művének. Voltaképpen milyen szerepe van a versnek a műben? Mi a zene és a vers viszonya? Szokatlan az, ahogy a vers két sorát használja. Milyen előképei vannak ennek?

- Talán Heiner Goebbels ihlette, meg talán mások is. Én a szöveget a hanghoz képest külön dolognak, szemantikailag más entitásnak tekintem - tehát nem próbálom hagyományos módon összekapcsolni őket azzal, hogy megpróbálom megzenésíteni, vagy kíséretet írni hozzá. A vers ez esetben a kompozíció ellenpontja, komponálás közben gondoltam rá, de a zenének tulajdonképpen semmi köze hozzá - egyetlen kifejezést, a SCREAM szót leszámítva, ahol is a hang és a szó világa egyetlen alkalommal keresztezi egymást. A muzsikusok egyszerűen elolvassák a verset, amelynek jelentése eltűnik a növekvő káoszban.

- Mi a mű keletkezéstörténete? Hogy esett Carver versére a választása?

- A zene a verstől függetlenül keletkezett, két külön világról van szó. Carvert régóta csodálom, mindenekelőtt azért, ahogy a „hétköznapiságot", a leírást, az ábrázolást bizonyos mágikus momentummal kombinálja, ami már máshová vezet, megváltoztatva a korábbi világ paradigmáját, észlelését. Utána már semmi sem olyan, mint azelőtt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.