Klasszikus

A Szlovén Filharmonikusok az NFZ vendégei

2008.01.22. 00:00
Ajánlom
Január 21-én és 22-én a Szlovén Filharmonikus Zenekar lép fel a Művészetek Palotájában, a Nemzeti Filharmonikusok két bérletsorozatában. Vendégjátékukra az "Európa szívében" elnevezésű, a Nemzeti Filharmonikusok és négy közép-európai főváros (Pozsony, Prága, Bécs, Ljubljana) egy-egy zenekarának részvételével megvalósuló csereprogram keretében kerül sor.

2007 májusában a Szlovák Filharmonikusokat hallhattuk a Művészetek Palotájában, most pedig Szlovénia vezető zenekara vendégszerepel nálunk. A nagymúltú együttes 1947-ben alakult újjá, és turnéival, valamint negyvennél is több CD-jével nemzetközi rangot vívott ki magának. 2005 januárja óta George Pehlivanian áll a zenekar élén. A Bejrútban született dirigens családjával 1975-ben Los Angelesbe költözött, ahol többek között Pierre Boulez és Lorin Maazel irányításával folytatta karmesteri tanulmányait. Huszonhét éves korában, 1991-ben megnyerte a Besanconi Karmesterversenyt, és azóta nemzedéke egyik legjelesebb karmestereként tartják számon.

Budapesti koncertjeire – Mahler V. szimfóniája mellett – két szlovén zeneszerző egy-egy művét hozza el: az 1979 és 1995 között a zenekar művészeti vezetői posztját betöltő, 77 éves Ivo Petrić 1986-ban írott Trombitaversenyét, amelynek magánszólamát a Ljubljanában élő kitűnő fiatal trombitaművész, Kerekes Tibor játssza, valamint Lucijan Marija Skerjanc (1900-1973) 1950-ben komponált, Gazellák című darabját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.