Klasszikus

A várakozás reménysugara – a Tenebrae Kórus ad koncertet a Müpában

2021.11.26. 11:10
Ajánlom
A hagyományoknak megfelelően idén is egy különleges kóruskoncert segíti az ünnepi hangolódást a Müpában, advent első vasárnapján az angol Tenebrae Kórus nyújt át egy csokorra valót karácsonyi dalokból és más egyházi témájú kompozíciókból.

A karácsonyi emelkedettség érzését egy hangszer sem fejezheti ki olyan tökéletesen, mint az emberi hang. A különlegesen gazdag angol kórushagyomány az évszázadok során számos karácsonyi és más egyházi forrásból táplálkozó éneket megőrzött, melyek a jelenkor szerzőinek is inspirációt jelentenek. A Tenebrae Kórus ezekből ad át egy csokornyit, de műsorát más európai komponisták műveivel is színesíti.

2001-ben, tehát éppen húsz éve, hogy az egykori King’s Singers-tag, Nigel Short megalapította vegyeskarát, hogy megszólaltassák a 16-21. századi kamarakórus-repertoárt. Azóta a számos kortárs szerzővel is együtt dolgoztak már,

külön öröm, hogy a Müpa-beli koncertjükön Gyöngyösi Levente két himnuszfeldolgozását is előadják majd.

De nem ez az est egyetlen magyar vonatkozása, orgonistaként Tabajdi Ádám fog közreműködni, aki egy Vierne-orgonadarabot is megszólaltat.

A műsor további részében szerepelnek tradicionális karácsonyi énekek feldolgozásai, kortárs brit szerzők művei, akik közül többen szintén énekesi, illetve kórusvezetői háttérrel rendelkeznek, sőt, maga Nigel Short is készített egy átiratot a We Wish You a Merry Christmas kezdetű dalból. Elhangzik egy gregorián ének is a híres adventi Ó-antifónák közül (ezek hagyományosan a karácsony előtti hét vecsernyei énekei), valamint egy azok zenei anyaga által ihletett kortárs mű, Joanna Forbes L'Estrange Advent ‘O' Carol című kompozíciója is.

A program alighanem legkülönlegesebb darabja Allegri legendás Misereréje, melyet

évszázadokon át csak a Sixtusi kápolnában lehetett előadni, a nagyheti, úgynevezett sötét zsolozsma alkalmával

(ennek neve latinul és angolul is Tenebrae, ahogyan a kórusé). A szertartás onnan kapta a nevét, hogy az egyes énekek után mindig egy-egy gyertyát kioltanak, míg végül csak egyetlen marad égve. A zenekedvelők körében bizonyára ismerős a történet, mely szerint Mozart volt az első, aki a híres dallamot kicsempészte a kápolnából – a fejében, ugyanis emlékezetből írta le.

A Tenebrae Kórus rendkívüli zenélni akarásról tett tanúbizonyságot a pandémia alatt is, az elsők között adtak olyan virtuális koncertet, melyhez a szólamokat külön-külön vették fel. Nagy öröm, hogy a budapesti közönség most élőben is találkozhat velük.

Adventi koncert – a Tenebrae Kórus hangversenye
november 28. 19:30, Müpa

Vezényel: Nigel Short
Km.: Tabajdi Ádám

Fejléckép: Tenebrae Kórus (fotó: Sim Canetty-Clarke)

Tabajdi Ádám első díjat nyert Toulouse-ban

Kapcsolódó

Tabajdi Ádám első díjat nyert Toulouse-ban

A fiatal orgonaművész, a Zeneakadémia Doktori Iskolájának hallgatója, a közönségdíjat is elnyerte a háromévente megrendezett Toulouse-i Nemzetközi Orgonaversenyen.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Zenés színház

A mitológiai szörnyek valósága

Eötvös Péter-ősbemutatót tartott a Berlini Állami Opera. A zeneszerző Sleepless című opera-balladája Jon Fosse Trilógiája alapján készült, Mundruczó Kornél állította színpadra.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Klasszikus magazin

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Klasszikus magazin

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Klasszikus ajánló

Decemberi kanapékoncertek a Bécsi Filharmonikusokkal

A koronavírus miatti lezárás következtében a Bécsi Filharmonikusok idén télen sem tud közönség előtt játszani, ezért az emberek otthonába viszi el a muzsikát.
Klasszikus interjú

„A zene az egészséges mentális lét kulcsa” – beszélgetés Hollerung Gáborral

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész karmesterrel, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatójával beszélgettünk zenei pályájának alakulásáról, a zenekar sikereiről, valamint a fiatal generáció zenei neveléséről.