Klasszikus

A várakozás reménysugara – a Tenebrae Kórus ad koncertet a Müpában

2021.11.26. 11:10
Ajánlom
A hagyományoknak megfelelően idén is egy különleges kóruskoncert segíti az ünnepi hangolódást a Müpában, advent első vasárnapján az angol Tenebrae Kórus nyújt át egy csokorra valót karácsonyi dalokból és más egyházi témájú kompozíciókból.

A karácsonyi emelkedettség érzését egy hangszer sem fejezheti ki olyan tökéletesen, mint az emberi hang. A különlegesen gazdag angol kórushagyomány az évszázadok során számos karácsonyi és más egyházi forrásból táplálkozó éneket megőrzött, melyek a jelenkor szerzőinek is inspirációt jelentenek. A Tenebrae Kórus ezekből ad át egy csokornyit, de műsorát más európai komponisták műveivel is színesíti.

2001-ben, tehát éppen húsz éve, hogy az egykori King’s Singers-tag, Nigel Short megalapította vegyeskarát, hogy megszólaltassák a 16-21. századi kamarakórus-repertoárt. Azóta a számos kortárs szerzővel is együtt dolgoztak már,

külön öröm, hogy a Müpa-beli koncertjükön Gyöngyösi Levente két himnuszfeldolgozását is előadják majd.

De nem ez az est egyetlen magyar vonatkozása, orgonistaként Tabajdi Ádám fog közreműködni, aki egy Vierne-orgonadarabot is megszólaltat.

A műsor további részében szerepelnek tradicionális karácsonyi énekek feldolgozásai, kortárs brit szerzők művei, akik közül többen szintén énekesi, illetve kórusvezetői háttérrel rendelkeznek, sőt, maga Nigel Short is készített egy átiratot a We Wish You a Merry Christmas kezdetű dalból. Elhangzik egy gregorián ének is a híres adventi Ó-antifónák közül (ezek hagyományosan a karácsony előtti hét vecsernyei énekei), valamint egy azok zenei anyaga által ihletett kortárs mű, Joanna Forbes L'Estrange Advent ‘O' Carol című kompozíciója is.

A program alighanem legkülönlegesebb darabja Allegri legendás Misereréje, melyet

évszázadokon át csak a Sixtusi kápolnában lehetett előadni, a nagyheti, úgynevezett sötét zsolozsma alkalmával

(ennek neve latinul és angolul is Tenebrae, ahogyan a kórusé). A szertartás onnan kapta a nevét, hogy az egyes énekek után mindig egy-egy gyertyát kioltanak, míg végül csak egyetlen marad égve. A zenekedvelők körében bizonyára ismerős a történet, mely szerint Mozart volt az első, aki a híres dallamot kicsempészte a kápolnából – a fejében, ugyanis emlékezetből írta le.

A Tenebrae Kórus rendkívüli zenélni akarásról tett tanúbizonyságot a pandémia alatt is, az elsők között adtak olyan virtuális koncertet, melyhez a szólamokat külön-külön vették fel. Nagy öröm, hogy a budapesti közönség most élőben is találkozhat velük.

Adventi koncert – a Tenebrae Kórus hangversenye
november 28. 19:30, Müpa

Vezényel: Nigel Short
Km.: Tabajdi Ádám

Fejléckép: Tenebrae Kórus (fotó: Sim Canetty-Clarke)

Tabajdi Ádám első díjat nyert Toulouse-ban

Kapcsolódó

Tabajdi Ádám első díjat nyert Toulouse-ban

A fiatal orgonaművész, a Zeneakadémia Doktori Iskolájának hallgatója, a közönségdíjat is elnyerte a háromévente megrendezett Toulouse-i Nemzetközi Orgonaversenyen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Klasszikus ajánló

Nemzeti sajátosságok és közös értékek a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban
Klasszikus ajánló

Igényes zene, stílustól függetlenül – új koncertsorozatot indít az MVM

A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM támogatásával. Az MVM Classic&Club koncertjei a két műfaj kiemelkedő hazai tehetségeinek egyedi produkcióit vonultatják fel.
Klasszikus ajánló

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Klasszikus ajánló

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt.