Klasszikus

A városi tanács kitart Gergijev mellett

2013.12.19. 15:37
Ajánlom
A müncheni önkormányzat az orosz politika ellen az emberi jogok és a véleményszabadság nevében tüntetők dacára is ragaszkodik ahhoz, hogy a Putyin elnökkel bizalmas viszonyt ápoló Valerij Gergijev legyen a Müncheni Filharmonikusok vezető karmestere 2015-től.

A városi tanács kulturális referense, Hans-Georg Küppers azt mondta a december 18-i , szerdai tanácsülést követően, hogy a karnagy keddi "tisztázó" kijelentései után semmiféle okot nem lát arra, hogy ne tartsák be a vele kötött szerződést. Christian Ude szociáldemokrata főpolgármester kijelentette, hogy "lényegében tisztázottnak" tekinti Gergijev homoszexuálisok ellen tett korábbi "félreérthető" és "szerencsétlen" nyilatkozatait, és hangsúlyozta, hogy a város alkalmazásában álló minden munkatársra vonatkozik a diszkriminációval szembeni "zéró tolerancia". A polgármester abban a vitában szólalt fel, amelyet három kisebb párt kezdeményezett sürgősséggel a városi tanácsban a karnagy szerződtetéséről.

A Gergijev szerdai müncheni koncertje ellen tüntetést szervező melegszervezet tanácsnoka, Thomas Niederbühl viszont óva intett az ügy "bagatellizálásától". Szerinte a Gergijev keddi sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentésekben éppen az a propaganda tükröződik vissza, amely a gyermekvédelem ürügyén gyűlöletet szít a homoszexuálisok ellen. A karmester "részben kitérő" válaszait "nagyon-nagyon kiábrándítónak" nevezte. A keddi "tisztázó" sajtóértekezleten a jelenkor egyik legjelentősebb dirigensének számító Gergijev részben tagadó, részben kitérő válaszokat adott állítólag homofób nézeteit illetően. Tagadta, hogy valaha is egyenlőségjelet tett volna a homoszexualitás és a pedofília közé, ugyanakkor arról is beszélt, hogy Oroszországban manapság sok pedofil eset és gyermekrablás történik, ezért az emberek "őrjöngenek".

A Nyugaton sokat bírált "melegpropaganda"-ellenes orosz törvényről, amelyet Putyin elnök a nyáron emelt hatályba, azt mondta, hogy azt nem ismeri és nem is érti. A zenész igyekezett apolitikusnak mutatkozni, aki csak a művészet világában ismeri ki magát. Putyintól, akit külföldön sokat bírálnak a diszkriminatív jogszabályok miatt, nem határolódott el, sőt dicsérte a kultúrpolitikáját. Leszögezte mindazonáltal, hogy "a művészek közösségében nincs helye diszkriminációnak".

Német melegjogi aktivisták tüntetést hirdettek december 18-án estére, amikor Gergijev vendégkarmesterként lépett fel leendő munkahelyén, a Müncheni Filharmonikusoknál. A zenekar, amelyet 1893-ban alapított egy zongorakészítő fia, Franz Kaim, egyike a bajor főváros három fő komolyzenei együttesének. Az oszét származású, hatvanéves orosz dirigenst korunk egyik legjelentősebb karmesterének tartják, Anna Netrebko mellett az orosz zene két fő nemzetközi nagykövetének egyike.

Oroszországban törvény tiltja a gyermekek védelme címén, hogy a közéletben pozitívan essék szó a homoszexualitásról, Putyin elnök pedig gyakran tesz melegeket sértő kijelentéseket, legutóbbi programadó beszédében Oroszországot e téren a konzervatív értékek bástyájának nevezte a világban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Vizuál

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.
Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.