Klasszikus

A szűk esztendők percek a műemlékek életében

2006.01.09. 00:00
Ajánlom
Nem tűzött ki maga elé teljesíthetetlen célokat, ezért nem is érték csalódások idén a Műemlékek Állami Gondnokságának igazgatóját, Csány Évát. A szűk esztendőkre felkészültek, igyekeznek mind több uniós forrást megszerezni, hogy a nagyobb felújítások se késlekedjenek.

- Hogyan emlékszik vissza a 2005-ös évre?

- Biztos, hogy bármikor a tavalyi évre visszagondolok, a fertődi Haydn-koncert kellemetlen sajtóvisszhangja mindig kísérteni fog. A sikerek sajnos mindig kisebb sajtónyilvánosságot kapnak, mint a félreértések. Reméltem, hogy a közelgő, 2009-es Haydn-évforduló talán lendíteni tud a fertődi programsorozat előkészítésén, most tapasztalnom kell, hogy korántsem. Tekintettel a közelgő választásokra, nem tudom, hogy ebben a kormányzati ciklusban még mit tudunk tenni a zökkenőmentes szervezés érdekében. Biztos, hogy a fertődi botrány is visszavetett az előkészítésen, a politika ugyanis nem szeret pénzt áldozni olyan területre, ahol nem egyértelműen biztos a sikerben. Más vállalkozásaink a várakozásaink szerinti alakultak. Azért nem éltem meg csalódást, mert nem tűztem ki elérhetetlen célokat. A kutatások, projekt előkészítések zajlanak a háttérben. Eszterházán a díszterem restaurálásával mindenesetre nagy lépést tettünk előre.

- A Műemlékek Állami Gondnoksága számos új épülettel gazdagodott nemrégiben, követi-e a bővülést a források gyarapodása?

- A ránk háruló anyagi teher nem arányos az épületszám növekedéssel, hiszen számos műemlékben ingyenes használó tevékenykedik, és többnyire ellátják a fenntartási kötelezettségeiket is. Tárgyalunk róla, hogy tíz-tizenöt év alatt az épületekben kényszerűen elhelyezett intézmények ki tudjanak valamikor költözni. A folyamat hosszabb előkészítést igényel, számukra valószínűleg újabb épületet kell emelni. A műemlékvédelem területén sem lenne elképzelhetetlen az úgynevezett ppp módszer bevezetése. Mi is látjuk, hogy véges az állam teherbíró képessége, és nem gondoljuk, hogy pár év alatt nagyságrendekkel növekedhet a műemlékekre szánt összeg.

- Vajon a műemlék felújításra tervezett költségvetési összegből lehet-e folytatni a nagyobb beruházásokat?

- Lehet, hogy a felújítások üteme némiképp lelassul, de Fertőd esetében is nagyon bízunk abban, hogy a kiskastély tömbjének helyreállítására lehetőségünk lesz pályázni. A mi dolgunk az előkészítés arra az eshetőségre, hogyha megérlelődik az elhatározás a komolyabb rekonstrukcióra, azonnal el lehessen sütni a startpisztolyt.

- A műemlékvédelem területén dolgozó szakemberek gyakran emlegetett panasza, hogy nehéz bármit is előre tervezni, hisz a munkálatokat nagymértékben befolyásolják a négyévente változó kormányzati ciklusok.

- A műemlékvédelem nem hálás a terület, hiszen a munkák finomsága és igényessége miatt a kivitelezés hosszabb folyamat, és ezért ritkán látható egy választási cikluson belül az eredménye. Lehet, hogy emiatt a döntéshozók is nehezebben áldoznak a területre. Reménykedem azonban benne, hogy a zöld mozgalmak mintájára nálunk is egyre erősebb lesz az épített örökség megőrzése iránti tudatosság - elég csak a hetedik kerületi Óvás egyesület tevékenységére gondolnunk. Ha a társadalom kikényszeríti épített örökségünk fokozottabb védelmét, akkor a politika is áldoz majd rá. A politikus ugyanis a saját jól felfogott érdekében azt teszi, amit a politika törvényszerűségei diktálnak számára. Kedvenc példám a skót National Trust: a Műemlékek Állami Gondnokságának helyi megfelelője például pártoló tagsággal rendelkezik, és választási ciklusonként mindig tárgyalóasztal mellé tudják ültetni a kormányon lévő pártokat.

