Klasszikus

A várakozás reménysugara – a Tenebrae Kórus ad koncertet a Müpában

2021.11.26. 11:10
Ajánlom
A hagyományoknak megfelelően idén is egy különleges kóruskoncert segíti az ünnepi hangolódást a Müpában, advent első vasárnapján az angol Tenebrae Kórus nyújt át egy csokorra valót karácsonyi dalokból és más egyházi témájú kompozíciókból.

A karácsonyi emelkedettség érzését egy hangszer sem fejezheti ki olyan tökéletesen, mint az emberi hang. A különlegesen gazdag angol kórushagyomány az évszázadok során számos karácsonyi és más egyházi forrásból táplálkozó éneket megőrzött, melyek a jelenkor szerzőinek is inspirációt jelentenek. A Tenebrae Kórus ezekből ad át egy csokornyit, de műsorát más európai komponisták műveivel is színesíti.

2001-ben, tehát éppen húsz éve, hogy az egykori King’s Singers-tag, Nigel Short megalapította vegyeskarát, hogy megszólaltassák a 16-21. századi kamarakórus-repertoárt. Azóta a számos kortárs szerzővel is együtt dolgoztak már,

külön öröm, hogy a Müpa-beli koncertjükön Gyöngyösi Levente két himnuszfeldolgozását is előadják majd.

De nem ez az est egyetlen magyar vonatkozása, orgonistaként Tabajdi Ádám fog közreműködni, aki egy Vierne-orgonadarabot is megszólaltat.

A műsor további részében szerepelnek tradicionális karácsonyi énekek feldolgozásai, kortárs brit szerzők művei, akik közül többen szintén énekesi, illetve kórusvezetői háttérrel rendelkeznek, sőt, maga Nigel Short is készített egy átiratot a We Wish You a Merry Christmas kezdetű dalból. Elhangzik egy gregorián ének is a híres adventi Ó-antifónák közül (ezek hagyományosan a karácsony előtti hét vecsernyei énekei), valamint egy azok zenei anyaga által ihletett kortárs mű, Joanna Forbes L'Estrange Advent ‘O' Carol című kompozíciója is.

A program alighanem legkülönlegesebb darabja Allegri legendás Misereréje, melyet

évszázadokon át csak a Sixtusi kápolnában lehetett előadni, a nagyheti, úgynevezett sötét zsolozsma alkalmával

(ennek neve latinul és angolul is Tenebrae, ahogyan a kórusé). A szertartás onnan kapta a nevét, hogy az egyes énekek után mindig egy-egy gyertyát kioltanak, míg végül csak egyetlen marad égve. A zenekedvelők körében bizonyára ismerős a történet, mely szerint Mozart volt az első, aki a híres dallamot kicsempészte a kápolnából – a fejében, ugyanis emlékezetből írta le.

A Tenebrae Kórus rendkívüli zenélni akarásról tett tanúbizonyságot a pandémia alatt is, az elsők között adtak olyan virtuális koncertet, melyhez a szólamokat külön-külön vették fel. Nagy öröm, hogy a budapesti közönség most élőben is találkozhat velük.

Adventi koncert – a Tenebrae Kórus hangversenye
november 28. 19:30, Müpa

Vezényel: Nigel Short
Km.: Tabajdi Ádám

Fejléckép: Tenebrae Kórus (fotó: Sim Canetty-Clarke)

Tabajdi Ádám első díjat nyert Toulouse-ban

Kapcsolódó

Tabajdi Ádám első díjat nyert Toulouse-ban

A fiatal orgonaművész, a Zeneakadémia Doktori Iskolájának hallgatója, a közönségdíjat is elnyerte a háromévente megrendezett Toulouse-i Nemzetközi Orgonaversenyen.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.
Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.