Klasszikus

A Tudor-ház bölcsője

2009.12.08. 00:08
Ajánlom
A csodálatos angol gótikus építészet legszebb Tudor-stílusú alkotását a cambridge-i King’s College kápolnája és a londoni Westminster-apátság VII. Henrik kápolnája képviseli. Az előbbit VI. Henrik kezdte építtetni 1446-ban, és a Tudor-házi VIII. Henrik uralkodása alatt fejezték be 1515-ben. A majdnem katedrális méretű, 90 méter hosszú és 12,5 méter széles egyhajós kápolna immár több mint fél évszázada az egyházzene fenséges szolgálatában áll.

A középen, fészekként illeszkedő csodálatos négymanuálos orgonán két harsonás angyal hirdeti a hangszerek királynőjének dicséretét, körülvéve azzal a csodálatos, légies boltívtengerrel, mely már látványnak is lenyűgöző. A kápolnához tartozó egyetemet 1441-ben alapította VI. Henrik azzal a kikötéssel, hogy ott egy 16 fős fiúkórus biztosítsa a zenei szolgálatot, melyet a szegénysorban élő tehetséges gyermekekből kell toborozni. Szállást, ellátást, oktatást, s némi jövedelmezést kaptak cserébe. A legnagyobb egyetemi városokban, így Cambridge-ben is, a diákok elszállásolására kollégiumok épültek. A cambridge-i King's College kórusa 568 esztendeje fogadja a tehetséges fiúkat, akik közül számosan zeneszerzőkké, orgonistává, karnaggyá, énekművésszé váltak. A leghíresebb 20. századi példa a kórus tagjaiból 1968-ban alakult King's Singers együttes, mely azóta is töretlenül a világ egyik legnépszerűbb énekegyüttese. 

A King's College zenei élete tökélyre fejlődött az évszázadok során. Ma már átlag 30 fős kórusa a világ élvonalához tartozik. A College zenei oktatása a hangszerekre is kiterjed, elsősorban az orgonára. Tekintélyes dicsőségtábla fémjelzi a hangszer falán az ott tevékenykedő legrangosabb orgonistákat, közöttük a világhírű Simon Prestonnal. Az egyetem zenei vezetője jelenleg Stephen Cleobury, aki a kórus vezetője és a kápolna orgonistája is egy személyben. Tanulmányait szintén kóristaként kezdte a Worcester katedrálisban, majd orgonistának tanult a cambridge-i St. John's College-ban. A King's College-i kinevezése előtt a Westminster-apátság másodorgonistája volt, majd elnyerte a "Master of Music" címet. Cleobury 1982 óta sikeresen vezeti a kórust és a kápolna zenei életét. 

A King's College kórusa repertoárjának gerincét az angol kóruskultúra több évszázados remekművei alkotják, azonban tökéletesen interpretálják a klasszikus európai műzenét is, sőt egyik felejthetetlen felvételük Rahmanyinov ritkán hallható műve, az Aranyszájú Szent János liturgiája. A december 19-ei koncerten német szerzők művei hangzanak el angol karácsonyi énekekkel fűszerezve. Pontosan két évvel a cambridge-iek koncertje előtt már hallhatott a magyar közönség egy csodálatos karácsonyi ízelítőt a szigetország zenei kultúrájából, amikor is Thomas Trotter orgonaművész lépett fel a Művészetek Palotájában a St. John's College kórusával. Stephen Cleobury és világhírű együttese, a King's College kórusa, akik először látogatnak el Magyarországra, bizonyára szintén felejthetetlen zenei ünnepet teremtenek az adventi szent időben, december 19-én, a Művészetek Palotájában.

2009. december 19. 19:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Stephen Cleobury és a King's College Kórusa

J. S. Bach, Buxtehude, Mendelssohn, Schumann és Reger művei, valamint karácsonyi énekek

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.