Klasszikus

A városi tanács kitart Gergijev mellett

2013.12.19. 15:37
Ajánlom
A müncheni önkormányzat az orosz politika ellen az emberi jogok és a véleményszabadság nevében tüntetők dacára is ragaszkodik ahhoz, hogy a Putyin elnökkel bizalmas viszonyt ápoló Valerij Gergijev legyen a Müncheni Filharmonikusok vezető karmestere 2015-től.

A városi tanács kulturális referense, Hans-Georg Küppers azt mondta a december 18-i , szerdai tanácsülést követően, hogy a karnagy keddi "tisztázó" kijelentései után semmiféle okot nem lát arra, hogy ne tartsák be a vele kötött szerződést. Christian Ude szociáldemokrata főpolgármester kijelentette, hogy "lényegében tisztázottnak" tekinti Gergijev homoszexuálisok ellen tett korábbi "félreérthető" és "szerencsétlen" nyilatkozatait, és hangsúlyozta, hogy a város alkalmazásában álló minden munkatársra vonatkozik a diszkriminációval szembeni "zéró tolerancia". A polgármester abban a vitában szólalt fel, amelyet három kisebb párt kezdeményezett sürgősséggel a városi tanácsban a karnagy szerződtetéséről.

A Gergijev szerdai müncheni koncertje ellen tüntetést szervező melegszervezet tanácsnoka, Thomas Niederbühl viszont óva intett az ügy "bagatellizálásától". Szerinte a Gergijev keddi sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentésekben éppen az a propaganda tükröződik vissza, amely a gyermekvédelem ürügyén gyűlöletet szít a homoszexuálisok ellen. A karmester "részben kitérő" válaszait "nagyon-nagyon kiábrándítónak" nevezte. A keddi "tisztázó" sajtóértekezleten a jelenkor egyik legjelentősebb dirigensének számító Gergijev részben tagadó, részben kitérő válaszokat adott állítólag homofób nézeteit illetően. Tagadta, hogy valaha is egyenlőségjelet tett volna a homoszexualitás és a pedofília közé, ugyanakkor arról is beszélt, hogy Oroszországban manapság sok pedofil eset és gyermekrablás történik, ezért az emberek "őrjöngenek".

A Nyugaton sokat bírált "melegpropaganda"-ellenes orosz törvényről, amelyet Putyin elnök a nyáron emelt hatályba, azt mondta, hogy azt nem ismeri és nem is érti. A zenész igyekezett apolitikusnak mutatkozni, aki csak a művészet világában ismeri ki magát. Putyintól, akit külföldön sokat bírálnak a diszkriminatív jogszabályok miatt, nem határolódott el, sőt dicsérte a kultúrpolitikáját. Leszögezte mindazonáltal, hogy "a művészek közösségében nincs helye diszkriminációnak".

Német melegjogi aktivisták tüntetést hirdettek december 18-án estére, amikor Gergijev vendégkarmesterként lépett fel leendő munkahelyén, a Müncheni Filharmonikusoknál. A zenekar, amelyet 1893-ban alapított egy zongorakészítő fia, Franz Kaim, egyike a bajor főváros három fő komolyzenei együttesének. Az oszét származású, hatvanéves orosz dirigenst korunk egyik legjelentősebb karmesterének tartják, Anna Netrebko mellett az orosz zene két fő nemzetközi nagykövetének egyike.

Oroszországban törvény tiltja a gyermekek védelme címén, hogy a közéletben pozitívan essék szó a homoszexualitásról, Putyin elnök pedig gyakran tesz melegeket sértő kijelentéseket, legutóbbi programadó beszédében Oroszországot e téren a konzervatív értékek bástyájának nevezte a világban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.