Klasszikus

A tizennyolcadik sorban

2003.11.04. 00:00
Ajánlom
Természetesen a Dave Brubeck koncerten. Már a villamoson mindenki odaömlött – parkoló úgy is zsúfolva, ráadásul valami rendőri akármi volt a Délinél. A Kongresszusi előtt tömeg, normális értelmiségiek, kezdés csúszik, előzenekar, (Jazzpression) és aztán – bumm. Előttünk az élő legenda.

Pernye dzsesszkönyvében találkoztam vele először, de már akkor klasszikus volt – 1963-ban… A muzsikálást nem is Brubeck zenéje indítja, csak úgy bóklászik a kvartettben valahol a háttérben, majd felcsillan a sajátos zongorahang, a dallam most már határozottabban, de azért bujkál még egy kicsit – ilyen a dzsessz, – aztán mikor az I got music pár taktusát felismeri a közönség, kirobban a taps, fütty, őrjöngés, majd csend. Hallgatjuk, aztán itt-ott megint beletapsolunk – együtt éljük a zenét. Interaktív élmény.

Fantasztikus ez a 83 éves ember: az első pillanattól kezdve kézben tartotta ezt kb. kétezres nézőteret, állandó dialógusban, mondhatnám, hiszen kiszólt, mesélt, játszott (mutatatta is hogy játszik) partnereivel (Randy Jones, dob, Jack Six bőgő, és Bobbi Militello szaxofon, fuvola) annyira egybeforrva, mintha egy ember lenne ez a kvartett. Mielőtt a London flat – London sharp c. új számát játszotta, felállt, a mikrofonhoz ballagott és pár szóval bevezette: de csak a cím egyik felét mondta, a másikra kinyújtotta jobb kezét és várta a választ – ami persze azonnal felcsattant. sharp. Vették a lapot.

Igaziból tán nem is a zene nyűgözött le, persze az is (a Take five – kit nem üt ki?), hanem a közönség: tanítványaim – húszon körül, aztán velem egykorúak, meg negyvenesek, szóval minden korosztály, de mintha tényleg egy tapasztalatból, egyetlen zenei anyanyelvből látnának-hallanának, mindenki ugyanúgy, ugyanazt. A boldogság települt a nézőtérre, persze a hangos, örvendező, egymásra ismerő boldogság. A végén persze nem engedték el, ők meg, az ősz hajúak visszajöttek, játszottak, ők is élvezték a közös zenélést (a koncert közben volt olyan is, hogy a közönség tapsolta – az amúgy bonyolult – ritmust, és úgy játszottak.) Amúgy a híres 5/4-est, meg a 7/8-ost is….

Ilyenkor érzi az ember, hogy jó Pesten lenni, mert ez egy élhető város. Ritka csoda. A tizennyolcadik sorban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.