Klasszikus

A tegnapi siker holnap nem érvényes

2005.04.26. 00:00
Ajánlom
Példátlan sikert hozott Az operaház fantomja a Madách Színházban. A bemutató óta még két év sem telt el és az előadást a múlthéten háromszázadik alkalommal játszották. De nem lehet a babérokon ücsörögni, hiszen május végén új Webber-premiert tartanak a teátrumban, a Volt egyszer egy csapat című musicalt viszik színre a szerző The Beautiful Game című darabja alapján, Bródy János magyar szövegével.

Színházi alapszabály, hogy mindent meg kell rendezni - morfondírozott önkritikusan Szirtes Tamás Az operaház fantomjának rendezője, mellesleg a Madách Színház igazgatója a hétfő esti "Fantom-bulin." A rendezvényt azért hozták össze, hogy megünnepeljék azt a nálunk szokatlan rekordnak minősíthető tényt, hogy a musical a 2003. májusi bemutató óta múlthéten túljutott a háromszázadik előadáson. Az önkritika pedig annak szólt, hogy a több szereposztásban játszott Fantom főszereplői közül csupán Mahó Andrea és Sasvári Sándor árválkodott a terített asztal előtt. Igaz a direktor hozzátette, hogy többen igazoltan voltak távol és néhányan pedig betegek. Előadás viszont egyszer sem maradt el a Fantomból, technikai hiba is csak kétszer fordult elő éppen az első és a háromszázadik előadáson. Az elsőn leállt az egyik tréger, a háromszázadikon pedig az előadás végén, amikor Christine és a Fantom elhajózna a messzeségbe egy orgona illetéktelenül benn maradt a színpadon és semmilyen áron nem akart megmozdulni. Így a Fantom nem tehetett mást, mint az orgona mögé kerülve hajózott el szerelmével. A bakik felelevenítése után jöhetett a torta. Bár, mivel a májusban bemutatandó Volt egyszer egy csapat szereplői közül is sokan megjelentek, érezhető volt némi korai premierláz okozta feszültség a levegőben.

Miközben az egyik Christine, Mahó Andrea boldogan falatozott a tortából, azt kérdeztem tőle, mi változott az életében a bemutató óta.

- Elsősorban ismertséget és sikert hozott számomra a darab, megismerték a nevem - válaszolta - A meghallgatásra három dalt kellett választani a musicalből és nagyon boldog voltam, amikor Szirtes tanár úr beválogatott a főszereplők közé. Az egy szerepet játszók nem rivalizálnak egymással, mindannyian belátjuk, hogy ehhez az egészhez egy csapatra van szükség - tette hozzá a színésznő, aki egyébként az új bemutatóban is fontos feladatot kapott. Csak úgy mint Sándor Dávid, aki az általa egyik vicces figurának titulált szerepet játssza majd a Volt egyszer egy csapat című produkcióban. Dávid 2001-ben Szirtes Tamás osztályában végzett a színművészeti egyetemen, de később egy kerékpáros baleset miatt kevesebbet lehettet színpadon, mint amennyit szeretett volna. A meghallgatásra viszont már teljesen felépült, olyannyira hogy be is válogatták a "csapatba". A darab története egy focicsapatról szól és érinti a kisebbségek helyzetét is.

- A tanár úr jobban fél a premiertől mint mi színészek, én nagyon jól érzem magam a próbákon és társaimmal együtt bizakodó vagyok" - mondta az ifjú színész.

Szirtes Tamástól azt tudakoltam, mi lehet a példátlan közönség siker magyarázata.

- A siker irracionális, nincs receptje. Az operaház fantomjának csodálatos a zenéje, impozáns a képi világa, a történet pedig az emberekben érzelmeket vált ki, közel kerül a lelkükhöz.

Arra a kérdésre, hogy nem csalódott-e, mert miközben a közönség rajong az előadásért a szakmai fogadtatás jóval mérsékeltebb, illetve nem válogatták be a Fantomot a Pécsi Országos Színházi Találkozóra sem azt felelte: Mindig elsősorban a közönségnek szeretnék megfelelni. Ez az előadás a tecnikai paraméterei miatt egyébként is épülethez kötött, nem mozgatható - jegyezte meg a direktor. Az új bemutatóval kapcsolatban csak annyit mondott, hogy "mindig a nulláról kell kezdeni, a tegnapi siker holnap nem érvényes".

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.