Klasszikus

A tizennyolcadik sorban

2003.11.04. 00:00
Ajánlom
Természetesen a Dave Brubeck koncerten. Már a villamoson mindenki odaömlött – parkoló úgy is zsúfolva, ráadásul valami rendőri akármi volt a Délinél. A Kongresszusi előtt tömeg, normális értelmiségiek, kezdés csúszik, előzenekar, (Jazzpression) és aztán – bumm. Előttünk az élő legenda.

Pernye dzsesszkönyvében találkoztam vele először, de már akkor klasszikus volt – 1963-ban… A muzsikálást nem is Brubeck zenéje indítja, csak úgy bóklászik a kvartettben valahol a háttérben, majd felcsillan a sajátos zongorahang, a dallam most már határozottabban, de azért bujkál még egy kicsit – ilyen a dzsessz, – aztán mikor az I got music pár taktusát felismeri a közönség, kirobban a taps, fütty, őrjöngés, majd csend. Hallgatjuk, aztán itt-ott megint beletapsolunk – együtt éljük a zenét. Interaktív élmény.

Fantasztikus ez a 83 éves ember: az első pillanattól kezdve kézben tartotta ezt kb. kétezres nézőteret, állandó dialógusban, mondhatnám, hiszen kiszólt, mesélt, játszott (mutatatta is hogy játszik) partnereivel (Randy Jones, dob, Jack Six bőgő, és Bobbi Militello szaxofon, fuvola) annyira egybeforrva, mintha egy ember lenne ez a kvartett. Mielőtt a London flat – London sharp c. új számát játszotta, felállt, a mikrofonhoz ballagott és pár szóval bevezette: de csak a cím egyik felét mondta, a másikra kinyújtotta jobb kezét és várta a választ – ami persze azonnal felcsattant. sharp. Vették a lapot.

Igaziból tán nem is a zene nyűgözött le, persze az is (a Take five – kit nem üt ki?), hanem a közönség: tanítványaim – húszon körül, aztán velem egykorúak, meg negyvenesek, szóval minden korosztály, de mintha tényleg egy tapasztalatból, egyetlen zenei anyanyelvből látnának-hallanának, mindenki ugyanúgy, ugyanazt. A boldogság települt a nézőtérre, persze a hangos, örvendező, egymásra ismerő boldogság. A végén persze nem engedték el, ők meg, az ősz hajúak visszajöttek, játszottak, ők is élvezték a közös zenélést (a koncert közben volt olyan is, hogy a közönség tapsolta – az amúgy bonyolult – ritmust, és úgy játszottak.) Amúgy a híres 5/4-est, meg a 7/8-ost is….

Ilyenkor érzi az ember, hogy jó Pesten lenni, mert ez egy élhető város. Ritka csoda. A tizennyolcadik sorban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.