Klasszikus

A Tavaszi Fesztivál március 26-i programja

2004.03.25. 00:00
Ajánlom
Ligeti András dirigálja a Matáv Szimfonikus Zenekart a Zeneakadémián este fél nyolckor kezdődő hangversenyén. A Bartók és Kodály nemzedékét képviselő svájci orgonista-karmester Hermann Suter művét, az Assisi Szent Ferenc Naphimnuszára komponált Le Laudi című oratóriumot játsszák, Csereklyei Andrea, Susanne Schimmack, Fekete Attila és Kovács István közreműködésével.

Az Olasz Kultúrintézetben a régi zene előadására specializálódott Concerto Copenhagen együttes Bach, Händel és Roman műveit adja elő. A dán és svéd muzsikusok repertoárjának magja a barokk és a korai klasszikus zene. A Koppenhágai Királyi Könyvtárral együttműködésben számos eddig ismeretlen, de felfedezésre érdemes mű kottáját porolták le és keltették új életre.

A Bartók Emlékházban ma is műsoron lesz 18 órától Szabadi Vilmos (hegedű) és Gulyás Márta (zongora) kamaraestje. Az Óbudai Társaskör Mester és tanítvány sorozatában Roth Ede gitárművész és tanítványai mutatkoznak be, Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművésznő szólóestjére a Magyar Rádió Márványtermében kerül sor. Az ELTE Jogi Karának Dísztermében lép fel Peter Bruns, akit a nemzetközi zenei világ a legjelesebb csellóművészek között tart számon. Partnere Nagy Péter zongoraművész lesz. A Mátyás-templomban a holland Jos van der Kooy orgonaestje lesz a program este nyolctól. Az Ad libitum Kamarazenei Műhely a Fészek Művészklubban lép fel, a Fonó Budai Zeneházban pedig Bohém Ragtime&Jazz Fesztivált rendeznek, szintén a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjában.

A Spanyol Nemzeti Táncszínház Nacho Duato koreográfiáit a Thália Színházban adja elő. A Petőfi Irodalmi Múzeum Írók poggyásszal című, mától látogatható gyűjteménye a 19-20. századi magyar írók európai utazásairól számol be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.