Klasszikus

A szőke nő

2005.01.25. 00:00
Ajánlom
Emlékszem, amikor elõször láttam Magdalena Kozenát. Azért emlékszem, mert nem tudtam, hogy õt látom. A Mezzo tévén énekelt egy jópofa nõ, szép ruhában, ravasz frizurával, és olyan intenzíven énekelt, hogy az ember nem tudta levenni róla a szemét.

Volt egy kis optikai beszédhibája, amit csak látni lehet, de nem hallani, és kisugárzás, kisugárzás, az éneklés öröme. Ki lehet az, aki így énekel? Aztán kiírták.

Csak azért volt meglepetés, mert annyira nem hasonlított a róla készült fényképekre. A fotókon olyan, mint egy dán ruházati terméket áruló bolt modellje, megint egy muzsikus, akit a külsejéért kell szeretni. Aki énekelt, az csak bájos, de nem bombázó. Viszont muzsikus. És ez körülbelül igaz az új lemezére is. A hallgató nem attól esik hanyatt, hogy milyen gyönyörű a hang. Szép, szép, de hát van még ilyen a világban. A biztonság kedvéért összehasonlítottam Kozena énekét a Fesztiválzenekar régi lemezével, ahol Claron McFadden adja elő Johann Christoph Friedrich Bach Az amerikai nő című kantátáját. Itt, az új lemezen erősebben és agresszívabban van jelen a zenekar, a Reinhard Goebel vezette Musica Antiqua Köln, ott minden finomabb, érzékenyebb. De azt nem lehet mondani, hogy a két énekesnő között klasszis különbség lenne. Csak Magdalena Kozenát valamiért többször akarja hallani az ember. Az első benyomásokhoz második és harmadik és sokadik járul, és mindegyik más. Jaj, de jó énekes.

A jó lemezhez már csak jó program kell, és itt az is megvan. Goebel már két lemezen küzdött a Bach-család elismertetéséért, hogy nem csak Johann Sebastian van a világon, de a többiek is. Most is ezt teszi. Beteszi a nagy ember remekmívű kantátáját, a 170-est, ami úgy jellegzetes, hogy egy kicsit mégis hasonlít másokra is, úgy reprezentatív, hogy nemcsak Bachot, de az egész német barokk muzsikát is bemutatja. A húzószám, ha szabad ennyire popzenésen fogalmazni, mégsem ez, hanem Johann Christoph Bach, vagyis, ha jól sejtem, Bach apja unokatestvérének egy áriája, Jeremiás siralmaira. Szenvedélyes, nagy zene, szinte buzog benne a víz, a könny, amit mind el kell még sírni. És a hallgató csak arra gondol, hogyan lehet, hogy ilyenek az elfeledett szerzők, ilyen a csak nagyon kevesek által ismert muzsika? Tudjuk-e, fölfogjuk-e mekkora lángész egy nagy Bach, egy Beethoven? Mert ők feledtették el ezt a kis Johann Christophot, aki bő háromszáz év elteltével is ennyire eleven, ha az előadók mondani akarnak általa valamit.

Magdalena Kozena, ő a lemez hőse. És arról szól a korong, hogy néha tényleg kerek a világ, aki helyes, az okos is, akinek hangja van, az néha mondani is akar általa valamit, aki sikeres, az időnként okkal az. A Bach-család tagjai közben elégedetten csapkodják össze a tenyerüket.

(Magdalena Kozena - Lamento - Deutsche Grammophon, 2005)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.