- Esterházy Antal herceg lakrésszel rendelkezik a fertődi kastélyban és szívesen vesz részt a kastélyegyüttes életében. Milyen szerepe lehet a hajdani birtokos családok leszármazottainak a történeti házakban?

- Számos volt szocialista országban visszaadták a hajdani ingatlanok tekintélyes részét, a magyar arisztokráciával azonban nem viselkedett nagyvonalúan az állam. Ha élnek a család leszármazottai - nemcsak Fertőd erre példa, hanem például Nádasdladány esetében Nádasdy Ferenc, vagy Fehérvárcsurgón Károlyi György - mi tudatosan törekszünk arra, hogy őket is bevonjuk a kastélyok életébe. Egyrészt az elemi tisztesség is ezt kívánja, másrészt a közvélemény szempontjából sem utolsó, ha személyük hitelesít egy munkafolyamatot. Ráadásul nagyon sok ismerettel rendelkeznek a kastélyról a háború utáni időszakról. Ha valaki érdekelt az autentikus helyreállításban, akkor ők bizonyosan azok.

- Az örökségvédelmi törvény módosításának vitájában nem sikerült szűkíteni a tartósan állami kézben tartandó műemlékek listáját...

- A kastélyok magánosításáról folyó vita sohasem csillapodik. Létezik egy gazdasági megközelítés, mely szerint tehermentesíteni kell az államot a felújítási költségektől. Véleményem szerint talán nem most jött el az ideje a nagy hullámú kastélyprivatizációnak. A gazdasági ésszerűség szerint sem időszerű most a magánosítás. A kastélyok piaci ára jóval a valós értékük alatt mozog. Talán pár év múlva vagy némi állami invesztíció segítségével sokkal jobban lehetne őket értékesíteni.

- Sajnos nem számít ritka jelenségnek, hogy pusztán a jelzálogkölcsön felvétele miatt szerzik meg a tulajdonosok a kastélyépületet…

- Néha kétes szándékú vállalkozásokhoz kerülnek nagy értékű műemlékek. A ránk bízott állománynál a gazdasági szakemberek számításai is azt igazolták, hogy átlagos üzleti megtérüléssel nem nagyon állíthatóak helyre. Vagy nem tud számolni vagy eleve tisztességtelen, aki azt sugallja, hogy üzleti alapon be lehet fejezni a rekonstrukciót. Sajnos az állami szereplők sem gondolták végig a történeti épületek újrahasznosításának igazi lehetőségeit. Jó lenne, ha az állami szféra egy új feladat vagy bővülés előtt, nem rögtön egy új, zöldmezős beruházásban gondolkozna, hanem szétnézne a történeti épületek között alkalmas ingatlanok után. Ezzel két legyet ütnénk egy csapásra.

- Mintha nem a műemlékvédelemnek állna manapság a zászló…

- Mi a szocializmusban sem voltunk előtérben, mert kastélyok és kúriák egy nem kívánatos társadalmi réteg emlékanyagának számítottak. A rendszerváltás idején pedig az egyéb fontos társadalmi gondok mellett nem jut elegendő pénz a műemlékek védelmére. Azok a házak ellenben, amelyek kibírtak két-háromszáz évet, még öt-tíz év múlva is állni fognak. Jó lelkiismerettel állíthatom, hogy a ránk bízott műemlékek állagromlást nem szenvednek. Az ő életükben öt tíz év - melynek során talán a magyar gazdaság ereje majd több lehetőséget biztosít a hasznosításukra - , mindössze perceket jelent.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.