Klasszikus

A tíz legvidámabb klasszikus zenemű

2021.10.01. 09:05
Ajánlom
A zene világnapja alkalmából cáfolni szeretnénk azt a tévhitet, hogy a klasszikus zene mindig csak komor, súlyos témák körül forog. Meghallgatásra ajánlunk néhány derűs, boldog vagy egyenesen kacagtató művet.

“Szomorú zene” – szokták mondani, mikor a klasszikus zenét más, könnyedebb hangvételű stílusokkal állítják szembe. Pedig ha végigtekintünk a komoly jelzővel is illetett muzsika utolsó négyszáz évén, bőségesen találunk olyan darabokat, amelyek mosolyt csalhatnak az arcunkra. Legyen szó egy békés derűt árasztó hangszeres alkotásról, egy nyakatekert történetet feldolgozó vígoperáról vagy egy eredetileg is paródiának szánt műről, a zene világnapjára készült összeállításunkat végighallgatva bárki megismerheti a klasszikus zene naposabb oldalát.

1. Haydn: C-dúr csellóverseny

Úgy tartják, a C-dúr a legfényesebb hangnem, maga Haydn is él ezzel a szimbolikával, mikor A teremtés című művében a sötétségbe hatoló első fénysugarat érzékelteti vele. A C-dúr csellóverseny is páratlanul napfényes mű, csupa derű, szárnyalás, az lehet az érzésünk, mintha a világ rendje is helyreállna tőle.

2. Mozart: Così fan tutte – Despina áriája

Mit sóhajtozik a két szépséges kisasszony, amiért vőlegényeik távol járnak? Nincs is jobb alkalom arra, hogy egy fiatal nő kedvét lelhesse újabb és újabb szerelmi kalandokban! – legalábbis Despina, a szobalány szerint, aki sziporkázó áriában ad leckét az élhetetlen széplelkeknek.

3. Händel: Concerto grosso op. 3. no. 2.

A mai korból visszatekintve úgy tűnik, a barokk zene egy teljesebb, sértetlenebb világból szól hozzánk, eszményinek érezzük azt a szépséget és harmóniát, amelytől a bánat is megnemesedik, az öröm pedig teljesebb és háborítatlanabb lesz. Händel műve, benne a két könnyed tánctétellel, erről az idilli létállapotról tanúskodik.

4. Rossini: Macskaduett

A bel canto muzsikát gyakran éri az a vád, hogy a szövegnek nincs túl nagy jelentősége, csak ürügyül szolgál a szebbnél szebb dallamok számára. Ebben a szokatlan duettben magunk is meggyőződhetünk róla, hogy a zene szavak nélkül is kifejezhet egy egész kis történetet.

5. Ifj. Johann Strauss: A denevér – Pezsgődal

Ha boldogok vagyunk, mulassunk egy kicsit! És ha már mulatunk, mi mással is tennénk, mint az italok királyával, ahogyan ifjabb Johann Strauss népszerű operettjében elhangzik! A szilveszterkor játszódó darabban minden megvan, ami a jókedvhez kell: mulatságos félreértések, cselvetés, felsülés és persze vérpezsdítő muzsika.

6. Donizetti: Don Pasquale – Hadaró duett

A vígoperák természetesen bővelkednek a mulatságos jelenetekben, amelyek lehetőséget adnak a komponistáknak, hogy zenei humorérzéküket is megcsillogtassák. A felfuvalkodott Don Pasquale nem sejti, hogy miközben leckét akar adni házsártoskodó feleségének, ő maga lesz, aki pórul jár.

7. Enescu: 1. Román rapszódia

Ismét egy kis mulatozás, ám ezúttal jó kedélyű népi táncok formájában. A Kodály-kortárs román zeneszerző, George Enescu maga is érdeklődött a népzene iránt, legismertebb műveiben, a Román rapszódiákban bőségesen merít hazája népdalkincséből, ettől olyan szilaj és energikus ez a rövid zenemű.

8. Gustav Holst: A bolygók – Jupiter, a vidámság hozója

A zeneszerző legnépszerűbb műve, a minden bolygóhoz egy-egy tulajdonságot kapcsoló szvit magával ragadóan színes karaktereket fest le. A vidámságot hozó Jupiter zenéje a boldog érzések egész skáláját felvonultatja, nem véletlenül lett a ciklus egyik legnépszerűbb darabja, amely filmzenékhez is inspirációként szolgált.

9. Bartók: Három burleszk

Bartók művére talán nem a vidám a legjobb jelző, de ha egy kis fricskára és játékosságra vágyunk, a szellemesen sziporkázó zongoradarab biztos a kedvencünk lesz. A három tétel Perpatvar, Kicsit ázottan és a mindössze tempójelzéssel ellátott harmadik, tánctétel egy-egy éles karakterrel festi elénk az emberi természet botlásait.

10. Louis Andriessen: Beethoven kilenc szimfóniája zenekarra és fagylaltoskocsi-csengőre

Válogatásunk záródarabja a zenetörténet óriásának tart görbe tükröt, Beethoven valamennyi szimfóniájából (és más műveiből is) felbukkannak részletek, idézetek, sokszor a legváratlanabb zenei kontextusban. Hallgassuk csak meg, milyen hangszereléssel és miféle kórussal szólal meg az Örömóda, és bizonyára nem álljuk meg mosolygás nélkül! 

Fejléckép forrása: Pexels

Miért ünnepeljük a zene világnapját?

Kapcsolódó

Miért ünnepeljük a zene világnapját?

Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975-ben az UNESCO október 1-jét A zene világnapjává nyilvánította. A hegedűművész szerint meg kell becsülnünk a csöndet, az ezerarcú muzsikát megismernünk azért fontos, mert közelebb hozza egymáshoz az embereket és a kultúrákat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Klasszikus ajánló

Nemzeti sajátosságok és közös értékek a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban
Klasszikus ajánló

Igényes zene, stílustól függetlenül – új koncertsorozatot indít az MVM

A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM támogatásával. Az MVM Classic&Club koncertjei a két műfaj kiemelkedő hazai tehetségeinek egyedi produkcióit vonultatják fel.
Klasszikus ajánló

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Klasszikus ajánló

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt.