Klasszikus

A Trombitaverseny margójára

2006.09.05. 00:00
Ajánlom
Augusztus 24. és 28. között került megrendezésre az Országos Főiskolai-Egyetemi Trombitaverseny Fehérgyarmaton. A versenyre a III. Szatmári Rézfúvós Zenei Fesztivál keretei között került sor.

A verseny fővédnöke Dr. Batta András a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rektora volt. A Szatmári Rézfúvós Zenei Fesztivált Fehérgyarmat Önkormányzata Dr. Tilki Attila alpolgármester és az Ewald Rézfúvós Kvintett tagjai Bakó Levente művészeti vezetésével hozták létre 2004-ben. A találkozó minden év augusztusában zajlik négy szatmári városban (Tunyogmatolcs, Jánkmajtis, Penyige és Fehérgyarmat), több mint tíz helyszínen.

A fesztivál szervezői minden évben más rézfúvós hangszert állítanak az események középpontjába. Ezúttal a trombitáé volt a főszerep. A három fordulós versenyben hat kötelező darabot játszottak a versenyzők, akik az ország minden részéből érkeztek szép számmal. A döntőben hét főiskolás és egyetemista mérte össze tudását. A találkozó színvonala igen magas volt, a koncertek látogatottsága pedig teltházzal dicsekedhetett.

A nyitókoncertet a házigazda az Ewald Rézfúvós Kvintett adta. További hangversenyeken Boldoczki Gábor, Szabó Teréz, Kelemen Lajos, Fejes Krisztina, Szabolcsi Koncert Fúvós Zenekar, Royal Fanfare Ensemble és a győztesek záró gálakoncertje szórakoztatta a nagyon lelkes közönséget. A fesztivál az ország egyik legjelentősebb és méreteiben egyik legnagyobb rézfúvós találkozójává fejlődött. Találkozunk 2007-ben.....

Díjazottak:
I. díj 150 000 Ft: Molnár László-Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest, felkészítő tanár: Szűcs Zoltán.
II. díjat a zsűri nem adott ki
Megosztott III. díj Kovács Tamás-Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest, felkészítő tanár: Velenczei Tamás és Szőnyi Gábor-Debreceni Egyetem Zenei Konzervatóriuma, felkészítő tanár: Kammerer András.

Különdíjak:
Extra különdíj a JA-MUSIK Hangszergyár felajánlásával egy 800 000 Ft értékű B&S Challenger II. GL típusú C-trombita. Nyerte: Molnár László. 50 000 Ft, az Artisjus Zenei Alapítvány díja a Lendvay Kamilló:Két Capricco c. mű legjobb előadójának. Nyerte: Nagy Antal Endre. Fon-Trade Music Kft. 30 000 Ft-os vásárlási utalványa. Nyerte: Kresz Richárd-Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest. And&And Hangszerkereskedés 30 000 Ft-os vásárlási utalványa. Nyerte: Boros Sándor-Debreceni Egyetem Zenei Konzervatóriuma. CD ajándékcsomag, nyerte: Kerekes József-Debreceni Egyetem Zenei Konzervatóriuma.

A zsűri tagjai:
Szűcs Zoltán – trombitaművész a zsűri elnöke, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem trombita tanára
Kovács Zoltán – trombitaművész a Magyar Állami Operaház tagja
Boldoczki Gábor – trombitaművész, szólista
Bakó Levente – Liszt-díjas trombitaművész az Ewald Rézfúvós Kvintett művészeti vezetője
Tarkó Tamás – Liszt-díjas trombitaművész az Ewald Rézfúvós Kvintett tagja
Kovalcsik András – Liszt-díjas kürtművész az Ewald Rézfúvós Kvintett tagja
Kelemen Lajos – harsonaművész az Ewald Rézfúvós Kvintett tagja
Peresztegi Attila – tubaművész az Ewald Rézfúvós Kvintett tagja

A fesztiválról bővebb információ a www.ewald.hu internetes oldalon található.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.