Klasszikus

A tökéletes rend darabkái

2004.10.11. 00:00
Ajánlom
Dolinszky Miklós: Időrengés „Nézd meg például azt a dracénapálmát ott a hátad mögött. Állítólag nem érez semmit, mert ha az egyik ágát levágom, nem csap oda. Barbár szemlélet. Ha megengedem magamnak a luxust, hogy belefeledkezem egy ilyen dracénának a világába, olyan megdöbbentő tapasztalatokra tehetek szert, ami nagy bajokat okozhat a világszemléletemben.” (Dukay Barnabás)

Valahogy így jár az olvasó is, ha igazán elmélyül Dolinszky Miklós Időrengés című, idén megjelent könyvében. Márpedig ha rászánja magát, hogy kezébe vegye az Osiris Zene sorozatának első kötetét, nemigen tud másképp tenni. A kiadvány ugyanis magával ragad, ránt; örvényébe kerülve nem menekülhetünk a benne felvetett kérdések továbbgondolása, az állásfoglalás elől.

Létezik-e minden gyereknél egyformán alkalmazható zongora-metodika? Milyen úton váltja ki a folyamatos légzés a zenei légzés, az artikuláció iránti igény fokozódását? Miért baj, hogy az előadók általában több pénzt kapnak, mint a szerzők? Milyen törekvések próbálják az elitet a tömeghez alacsonyítani? Agymosás vagy hitelességre törekvés jellemzi a historizmus mozgalmát? Mi érvényesül jobban a színpadon: a szaktudás vagy a személyiség? Milyen lélektani hatást érnek el a meditáció hangzó tárgyai? Lineárisan vagy körkörösen változik a művészetek és emberiség története? „Feltéve, hogy létezünk…”

Aki kérdez: Dolinszky Miklós zenetudós. Aki válaszol: Bartai Ariadne zongoratanár, Gyöngyösi Zoltán fuvolaművész, Csalog Gábor zongoraművész, Gadó Gábor jazzgitáros, Spányi Miklós billentyűs előadó, Kovalik Balázs rendező, Hortobágyi László, Csapó Gyula és Dukay Barnabás zeneszerzők. És Mozart és Spengler és Sztravinszkij, Cage, Sári József, Buxtehude, Bach, III. Richárd, Bartók Juditja és Kurtág – az előbb felsorolt művészek szűrőjén keresztül. Dolgok és emberek. Zene és élet. A legszorosabb értelemben vett gyakorlati szakmai problémákról ugyanúgy szó esik ebben a könyvben, mint az általános emberi, filozófiai kérdésekről. A hogyanokról ugyanúgy, mint a miértekről.

Hogy a válaszokkal egyetértünk-e? Szinte mindegy. Önmagában már az is nagy szellemi élvezetet okoz, hogy hiteles emberektől olvashatunk hiteles gondolatokat. Olyanoktól, akik művészetükkel és mindennapjaikkal is példázzák hitvallásukat. Ha azt mondják, nekik olyan nincs, akkor azt. Egyéniségek. Olyan személyiségek, akikkel érdemes egyetérteni vagy vitába szállni. A kérdések pedig, amelyek a beszélgetések folyamán fölmerülnek, zenész és nem zenész számára egyaránt húsbavágóak.

Kilenc muzsikus, tíz vallomás. A legkarakteresebben a szerzőé, Dolinszky Miklósé rajzolódik ki. Egy effajta kötetnél az interjúalanyok megválasztása már önmagában is állásfoglalás. Hát még, ha a beszélgetéseket, szerkesztetten ugyan, de mégis valódi vita formájában közli le az író! Van, hogy mind az interjúalany, mind az olvasó számára gondolatébresztőek a szerző közbeszólásai, máskor azonban egészen egyszerűen sok Dolinszky Miklósból. Jobban érdekelne, mi a véleménye arról a bizonyos témáról a beszélgetőpartnernek.

A kötetnek azonban ugyanaz az erénye, mint a fogyatékossága. Ha a szerző lecsupaszított kérdésekkel állt volna alanyai elé, valószínűleg soha nem jöhetett volna létre az a légkör, amelyben a művészek az őszinteségnek erre a fokára jutnak el. Így azonban az őket legszemélyesebben érintő témákról is nyíltan és meggyőzően nyilatkoznak. Sőt, leginkább azokról, hiszen az író rátapint beszélgetőtársai legérzékenyebb pontjára. Művészetük sarkpontjára.

Kedves Fidelio-olvasók! Önök közül vajon hányan tudják, melyik növény is az a dracéna pálma? Én a könyv elolvasását követően kiderítettem. Van is itthon, éppen a számítógép mellett állt egy fehér kaspóban, csak éppen nem tudtam róla, hogy ő az. Azóta figyelem. Érdemes.

(Dolinszky Miklós: Időrengés. Osiris Kiadó, Budapest, 2004)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.