Klasszikus

A TransforMusic – Nemzetközi Zeneszerző Verseny 2004 nyertesei

2005.04.18. 00:00
Ajánlom
A TransforMusic zenei project célja a komolyzene népszerűsítése s a különböző zenei műfajok, elsősorban az úgynevezett könnyűzene és komolyzene közötti kapcsolat erősítése, a műfajok közötti átjárás elősegítése. A pályázat rendkívül sikeresnek bizonyult: 27 országból 61 érvényes pályamű érkezett.

Az 1950-es ’60-as évek zenei forradalmat hoztak, amelynek eredményeképpen új könnyűzenei irányzatok jöttek létre. Ebben az időszakban született meg a beat- és a rock zene, amelyek meghatározták a XX. század második felének, s napjaink zenei fejlődését. Az azóta eltelt időszakban a könnyűzene rendkívül gazdag zenei anyagot, dallamot, ritmusformát, technikát halmozott fel, s ezek jelentős része mára a zenei kultúra szerves részévé vált. Ugyanakkor mind a mai napig nem sikerült lebontani az úgymond könnyű- és komolyzene közötti falat. Természetesen a crossover keretein belül nagyon sok sikeres törekvés volt és van a két műfaj egymáshoz való közelítésére, de ez alapvetően egyirányú, s egyes komolyzenei művek könnyűzenei feldolgozásában merül ki. A másik irányba alig történt lépés, azaz elenyésző azon könnyűzenei alkotások száma, amelyek komolyzenei művek létrehozására inspirálták volna a szerzőket. Ezen folyamat elindítására írták ki 2003 decemberében TransforMusic címmel a nemzetközi komolyzenei zeneszerző pályázatot, amelynek célja az volt, hogy a komolyzene különböző területein dolgozó zeneszerzők olyan zeneműveket hozzanak létre, amelyek „alapanyagául” valamely, a ’60-as, ’70-es, ’80-as, ’90-es években született könnyűzenei alkotás(ok) dallama, ritmusvilága vagy egyéb paramétere szolgál. Nem szolgai módon történő feldolgozásokat vártak a pályázóktól, hanem azt, hogy a klasszikus zene eszközrendszerét alkalmazva, forrásként a könnyűzene világát felhasználva eredeti műveket hozzanak létre.

A beérkezett műveket nemzetközi zsűri bírálta el, amelynek tagjai voltak Zygmunt Krauze (Lengyelország, a zsűri elnöke), Harri Wessman (Finnország), Hollós Máté (Magyarország), Madarász Iván (Magyarország), Vásáry Tamás (Magyarország).

A zsűri az alábbi négy szerzőt részesítette egyenként 1500 eurós díjazásban:

Matt van Brink (USA): Whims and Whisps (for Flute, clarinet/bass clarinet, piano, percussion, violin, violincello, and contrabass)
Szabó Barna (Magyarország): Septet
Roussi Draguiev Tarmakov (Kanada): With Feeling of the Beauty of the Tango (for amplified or electric violin and Orchestra)
Rózsa Pál (Magyarország): A Gyöngyhajú lány négy romantikus álma (Vonósnégyes)

A díjazott műveket gálakoncerten mutatták be 2005. április 14-én a Honvédelmi Minisztérium Kulturális és Szabadidő Központjában, továbbá a díjazott művek a közeljövőben CD-n is megjelennek.

A TransforMusic 2005 évi zeneszerző versenyét John Lennon emlékére írták ki, s ennek keretében olyan műveket kértek a pályázóktól, amelyek olyan számokból építkeznek, amelyek szerzője vagy társszerzője John Lennon volt. A pályaműveket június 30-ig lehet beküldeni, s a díjazott műveket még az idén decemberben gálakoncerten mutatják be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.