Klasszikus

A vágy titokzatos tárgya

2005.03.23. 00:00
Ajánlom
Hét férfi feszül meg a vágytól. Mind kibírhatatlanabbul, kielégíthetetlenebbül vágyakozik. Nincs jelen nő, mint a Bolero előadásokban általában. Még Bejart Bolerójában is középpontba kerül a másik nem. Markó Iván Magyar Fesztivál Balettje két változatban is adja a Bolerót, az egyik szerint férfiak hevülnek nőre, a másik verzióban sok nő vesz körül egy szintén tűzbe jövő férfit. És egyszerre lépő, egyszerre gerjedő csoportokkal kerül szembe egyetlen áldozat.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Thália Színházban vendégszereplő Anzelika Cholina Táncszínház Bolerójában nem jelenik meg a nő. Így van jelen csak igazán! A táncosok arcán látjuk, ahogy elképzelik. És nem csak egyszerre verik lábukkal a ritmust, mindegyikük külön külön is előrejön a rivaldához, mindegyikük egyéniség, sajátos karakter, így más és más módon vágyakozik. Még kövérkés ember is van közöttük meg elmélázó, és olyan is, aki őserőként elsöpör az útjából minden akadályt. Ahogy mind tempósabban őrjítővé válik a zene, úgy vadul be, úgy töri át saját maga vágyait is és kerül szédítő extázisba valamennyi férfi.
Anzelika Cholina színpadra állította már a Carment, a Medeiát, a Rómeó és Júliát. Ezúttal a Bolerón kívül a Bernarda Alba házát láthattuk. A Lorca darabjából készült adaptáció szintén az örök vágyakozásról regél, az anyjuk által gyászra, bezártságra ítélt lányok visszafojtott szexuális gyötrelmeiről és letaglózó irigységéről, amikor az egyikük életében mégiscsak megjelenik a férfi. Rideg félhomályban, gyertyák által megvilágított, lidérces árnyakkal tarkított fekete tónusban tartja a koreográfus nő az előadást. Erős drámai részek bágyasztóan elnyúló, feszültség nélküli, szomorkásan lirizáló jelenetekkel keverednek. Igen jó táncosok valósítják meg a koreográfiát, de Anzelika Cholinának ez a munkája nem olyan mellbevágó, mint a Bolero.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.