Klasszikus

A vágy titokzatos tárgya

2005.03.23. 00:00
Ajánlom
Hét férfi feszül meg a vágytól. Mind kibírhatatlanabbul, kielégíthetetlenebbül vágyakozik. Nincs jelen nő, mint a Bolero előadásokban általában. Még Bejart Bolerójában is középpontba kerül a másik nem. Markó Iván Magyar Fesztivál Balettje két változatban is adja a Bolerót, az egyik szerint férfiak hevülnek nőre, a másik verzióban sok nő vesz körül egy szintén tűzbe jövő férfit. És egyszerre lépő, egyszerre gerjedő csoportokkal kerül szembe egyetlen áldozat.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Thália Színházban vendégszereplő Anzelika Cholina Táncszínház Bolerójában nem jelenik meg a nő. Így van jelen csak igazán! A táncosok arcán látjuk, ahogy elképzelik. És nem csak egyszerre verik lábukkal a ritmust, mindegyikük külön külön is előrejön a rivaldához, mindegyikük egyéniség, sajátos karakter, így más és más módon vágyakozik. Még kövérkés ember is van közöttük meg elmélázó, és olyan is, aki őserőként elsöpör az útjából minden akadályt. Ahogy mind tempósabban őrjítővé válik a zene, úgy vadul be, úgy töri át saját maga vágyait is és kerül szédítő extázisba valamennyi férfi.
Anzelika Cholina színpadra állította már a Carment, a Medeiát, a Rómeó és Júliát. Ezúttal a Bolerón kívül a Bernarda Alba házát láthattuk. A Lorca darabjából készült adaptáció szintén az örök vágyakozásról regél, az anyjuk által gyászra, bezártságra ítélt lányok visszafojtott szexuális gyötrelmeiről és letaglózó irigységéről, amikor az egyikük életében mégiscsak megjelenik a férfi. Rideg félhomályban, gyertyák által megvilágított, lidérces árnyakkal tarkított fekete tónusban tartja a koreográfus nő az előadást. Erős drámai részek bágyasztóan elnyúló, feszültség nélküli, szomorkásan lirizáló jelenetekkel keverednek. Igen jó táncosok valósítják meg a koreográfiát, de Anzelika Cholinának ez a munkája nem olyan mellbevágó, mint a Bolero.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Jazz/World

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.