Klasszikus

A tegnapi siker holnap nem érvényes

2005.04.26. 00:00
Ajánlom
Példátlan sikert hozott Az operaház fantomja a Madách Színházban. A bemutató óta még két év sem telt el és az előadást a múlthéten háromszázadik alkalommal játszották. De nem lehet a babérokon ücsörögni, hiszen május végén új Webber-premiert tartanak a teátrumban, a Volt egyszer egy csapat című musicalt viszik színre a szerző The Beautiful Game című darabja alapján, Bródy János magyar szövegével.

Színházi alapszabály, hogy mindent meg kell rendezni - morfondírozott önkritikusan Szirtes Tamás Az operaház fantomjának rendezője, mellesleg a Madách Színház igazgatója a hétfő esti "Fantom-bulin." A rendezvényt azért hozták össze, hogy megünnepeljék azt a nálunk szokatlan rekordnak minősíthető tényt, hogy a musical a 2003. májusi bemutató óta múlthéten túljutott a háromszázadik előadáson. Az önkritika pedig annak szólt, hogy a több szereposztásban játszott Fantom főszereplői közül csupán Mahó Andrea és Sasvári Sándor árválkodott a terített asztal előtt. Igaz a direktor hozzátette, hogy többen igazoltan voltak távol és néhányan pedig betegek. Előadás viszont egyszer sem maradt el a Fantomból, technikai hiba is csak kétszer fordult elő éppen az első és a háromszázadik előadáson. Az elsőn leállt az egyik tréger, a háromszázadikon pedig az előadás végén, amikor Christine és a Fantom elhajózna a messzeségbe egy orgona illetéktelenül benn maradt a színpadon és semmilyen áron nem akart megmozdulni. Így a Fantom nem tehetett mást, mint az orgona mögé kerülve hajózott el szerelmével. A bakik felelevenítése után jöhetett a torta. Bár, mivel a májusban bemutatandó Volt egyszer egy csapat szereplői közül is sokan megjelentek, érezhető volt némi korai premierláz okozta feszültség a levegőben.

Miközben az egyik Christine, Mahó Andrea boldogan falatozott a tortából, azt kérdeztem tőle, mi változott az életében a bemutató óta.

- Elsősorban ismertséget és sikert hozott számomra a darab, megismerték a nevem - válaszolta - A meghallgatásra három dalt kellett választani a musicalből és nagyon boldog voltam, amikor Szirtes tanár úr beválogatott a főszereplők közé. Az egy szerepet játszók nem rivalizálnak egymással, mindannyian belátjuk, hogy ehhez az egészhez egy csapatra van szükség - tette hozzá a színésznő, aki egyébként az új bemutatóban is fontos feladatot kapott. Csak úgy mint Sándor Dávid, aki az általa egyik vicces figurának titulált szerepet játssza majd a Volt egyszer egy csapat című produkcióban. Dávid 2001-ben Szirtes Tamás osztályában végzett a színművészeti egyetemen, de később egy kerékpáros baleset miatt kevesebbet lehettet színpadon, mint amennyit szeretett volna. A meghallgatásra viszont már teljesen felépült, olyannyira hogy be is válogatták a "csapatba". A darab története egy focicsapatról szól és érinti a kisebbségek helyzetét is.

- A tanár úr jobban fél a premiertől mint mi színészek, én nagyon jól érzem magam a próbákon és társaimmal együtt bizakodó vagyok" - mondta az ifjú színész.

Szirtes Tamástól azt tudakoltam, mi lehet a példátlan közönség siker magyarázata.

- A siker irracionális, nincs receptje. Az operaház fantomjának csodálatos a zenéje, impozáns a képi világa, a történet pedig az emberekben érzelmeket vált ki, közel kerül a lelkükhöz.

Arra a kérdésre, hogy nem csalódott-e, mert miközben a közönség rajong az előadásért a szakmai fogadtatás jóval mérsékeltebb, illetve nem válogatták be a Fantomot a Pécsi Országos Színházi Találkozóra sem azt felelte: Mindig elsősorban a közönségnek szeretnék megfelelni. Ez az előadás a tecnikai paraméterei miatt egyébként is épülethez kötött, nem mozgatható - jegyezte meg a direktor. Az új bemutatóval kapcsolatban csak annyit mondott, hogy "mindig a nulláról kell kezdeni, a tegnapi siker holnap nem érvényes".

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.