Klasszikus

A vágy titokzatos tárgya

2005.03.23. 00:00
Ajánlom
Hét férfi feszül meg a vágytól. Mind kibírhatatlanabbul, kielégíthetetlenebbül vágyakozik. Nincs jelen nő, mint a Bolero előadásokban általában. Még Bejart Bolerójában is középpontba kerül a másik nem. Markó Iván Magyar Fesztivál Balettje két változatban is adja a Bolerót, az egyik szerint férfiak hevülnek nőre, a másik verzióban sok nő vesz körül egy szintén tűzbe jövő férfit. És egyszerre lépő, egyszerre gerjedő csoportokkal kerül szembe egyetlen áldozat.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Thália Színházban vendégszereplő Anzelika Cholina Táncszínház Bolerójában nem jelenik meg a nő. Így van jelen csak igazán! A táncosok arcán látjuk, ahogy elképzelik. És nem csak egyszerre verik lábukkal a ritmust, mindegyikük külön külön is előrejön a rivaldához, mindegyikük egyéniség, sajátos karakter, így más és más módon vágyakozik. Még kövérkés ember is van közöttük meg elmélázó, és olyan is, aki őserőként elsöpör az útjából minden akadályt. Ahogy mind tempósabban őrjítővé válik a zene, úgy vadul be, úgy töri át saját maga vágyait is és kerül szédítő extázisba valamennyi férfi.
Anzelika Cholina színpadra állította már a Carment, a Medeiát, a Rómeó és Júliát. Ezúttal a Bolerón kívül a Bernarda Alba házát láthattuk. A Lorca darabjából készült adaptáció szintén az örök vágyakozásról regél, az anyjuk által gyászra, bezártságra ítélt lányok visszafojtott szexuális gyötrelmeiről és letaglózó irigységéről, amikor az egyikük életében mégiscsak megjelenik a férfi. Rideg félhomályban, gyertyák által megvilágított, lidérces árnyakkal tarkított fekete tónusban tartja a koreográfus nő az előadást. Erős drámai részek bágyasztóan elnyúló, feszültség nélküli, szomorkásan lirizáló jelenetekkel keverednek. Igen jó táncosok valósítják meg a koreográfiát, de Anzelika Cholinának ez a munkája nem olyan mellbevágó, mint a Bolero.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.