Klasszikus

A tavasz megszentelése

2008.12.03. 00:00
Ajánlom
Ethos et Spiritus címmel hirdetik meg a Pannon Filharmonikusok 2009-es budapesti bérletüket. A négy koncertből álló sorozatot immár ötödik alkalommal rendezik meg. Erről tartottak sajtótájékoztatót kedden a sorozat helyszínén, a Művészetek Palotájában.

Pannon Filharmonikusok a Müpában

Hamar Zsolt zeneigazgató szokatlan módon nem zenei témával indította a sajtóeseményt: a világban zajló válságról beszélt. Azt a provokatív kijelentést tette, hogy nem is akkora baj, hogy ez a gazdasági válság elindult, mert így olyan kérdésekre vagyunk kénytelenek válaszolni, amelyek már régóta váratnak magukra. Akarunk-e olyan világban élni, ahol a termék eladása sokkal fontosabb az azt készítő embernél, vagy magánál a terméknél? Akarunk-e olyan világban élni, ahol a kapcsolati tőke fontosabb a tudásnál? És bár a zene egy szubjektív műfaj, mégis sok, objektíven mérhető elemet tartalmaz, amelyre nekik is, mint együttesnek koncentrálni kell. Fontos, hogy az akkordok tisztán szólaljanak meg, fontos, hogy a ritmus pontos legyen. Ahogy fogalmazott: "Egyetlen dolgunk van: az élettelen, információt hordozó hangjegyeket kell életre keltenünk. Ez az alapelv vezérelt bennünket a jövő évadterv és a budapesti bérletsorozatunk összeállításánal. Olyan tisztességes munkát kívánunk kínálni a közönségnek, ami a lélek művelődését szolgálja."

Horváth Zsolt igazgató úgy nyilatkozott, hogy bár a gazdasági világválság Pécset sem kerüli el, a Pannon Filharmonikusok most összeállított programjai sikeresen át fogják vészelni ezt a nehéz időszakot, és méltóan vezetik majd be a 2010-es évet, amikor is Pécs lesz Európa egyik Kulturális Fővárosa. A zenekar nemcsak Pécsett és Budapesten koncertezik majd a következő időszakban. 2009 nyarán a Szegedi Szabadtéri Játékokon játszanak, és külföldön is szívesen látják őket: Essenben hat koncert vár a zenészekre. A pécsi koncertteremmel kapcsolatban elmondta, hogy mivel ez egy 35 milliárd volumenű beruházás (melynek 85%-a EU-s forrásból származik), a válság miatt nehéz helyzetben lévő építőipari cégek számár biztos pont. A beruházás minőségi paraméterei azonban fontosabbak, mint hogy dátumokhoz kössék az átadást. Jelenleg 2010-es szeptemberi átadással kell számolni. Elmondta azt is, hogy a Hungarofest ugyan szerepet vállal a 2010-es EKF projektben, de csak mint pénzügyi lebonyolító: sem művészeti, sem a prograszervezési kérdésekbe nem illetékesek.

A 2009-es budapesti hangversenyek során olyan művészek lépnek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára a Pannon Filharmonikusok koncertjein, mint Sharon Kam (klarinét), Xavier de Maistre (hárfa), Várdai István (cselló), Milan Turkovic (fagott) és az Amadinda Ütőegyüttes. A karmesteri pulpituson nemcsak Hamar Zsolt lesz látható, hanem Christian Gansch és Howard Griffiths is.

Várdai István legutóbbi eredménye a Genfi Nemzetközi Zenei Verseny első díja, valamint az öt különdíjból négy elnyerése volt. Mint pécsi születésű művész, amikor csak teheti, hazautazik. Úgy érzi, hogy a világ most afelé megy, ahol a mennyiségi értékek helyett a minőség kerül középpontba. Ahogy fogalmazott: "Pécs kapott egy esélyt (és rajtuk keresztül én is), hogy a 2010-es éven keresztül a minőségi világ felé mozdítsuk el a történéseket. Úgy érzem, sikerülni fog."

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.