Klasszikus

"A tálentummal el kell számolni" - interjú Sass Sylviával

2002.10.20. 00:00
Ajánlom
Harmincegy évvel ezelőtt, még főiskolás volt, amikor a Carmen Frasquitáját énekelhette az Operaházban. Aztán főszerepek sora következett, s a budapesti Operaház után a milánói Scala, a londoni Covent Garden, a New York-i Metropolitan színpada várta őt.

A világjáró énekesnőt ezt követően ritkán hallhatta a magyar operakedvelő közönség. Bemutató előadáson legközelebb 1989-ben szerepelt, amikor a Salome címszerepét alakította dalszínházunkban, majd Carmen következett, s utoljára egy gálakoncert meghívottjaként, három éve énekelt az Operaházban. Sass Sylviát, aki jelenleg Franciaországban él, most ismét az Ybl-palotában hallhatjuk énekelni, hiszen ő az egyik fellépője a Solti György emléke előtt tisztelgő, október 20-i gálakoncertnek.

Különleges találkozás volt a miénk – meséli az énekesnő -, mint amikor egy jó tündér valóra váltja az ember vágyát. Régóta szerettem volna Solti Györggyel lemezre venni Bartók Kékszakállúját, s az első árialemezem londoni felvételén ezt elmeséltem a zenei rendezőnek. Néhány nappal később besétált a stúdióba a maestro, s megkérdezte, én vagyok-e az a kislány, aki az ő vezényletével akar Juditot énekelni. Óriási élmény volt Soltival dolgozni, a Bartók-felvétel mellett Mozart Don Giovanniját is lemezre vettük. Rettentően precíz és szigorú volt, szinte mindent a kezével fejezett ki. Hihetetlen tűz lobogott benne, óriási lelkesedéssel vetette bele magát a munkába, s a zenének rendelt alá mindent. Nagyon örülök, hogy a vasárnapi emlékkoncerten Bartók A kékszakállú herceg vára című operáját adjuk elő Kováts Kolossal, mert amikor ezt a darabot éneklem, mindig magam előtt látom Soltit, s a tőle tanult fegyelemmel éneklem Juditot.

Az utóbbi években keveset lehetett hallani önről…

Egy súlyos betegségből épültem fel. Daganatok nőttek a tüdőmön. S bár kevesebbet, de azért akkor is rendszeresen szerepeltem. A legnagyobb betegségem közepén még lemezfelvételt készítettem, estet adtam a párizsi és londoni Magyar Intézetben, s több hazai, vidéki fellépésem volt. Ha nem is annyit, mint azelőtt, de azért énekeltem. Még betegen is naponta két-három órát gyakoroltam. Érdekes módon állni, feküdni nem tudtam, de énekelni igen. Két éven át tartott a gyógyulás, a gyógyszerkúra, az akupunktúra, a természetgyógyászati kezelések. S persze, a lelkemben is rendet tettem.

Komoly betegségek után sokan kezdenek „új életet”. Az Ön életében mi változott a legjelentősebben?

Rájöttem, arra kell törekedjek, hogy ne akarjak megfelelni másoknak, csak magamnak, hogy azt érezzem, csak annak kell elszámolnom, akitől a tálentumot kaptam, s akkor azonnal elmúlik a szorongásom. Ez a két esztendő sok mindenben megváltoztatott. Sokkal nyitottabb lettem, s ha udvariasan is, de kimondom, ami a lelkemet nyomja. Ez a betegség arra is figyelmeztetett, hogy az embernek nem szabad csak úgy pazarolnia az idejét. Most tényleg nagyon meg kell, hogy válogassam, mi az én feladatom.

S ez a feladat most Franciaországhoz köti, ahol szeptember óta él párjával.

Igen, szeretnék ugyanis életrehívni Dél-Franciaországban egy Liszt Intézetet. Rengeteg más ötletem is van, s ha minden a tervek szerint működik, akkor már jövő októberben, Liszt születésnapja előtt egy nemzetközi fesztivállal tisztelgünk a zeneszerző emléke előtt. Mindezen egyébként két esztendeje dolgozunk a párommal és továbbra is a szervezési munkák kötik le minden időmet. Így sajnos, a festéssel most nem foglalkozom, pedig kiállítási felkérésből is akad jócskán.

S azért a hazai közönség is találkozhat önnel?

Érdekes, ahogy eljöttem, máris számos meghívást kaptam. A jövő évi miskolci Bartók +... Fesztiválon is szerepelek majd egy Bartók-esttel, de ezt megelőzően karácsonykor is fellépek otthon.

S hogy áll az operája, amelynek szövegkönyve az ön ötletéből született?

A díva szövegét egy tehetséges, fiatal író, Kal Pintér Mihály már elkészítette, megszületett a libretto nagyszerű olasz fordítása is, amiért külön köszönettel tartozom Leonardo Boldrininek. Tavaly óta pedig teljes erőbedobással dolgozik rajta egy spanyol zeneszerző. Egyébként már több megkeresés is érkezett, úgyhogy bízom abban, a következő évben bemutathatjuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Vizuál

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.