Klasszikus

A tavasz koreai hírnökei

2009.02.25. 00:00
Ajánlom
A tavalyi nagysikerű koncert folytatásaként ismét Budapesten üdvözölhetjük a fiatal koreai karmestert, Youg Chil Lee-t, aki ezúttal a nagyromantikus zeneszerzők műveihez kapcsolódó kivételes jártasságán túl a barokk versenyművekről alkotott elképzelését is megcsillogtathatja.

Young Chil Lee

A koncert műsorán Csajkovszkij és Mendelssohn művei mellet Bach d-moll kettősversenyét is hallhatjuk Dima Tkachenko és Yoon Jin Kim hegedűművészek előadásában. A szólisták és a karmester kiváló partnere ismét a MÁV Szimfonikus Zenekar lesz.

Young Chil Lee Szöulban született 1970-ben. Tanulmányait az Egyesült Államokban végezte, a híres Mannes College of Music növendékeként vadászkürt és karmester szakon. Az itt megszerzett mesterfokozat után a New York-i Egyetemen doktorált. Karmestertanárai Samuel Wang, Michele Cherry és Leonard Slatkin voltak. Tanulmányainak befejezése után a Mannes College zenekaránál dolgozott asszisztens karmesterként. 2002-ben Bulgáriába költözött, ahol Ivaljo Krincsev és Vaszil Kajajev irányításával tökéletesítette tudását. Tapasztalatai, a keleti és nyugati zenei kifejezés összeegyeztetésének képessége révén hamar népszerűvé vált Bulgáriában, ahol Szófia, Plovdiv, Pleven, Sumen, Vraca és Bidin nagyzenekarait vezényelte, továbbá operákat, a Bohéméletet, Puccini Il Tritticóját és a Varázsfuvolát. Több országban járt vendégkarmesterként, eddig 15 zenekart vezényelt, köztük Sanghaj, Thaiföld, Malaysia vezető zenekarait, valamint a Szarajevói Filharmonikusokat. 2006 óta a Plovdivi Állami Szimfonikus Zenekar első vendégkarmestere, ezzel a zenekarral lemezre vette Csajkovszkij IV. és V. szimfóniáját, Wieniawski 2. hegedűversenyét, Beethoven Hármasversenyét. Brahms IV. szimfóniájának felvétele ugyanezzel a zenekarral az EMI Classics kiadásában jelent meg. Young Chil Lee 2008 óta a prágai Bohemia Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, állandó vendégkarmester a Szófiai Filharmonikusoknál, a Szarajevói Filharmonikus Zenekarnál pedig első vendégkarmester.

(2009. március 2. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - MÁV Szimfonikus Zenekar; km.: Dima Tkachenko, Yoon Jin Kim (hegedű); vez.: Young Chil Lee; Bach: d-moll versenymű két hegedűre, BWV 1043; Csajkovszkij: D-dúr hegedűverseny, op. 35; Mendelssohn: III., a-moll "Skót" szimfónia, op. 56)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.