Klasszikus

A tervező gyilkosa a musical

2003.05.31. 00:00
Ajánlom
Kentaur (Erkel László) már 1998-ban megtervezte Az operaház fantomjának díszletét. A musical magyarországi premierje péntek este volt a Madách Színházban. Az első kilencven előadásra már elfogytak a jegyek. Andrew Lloyd Webber – aki vasárnap tekinti meg a produkciót – darabja miatt ugyan nem építették át a színházat, de Kentaur szerint így is sikerült megvalósítania a kilencvenkilenc százalékát annak, amit elképzelt.

A díszleten látszódhat leginkább, ha nem olyan a magyarországi "Fantom” előadás, mint az eddigiek külföldön. Bécsben láttam Webber musicaljét, szinte filmes áttûnések voltak benne, nem lógott be a díszletmunkás, ahogy nálunk szokásos, és nem recsegett-ropogott a színpad, amikor az egyik kép "átúszott” a másikba. Szirtes Tamás rendező korábban már úgy nyilatkozott a Magyar Hírlapnak, hogy sok mindent itthon nem lehet megcsinálni, de a kényszer szülhet jó megoldásokat.
Sok mindent eleve nem is akartunk megcsinálni. Az operaház fantomja hazai előadásának több előzménye is van. 1997-ben Svédországban a Miss Saigon díszletét terveztem. Ennek pedig az az előzménye, hogy Cameron Mackintosh, a musical producere látta a Szegedi Szabadtéri Színpadon a Miss Saigont, aminek szintén én terveztem a díszletét. Az is úgynevezett non replica produkció volt, vagyis eltértünk az eredeti licenctől. Ennek alapján Mackintosh felkért, hogy Dániában is készítsem el a darab díszletét, aztán került sor a svédországi munkára. Mackintosh nem sokkal a svédországi bemutató előtt – amikor már őrültek háza volt – telefonált, hogy most beszélt Webberrel, és abban maradtak, jó lenne, ha Az operaház fantomjából is lennének olyan non replica változatok, mint a Miss Saigonból. Akkor csináltam a darabhoz az első terveket. A musicalirodalom a díszlettervező gyilkosa, mert általában egy-egy mûben van vagy huszonöt különböző kép. Webbernek nagyon tetszettek a tervek, azt kérte, hogy 2000-ig, a millenniumig ne legyen bemutató, de aztán örülne neki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.