Klasszikus

A Tavaszi Fesztivál Március 27-28-i programja

2004.03.26. 00:00
Ajánlom
Számos komolyzenei kamaraest mellett színházi különlegességekkel várják a nézőket e hétvégén a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjain. Nagyzenekari koncert szombaton lesz a Zeneakadémián, a Bényi Tibor alapította Salzburgi Fesztiválzenekar Mozart műveit játssza.

A Magyar Rádió Márványtermében ma este Megan Sterling, a Budapesti Nemzetközi Fuvolaverseny fődíjasának hangversenyére kerül sor. A Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar a Mátyás-templomban Janácek Glagolita miséjét adja elő Héja Domonkos vezényletével. A fesztivál keretében játsszák az első öt alkalommal Ábrahám Pál Bál a Savoyban című operettjét Eszenyi Enikő rendezésében a Budapesti Operettszínházban. A népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet kétnapos seregszemléjét, a XXIII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt a SYMA Rendezvénycsarnokban tartják szombaton és vasárnap. A 100 Tagú Budapest Cigányzenekar az Olasz Kultúrintézetben ma este fél nyolctól lép fel, a wroclawi Tomaszewski Pantomimszínház Majmok című vendégjátékára pedig a Millenáris Teátrumban kerül sor. A Piazzolla-estek sorozatában a Litvániából érkezett Anzelika Cholina Táncszínház Tangó F-ben című műsora a Thália Színházban lesz látható. A fesztivál szakmai programja lesz a 20 éves Magyarországi Művészeti Fesztiválok Szövetsége ünnepi közgyűlése az Óbudai Társaskörben, valamint az Üdvözlünk Európa! című szimpózium, melynek témája az európai csatlakozás kulturális életre gyakorolt hatása lesz.

Vasárnap a Corinthia Grand Hotel Royalban lép fel az osztrák Hagen Quartett, Mozart, Bartók és Smetana műveivel. Az Olasz Kultúrintézetben Shlomo Mintz (hegedű) és Krausz Adrienne (zongora) kamaraestjére szintén holnap este kerül sor. A Magyar Állami Operaházban a Macbeth lesz műsoron, a Zeneakadémián jazzkoncertet tartanak, az Uránia moziban a Klezmer Nova együttes lép fel. A Compania Maria Serrano flamenco és tangó táncait szintén Astor Piazzolla zenéje ihlette, az előadás a Thália Színházban látható délután és este is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.