Klasszikus

A tegnap világa 3.

2006.01.12. 00:00
Ajánlom
A tegnap világa címmel különleges, négy estéből álló tematikus sorozatot indított Várjon Dénes zongoraművész tavaly novemberben a Zeneakadémia Nagytermében.

A sorozat keretében Keller Andrással, Perényi Miklóssal, Simon Izabellával, Takács-Nagy Gáborral és más muzsikusokkal 1900 körül keletkezett műveket adnak elő tematikus csoportosításban, a koncertek előtt pedig Földes Imre tart a műsorhoz kapcsolódó kultúrtörténeti előadást. A műsor a múlt század utolsó évtizedétől nagyjából az első világháború kitöréséig tartó időszakból válogat és a legkülönfélébb európai szerzők műveit tartalmazza, ekként egyfajta európaiságot is kifejez. A sorozat következő két előadása január 13-án és március 15-én lesz.

A januári hangverseny programja:
Kodály: Szonáta, op. 4 (1909-1910) – Perényi Miklós, Várjon Dénes
Dohnányi: b-moll szonáta, op. 8 (1899) – Perényi Miklós, Várjon Dénes
Bartók: Andante (1902) – Takács-Nagy Gábor, Várjon Dénes
Dohnányi:c-moll zongoraötös, op. 1 (1895) – Takács-Nagy Gábor, Tuska Zoltán, Konrád György, Perényi Miklós, Várjon Dénes

(Földes Imre 18.30-tól előadást tart a műsorról a ZAK XXXVII-es termében. Jegyek kaphatók a Zeneakadémia jegypénztárában.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.