Klasszikus

A várakozás reménysugara – a Tenebrae Kórus ad koncertet a Müpában

2021.11.26. 11:10
Ajánlom
A hagyományoknak megfelelően idén is egy különleges kóruskoncert segíti az ünnepi hangolódást a Müpában, advent első vasárnapján az angol Tenebrae Kórus nyújt át egy csokorra valót karácsonyi dalokból és más egyházi témájú kompozíciókból.

A karácsonyi emelkedettség érzését egy hangszer sem fejezheti ki olyan tökéletesen, mint az emberi hang. A különlegesen gazdag angol kórushagyomány az évszázadok során számos karácsonyi és más egyházi forrásból táplálkozó éneket megőrzött, melyek a jelenkor szerzőinek is inspirációt jelentenek. A Tenebrae Kórus ezekből ad át egy csokornyit, de műsorát más európai komponisták műveivel is színesíti.

2001-ben, tehát éppen húsz éve, hogy az egykori King’s Singers-tag, Nigel Short megalapította vegyeskarát, hogy megszólaltassák a 16-21. századi kamarakórus-repertoárt. Azóta a számos kortárs szerzővel is együtt dolgoztak már,

külön öröm, hogy a Müpa-beli koncertjükön Gyöngyösi Levente két himnuszfeldolgozását is előadják majd.

De nem ez az est egyetlen magyar vonatkozása, orgonistaként Tabajdi Ádám fog közreműködni, aki egy Vierne-orgonadarabot is megszólaltat.

A műsor további részében szerepelnek tradicionális karácsonyi énekek feldolgozásai, kortárs brit szerzők művei, akik közül többen szintén énekesi, illetve kórusvezetői háttérrel rendelkeznek, sőt, maga Nigel Short is készített egy átiratot a We Wish You a Merry Christmas kezdetű dalból. Elhangzik egy gregorián ének is a híres adventi Ó-antifónák közül (ezek hagyományosan a karácsony előtti hét vecsernyei énekei), valamint egy azok zenei anyaga által ihletett kortárs mű, Joanna Forbes L'Estrange Advent ‘O' Carol című kompozíciója is.

A program alighanem legkülönlegesebb darabja Allegri legendás Misereréje, melyet

évszázadokon át csak a Sixtusi kápolnában lehetett előadni, a nagyheti, úgynevezett sötét zsolozsma alkalmával

(ennek neve latinul és angolul is Tenebrae, ahogyan a kórusé). A szertartás onnan kapta a nevét, hogy az egyes énekek után mindig egy-egy gyertyát kioltanak, míg végül csak egyetlen marad égve. A zenekedvelők körében bizonyára ismerős a történet, mely szerint Mozart volt az első, aki a híres dallamot kicsempészte a kápolnából – a fejében, ugyanis emlékezetből írta le.

A Tenebrae Kórus rendkívüli zenélni akarásról tett tanúbizonyságot a pandémia alatt is, az elsők között adtak olyan virtuális koncertet, melyhez a szólamokat külön-külön vették fel. Nagy öröm, hogy a budapesti közönség most élőben is találkozhat velük.

Adventi koncert – a Tenebrae Kórus hangversenye
november 28. 19:30, Müpa

Vezényel: Nigel Short
Km.: Tabajdi Ádám

Fejléckép: Tenebrae Kórus (fotó: Sim Canetty-Clarke)

Tabajdi Ádám első díjat nyert Toulouse-ban

Kapcsolódó

Tabajdi Ádám első díjat nyert Toulouse-ban

A fiatal orgonaművész, a Zeneakadémia Doktori Iskolájának hallgatója, a közönségdíjat is elnyerte a háromévente megrendezett Toulouse-i Nemzetközi Orgonaversenyen.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Improvizáció, ütősök és ősbemutatók az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál zárókoncertjein

Végéhez közeledik az év elejének izgalmas kortárs zenei programsorozata, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, ám február elején még a tőlük megszokottan sokszínű koncertekkel várják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Korcsolán Orsolya modern és kortárs műveket játszik a Zeneakadémián

A ragyogó külföldi sikereket elérő hegedűművész Eötvös Péter, Richard Strauss és Kurt Weill műveiből ad hangversenyt, amely egyben doktori képzésének zárókoncertje is lesz.
Klasszikus ajánló

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.
Klasszikus interjú

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Schubert-sorozattal indítja az évet a Concerto Budapest

A Hallgassunk Schubertet! tematikus nap január 28-án a schuberti életmű változatos műfaji kínálatával és sztárvendégekkel várja közönségét három koncertre a Zeneakadémiára.