Klasszikus

A Vasvári String Trió és Bernard Maseli a Raiffeisen Jazz Klubban

2005.02.21. 00:00
Ajánlom
A Raiffeisen Jazz Klub következő, március 4-ei koncertjén a Vasvári String Trió és a híres lengyel vibrafonos, Bernard Maseli lép az IBS Színpadára (1021 Budapest, Tárogató út 2-4.) este fél nyolctól.

Március 4-én négy virtuóz zenész előadásában izgalmas, magával ragadó zenei világ elevenedik meg a Raiffeisen Jazz Klub koncertsorozatában: a Vasvári String Trió lép fel, vendégszólistaként pedig a híres lengyel vibrafonos, Bernard Maseli játékát élvezhetjük (aki 2002-ben Pat Metheny-vel is készített CD-t). Vasvári Pál basszusgitáros, zeneszerző a legutóbbi két és fél évtizedben meghatározó egyénisége a magyar zenei életnek, több mint 50 albumon hallható 250-300 kompozíciója. A ’90-es évek elejétől mind a mai napig neves amerikai zenészekkel dolgozik, köztük olyan muzsikussal, mint Mike Stern. 2000-ben hozta létre új, állandó formációját, a String Triót, amelyhez Birta Miklós New York-ból, Frankie Lato (azaz Látó Ferenc) Párizsból csatlakozott. Bernard Maselivel tökéletes zenei összhangban muzsikálnak, s mind a négyen hangszerük virtuózai. Nem csoda, hogy mindenhol, ahol fellépnek, elkápráztatják a közönséget.

Vasvári Pál 1981-ben végzett a Bartók Béla Konzervatóriumban nagybőgő szakon, karrierjét is nagybőgősként kezdte. 1989-ben váltott át basszusgitárra. Az első fontos zenekar, amelyben játszott, a Füsti Balogh Gábor és Lakatos Antal (azaz a ma már világszerte Tony Lakatosként ismert szaxofonos) nevével fémjelzett Kis Rákfogó volt, majd Gárdonyi Lászlóval és szintén Lakatos Antallal a Bacillus következett, amely Nyugat-Európában is sikereket aratott. A ’90-es évek elejétől kezdve dolgozott és dolgozik amerikai világsztárokkal is, köztük olyan állandó partnerekkel, mint Dave Samuels és Mike Stern (aki többek között Miles Davis és Jaco Pastorius zenésztársaként muzsikált). Vasvári Pál többszörös Emerton-díjas, s 2000-ben Az év produkciója címet kapta a Hungarian World Music Orchestra, amelynek Vasvári Pál a vezetője és zeneszerzője.

Legújabb formációját az újító szándék hívta életre: a 2000-ben létrehozott String Trio különleges összeállítású dzsessz zenekar, amelyben két gitáros és egy hegedűs játszik. A trió első lemezének anyagát Vasvári Pál a Cote D’Azur-ön komponálta, innen származik az album címe: Azur, amelynek magukkal ragadó, életörömöt sugárzó dalai mediterrán hangulatot árasztanak.

Frankie Lato Látó Ferencként született 1972-ben Szegeden, édesapja a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagja. Tizenhat éves volt, amikor 1988-ban Franciaországba utazott tanulni. A Boulogne-i konzervatóriumba járt, ott végzett hegedű szakon. Hét évet töltött Franciaországban, tanult, közben dzsesszkocsmákban dolgozott. Párizsban a neves hegedűs, Didier Lockwood tanítványa is volt – akinél éppen mostanában nem más, mint a világhírű hegedűművész, Maxim Vengerov tanul improvizációt. Párizsban vette fel a Frankie Lato nevet, mert sosem tudták rendesen leírni-kiejteni a Látó Ferencet. Ott ragadta magával a hot-swing stílus, valamint az ezt megteremtő Django Reinhardt zenéjének hangulata (ez a sodró, lendületes stílus a XX. század harmincas-negyvenes éveiben született meg). Klasszikus zenei tanulmányai mellett sok mindent tanult, nyitottsága erőteljes zeneiséggel párosul, virtuóz hangszerkezelésével hamar fölhívta magára a figyelmet. A kilencvenes évek közepén „több részletben” költözött haza, de a franciaországi kapcsolatai megmaradtak. Hegedűjén öt húr van, mint a gyimesi csángóknál, akik azonban zengőhúrt húznak a többi alá. Frankie Lato a brácsa C húrját tette fel hangszerére ötödik - nem zengető, hanem játszó - húrnak. A hegedű testébe brácsanyakat épített.

Birta Miklós gitáros, zeneszerző, hangszerelő 1970-ben született. A Zeneakadémián jazzgitár szakán végzett, Babos Gyula tanítványaként diplomázott, majd különféle zenekarokban és stúdiózenészként játszott, s New York-ban képezte tovább magát. A legvirtuózabb gitárosok között tartják számon. Sokszínűség jellemzi, színházi előadások és filmzenék felvétele mellett turnézik, lemezfelvételeket készít, fellép kortárs zenei előadásokon klasszikus zenekarokkal, valamint underground és dzsessz zenekarokkal is. Több tucat formációban és lemezfelvételen szerepelt közreműködőként, de két szóló lemezzel is felhívta magára a figyelmet. Fellépett, turnézott már Floridában, Németországban, Lengyelországban, Angliában, Lettországban, Szlovákiában is.

Bernard Maseli, a koncert vendégszólistája, a lengyel vibrafonos és zeneszerző a legutóbbi két évtized egyik legkitűnőbb lengyel dzsessz zenésze. Szerte a világon nagy sikereket aratott és arat több együttessel, ilyen például a rendkívül hamar népszerűvé vált Globetrotters. A ’80-as évek óta turnézik világszerte. 2002-ben Vasvári Pállal együtt hozták létre a PH Connection nevű formációt, s még 2002-ben Maseli lemezt készített Pat Metheny-vel is. Maseli karrierje a dzsesszéletben a Walk Away nevű zenekarral kezdődött. 1985-ben a wroclawi fesztiválon a legjobb szólista díját nyerte, s az együttes is első helyezett lett. A Walk Away formációval tíz nagylemezt vett fel, s jelentős nemzetközi fesztiválokon szerepelt nagy sikerrel, de később már zenekarokkal is készített lemezeket. Vibrafon kategóriában rendszerint ő a nyertese az évenkénti Jazz Forum szavazásnak. 1990 óta a katowicei akadémián tanít dzsesszt. Sok neves zenésszel dolgozott együtt, több mint harminc CD-n szerepel a neve alkotóként, előadóként, közreműködőként, sőt még producerként is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.