Klasszikus

A TransforMusic – Nemzetközi Zeneszerző Verseny 2004 nyertesei

2005.04.18. 00:00
Ajánlom
A TransforMusic zenei project célja a komolyzene népszerűsítése s a különböző zenei műfajok, elsősorban az úgynevezett könnyűzene és komolyzene közötti kapcsolat erősítése, a műfajok közötti átjárás elősegítése. A pályázat rendkívül sikeresnek bizonyult: 27 országból 61 érvényes pályamű érkezett.

Az 1950-es ’60-as évek zenei forradalmat hoztak, amelynek eredményeképpen új könnyűzenei irányzatok jöttek létre. Ebben az időszakban született meg a beat- és a rock zene, amelyek meghatározták a XX. század második felének, s napjaink zenei fejlődését. Az azóta eltelt időszakban a könnyűzene rendkívül gazdag zenei anyagot, dallamot, ritmusformát, technikát halmozott fel, s ezek jelentős része mára a zenei kultúra szerves részévé vált. Ugyanakkor mind a mai napig nem sikerült lebontani az úgymond könnyű- és komolyzene közötti falat. Természetesen a crossover keretein belül nagyon sok sikeres törekvés volt és van a két műfaj egymáshoz való közelítésére, de ez alapvetően egyirányú, s egyes komolyzenei művek könnyűzenei feldolgozásában merül ki. A másik irányba alig történt lépés, azaz elenyésző azon könnyűzenei alkotások száma, amelyek komolyzenei művek létrehozására inspirálták volna a szerzőket. Ezen folyamat elindítására írták ki 2003 decemberében TransforMusic címmel a nemzetközi komolyzenei zeneszerző pályázatot, amelynek célja az volt, hogy a komolyzene különböző területein dolgozó zeneszerzők olyan zeneműveket hozzanak létre, amelyek „alapanyagául” valamely, a ’60-as, ’70-es, ’80-as, ’90-es években született könnyűzenei alkotás(ok) dallama, ritmusvilága vagy egyéb paramétere szolgál. Nem szolgai módon történő feldolgozásokat vártak a pályázóktól, hanem azt, hogy a klasszikus zene eszközrendszerét alkalmazva, forrásként a könnyűzene világát felhasználva eredeti műveket hozzanak létre.

A beérkezett műveket nemzetközi zsűri bírálta el, amelynek tagjai voltak Zygmunt Krauze (Lengyelország, a zsűri elnöke), Harri Wessman (Finnország), Hollós Máté (Magyarország), Madarász Iván (Magyarország), Vásáry Tamás (Magyarország).

A zsűri az alábbi négy szerzőt részesítette egyenként 1500 eurós díjazásban:

Matt van Brink (USA): Whims and Whisps (for Flute, clarinet/bass clarinet, piano, percussion, violin, violincello, and contrabass)
Szabó Barna (Magyarország): Septet
Roussi Draguiev Tarmakov (Kanada): With Feeling of the Beauty of the Tango (for amplified or electric violin and Orchestra)
Rózsa Pál (Magyarország): A Gyöngyhajú lány négy romantikus álma (Vonósnégyes)

A díjazott műveket gálakoncerten mutatták be 2005. április 14-én a Honvédelmi Minisztérium Kulturális és Szabadidő Központjában, továbbá a díjazott művek a közeljövőben CD-n is megjelennek.

A TransforMusic 2005 évi zeneszerző versenyét John Lennon emlékére írták ki, s ennek keretében olyan műveket kértek a pályázóktól, amelyek olyan számokból építkeznek, amelyek szerzője vagy társszerzője John Lennon volt. A pályaműveket június 30-ig lehet beküldeni, s a díjazott műveket még az idén decemberben gálakoncerten mutatják be.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.