Klasszikus

A Tudor-ház bölcsője

2009.12.08. 00:08
Ajánlom
A csodálatos angol gótikus építészet legszebb Tudor-stílusú alkotását a cambridge-i King’s College kápolnája és a londoni Westminster-apátság VII. Henrik kápolnája képviseli. Az előbbit VI. Henrik kezdte építtetni 1446-ban, és a Tudor-házi VIII. Henrik uralkodása alatt fejezték be 1515-ben. A majdnem katedrális méretű, 90 méter hosszú és 12,5 méter széles egyhajós kápolna immár több mint fél évszázada az egyházzene fenséges szolgálatában áll.

A középen, fészekként illeszkedő csodálatos négymanuálos orgonán két harsonás angyal hirdeti a hangszerek királynőjének dicséretét, körülvéve azzal a csodálatos, légies boltívtengerrel, mely már látványnak is lenyűgöző. A kápolnához tartozó egyetemet 1441-ben alapította VI. Henrik azzal a kikötéssel, hogy ott egy 16 fős fiúkórus biztosítsa a zenei szolgálatot, melyet a szegénysorban élő tehetséges gyermekekből kell toborozni. Szállást, ellátást, oktatást, s némi jövedelmezést kaptak cserébe. A legnagyobb egyetemi városokban, így Cambridge-ben is, a diákok elszállásolására kollégiumok épültek. A cambridge-i King's College kórusa 568 esztendeje fogadja a tehetséges fiúkat, akik közül számosan zeneszerzőkké, orgonistává, karnaggyá, énekművésszé váltak. A leghíresebb 20. századi példa a kórus tagjaiból 1968-ban alakult King's Singers együttes, mely azóta is töretlenül a világ egyik legnépszerűbb énekegyüttese. 

A King's College zenei élete tökélyre fejlődött az évszázadok során. Ma már átlag 30 fős kórusa a világ élvonalához tartozik. A College zenei oktatása a hangszerekre is kiterjed, elsősorban az orgonára. Tekintélyes dicsőségtábla fémjelzi a hangszer falán az ott tevékenykedő legrangosabb orgonistákat, közöttük a világhírű Simon Prestonnal. Az egyetem zenei vezetője jelenleg Stephen Cleobury, aki a kórus vezetője és a kápolna orgonistája is egy személyben. Tanulmányait szintén kóristaként kezdte a Worcester katedrálisban, majd orgonistának tanult a cambridge-i St. John's College-ban. A King's College-i kinevezése előtt a Westminster-apátság másodorgonistája volt, majd elnyerte a "Master of Music" címet. Cleobury 1982 óta sikeresen vezeti a kórust és a kápolna zenei életét. 

A King's College kórusa repertoárjának gerincét az angol kóruskultúra több évszázados remekművei alkotják, azonban tökéletesen interpretálják a klasszikus európai műzenét is, sőt egyik felejthetetlen felvételük Rahmanyinov ritkán hallható műve, az Aranyszájú Szent János liturgiája. A december 19-ei koncerten német szerzők művei hangzanak el angol karácsonyi énekekkel fűszerezve. Pontosan két évvel a cambridge-iek koncertje előtt már hallhatott a magyar közönség egy csodálatos karácsonyi ízelítőt a szigetország zenei kultúrájából, amikor is Thomas Trotter orgonaművész lépett fel a Művészetek Palotájában a St. John's College kórusával. Stephen Cleobury és világhírű együttese, a King's College kórusa, akik először látogatnak el Magyarországra, bizonyára szintén felejthetetlen zenei ünnepet teremtenek az adventi szent időben, december 19-én, a Művészetek Palotájában.

2009. december 19. 19:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Stephen Cleobury és a King's College Kórusa

J. S. Bach, Buxtehude, Mendelssohn, Schumann és Reger művei, valamint karácsonyi énekek

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.