Klasszikus

A Tudor-ház bölcsője

2009.12.08. 00:08
Ajánlom
A csodálatos angol gótikus építészet legszebb Tudor-stílusú alkotását a cambridge-i King’s College kápolnája és a londoni Westminster-apátság VII. Henrik kápolnája képviseli. Az előbbit VI. Henrik kezdte építtetni 1446-ban, és a Tudor-házi VIII. Henrik uralkodása alatt fejezték be 1515-ben. A majdnem katedrális méretű, 90 méter hosszú és 12,5 méter széles egyhajós kápolna immár több mint fél évszázada az egyházzene fenséges szolgálatában áll.

A középen, fészekként illeszkedő csodálatos négymanuálos orgonán két harsonás angyal hirdeti a hangszerek királynőjének dicséretét, körülvéve azzal a csodálatos, légies boltívtengerrel, mely már látványnak is lenyűgöző. A kápolnához tartozó egyetemet 1441-ben alapította VI. Henrik azzal a kikötéssel, hogy ott egy 16 fős fiúkórus biztosítsa a zenei szolgálatot, melyet a szegénysorban élő tehetséges gyermekekből kell toborozni. Szállást, ellátást, oktatást, s némi jövedelmezést kaptak cserébe. A legnagyobb egyetemi városokban, így Cambridge-ben is, a diákok elszállásolására kollégiumok épültek. A cambridge-i King's College kórusa 568 esztendeje fogadja a tehetséges fiúkat, akik közül számosan zeneszerzőkké, orgonistává, karnaggyá, énekművésszé váltak. A leghíresebb 20. századi példa a kórus tagjaiból 1968-ban alakult King's Singers együttes, mely azóta is töretlenül a világ egyik legnépszerűbb énekegyüttese. 

A King's College zenei élete tökélyre fejlődött az évszázadok során. Ma már átlag 30 fős kórusa a világ élvonalához tartozik. A College zenei oktatása a hangszerekre is kiterjed, elsősorban az orgonára. Tekintélyes dicsőségtábla fémjelzi a hangszer falán az ott tevékenykedő legrangosabb orgonistákat, közöttük a világhírű Simon Prestonnal. Az egyetem zenei vezetője jelenleg Stephen Cleobury, aki a kórus vezetője és a kápolna orgonistája is egy személyben. Tanulmányait szintén kóristaként kezdte a Worcester katedrálisban, majd orgonistának tanult a cambridge-i St. John's College-ban. A King's College-i kinevezése előtt a Westminster-apátság másodorgonistája volt, majd elnyerte a "Master of Music" címet. Cleobury 1982 óta sikeresen vezeti a kórust és a kápolna zenei életét. 

A King's College kórusa repertoárjának gerincét az angol kóruskultúra több évszázados remekművei alkotják, azonban tökéletesen interpretálják a klasszikus európai műzenét is, sőt egyik felejthetetlen felvételük Rahmanyinov ritkán hallható műve, az Aranyszájú Szent János liturgiája. A december 19-ei koncerten német szerzők művei hangzanak el angol karácsonyi énekekkel fűszerezve. Pontosan két évvel a cambridge-iek koncertje előtt már hallhatott a magyar közönség egy csodálatos karácsonyi ízelítőt a szigetország zenei kultúrájából, amikor is Thomas Trotter orgonaművész lépett fel a Művészetek Palotájában a St. John's College kórusával. Stephen Cleobury és világhírű együttese, a King's College kórusa, akik először látogatnak el Magyarországra, bizonyára szintén felejthetetlen zenei ünnepet teremtenek az adventi szent időben, december 19-én, a Művészetek Palotájában.

2009. december 19. 19:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Stephen Cleobury és a King's College Kórusa

J. S. Bach, Buxtehude, Mendelssohn, Schumann és Reger művei, valamint karácsonyi énekek

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.