Klasszikus

A szólista

2008.06.08. 00:00
Ajánlom
Hollywoodból ritkán számíthatunk megtört művészi karrierekkel, vagy a hajléktalanok emberi méltóságával foglalkozó filmekre. Az ősszel a mozikba kerülő A szólista című film pedig épp egy Beethoven zenéjébe menekülő elveszett muzsikust mutat be Jamie Foxx, Robert Downey Jr. és Esa-Pekka Salonen szereplésével.

Steve Lopez, a Los Angeles Times újságírója a város szegénynegyedében járt, amikor hegedülni hallott egy rongyokba öltözött, ötvenes éveiben járó, fekete, hajléktalan embert. A hangszeren csak két húr volt, Nathaniel Anthony Ayers viszont azokon viszont úgy játszotta Beethoven egyik művét, ahogy kevesen tudják. Lopez megismerkedett a muzsikussal, akiről kiderült, hogy a New York-i Juilliard egyik legígéretesebb növendéke volt, azonban kialakuló skizofréniája miatt meg kellett szakítania tanulmányait. Több évtizeddel később elmezavarával küzdve Amerika másik oldalán kötött ki, ahol a német zeneszerző bronzszobra előtt játszott.

Az újságíró Ayersszel hamarosan barátságot kötött, és megpróbált sorsán javítani. A történetből közben cikksorozat, majd utóbb egy regény is született, amelyben a hajléktalanok, a kábítószerfüggők és az elmezavarban szenvedők helyzetére hívta fel a sokak figyelmét, köztük Antonio Villaraigosáét, aki Los Angeles polgármestereként, jelentős összeggel segített az érintettek körülményein. Az Ayers életét bemutató film november végétől lesz látható a mozikban.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.