Klasszikus

A tavasz megszentelése

2008.12.03. 00:00
Ajánlom
Ethos et Spiritus címmel hirdetik meg a Pannon Filharmonikusok 2009-es budapesti bérletüket. A négy koncertből álló sorozatot immár ötödik alkalommal rendezik meg. Erről tartottak sajtótájékoztatót kedden a sorozat helyszínén, a Művészetek Palotájában.

Pannon Filharmonikusok a Müpában

Hamar Zsolt zeneigazgató szokatlan módon nem zenei témával indította a sajtóeseményt: a világban zajló válságról beszélt. Azt a provokatív kijelentést tette, hogy nem is akkora baj, hogy ez a gazdasági válság elindult, mert így olyan kérdésekre vagyunk kénytelenek válaszolni, amelyek már régóta váratnak magukra. Akarunk-e olyan világban élni, ahol a termék eladása sokkal fontosabb az azt készítő embernél, vagy magánál a terméknél? Akarunk-e olyan világban élni, ahol a kapcsolati tőke fontosabb a tudásnál? És bár a zene egy szubjektív műfaj, mégis sok, objektíven mérhető elemet tartalmaz, amelyre nekik is, mint együttesnek koncentrálni kell. Fontos, hogy az akkordok tisztán szólaljanak meg, fontos, hogy a ritmus pontos legyen. Ahogy fogalmazott: "Egyetlen dolgunk van: az élettelen, információt hordozó hangjegyeket kell életre keltenünk. Ez az alapelv vezérelt bennünket a jövő évadterv és a budapesti bérletsorozatunk összeállításánal. Olyan tisztességes munkát kívánunk kínálni a közönségnek, ami a lélek művelődését szolgálja."

Horváth Zsolt igazgató úgy nyilatkozott, hogy bár a gazdasági világválság Pécset sem kerüli el, a Pannon Filharmonikusok most összeállított programjai sikeresen át fogják vészelni ezt a nehéz időszakot, és méltóan vezetik majd be a 2010-es évet, amikor is Pécs lesz Európa egyik Kulturális Fővárosa. A zenekar nemcsak Pécsett és Budapesten koncertezik majd a következő időszakban. 2009 nyarán a Szegedi Szabadtéri Játékokon játszanak, és külföldön is szívesen látják őket: Essenben hat koncert vár a zenészekre. A pécsi koncertteremmel kapcsolatban elmondta, hogy mivel ez egy 35 milliárd volumenű beruházás (melynek 85%-a EU-s forrásból származik), a válság miatt nehéz helyzetben lévő építőipari cégek számár biztos pont. A beruházás minőségi paraméterei azonban fontosabbak, mint hogy dátumokhoz kössék az átadást. Jelenleg 2010-es szeptemberi átadással kell számolni. Elmondta azt is, hogy a Hungarofest ugyan szerepet vállal a 2010-es EKF projektben, de csak mint pénzügyi lebonyolító: sem művészeti, sem a prograszervezési kérdésekbe nem illetékesek.

A 2009-es budapesti hangversenyek során olyan művészek lépnek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára a Pannon Filharmonikusok koncertjein, mint Sharon Kam (klarinét), Xavier de Maistre (hárfa), Várdai István (cselló), Milan Turkovic (fagott) és az Amadinda Ütőegyüttes. A karmesteri pulpituson nemcsak Hamar Zsolt lesz látható, hanem Christian Gansch és Howard Griffiths is.

Várdai István legutóbbi eredménye a Genfi Nemzetközi Zenei Verseny első díja, valamint az öt különdíjból négy elnyerése volt. Mint pécsi születésű művész, amikor csak teheti, hazautazik. Úgy érzi, hogy a világ most afelé megy, ahol a mennyiségi értékek helyett a minőség kerül középpontba. Ahogy fogalmazott: "Pécs kapott egy esélyt (és rajtuk keresztül én is), hogy a 2010-es éven keresztül a minőségi világ felé mozdítsuk el a történéseket. Úgy érzem, sikerülni fog."

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.