Klasszikus

A szünetek koncertje

2007.06.05. 00:00
Ajánlom
Christopher DeLaurenti amerikai zeneszerző és hangművész hét éven át készített titokban felvételeket zenekari koncertek szüneteiben. A GD Stereo gondozásában megjelent lemeze a Favorite Intermissions (Kedvenc szünetek) címet viseli.

A borítón magyarázatként ez olvasható: "Zene Beethoven, Stravinsky és Holst művei előtt és között". A 39 éves seattle-i művész több mint ötvenórányi felvételt készített véletlenszerű hangokból, oboanádak sípolásából, gyakorlófutamokból, széklábak húzásából és a közönség morajlásából. Hasonló felvételek készítése, csakúgy mint a fényképezés, szinte minden hangversenyteremben tilos, de valószínűtlen a jogi retorzió, hiszen a szünetekben felvett részletek közreadásával senki sem károsult.

A felvétel esetlegességében John Cage koncepcióját követi, DeLaurenti úgy gondolja, a hangok bármely gyűjteményében zene rejlik. A korábban figyelmen kívül hagyott, váratlan és rejtett muzikális elemeket szeretné megmutatni a szünetek gyakorlóhangjai, a klasszikus zenészek improvizációi által. Egy interjúban úgy fogalmazott, akkor éri el célját, ha valaki a lemez hatására figyelmesen hallgat egy koncertszünetben, remélve, hogy zenei élményben lesz része.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.