Klasszikus

A Vasvári String Trió és Bernard Maseli a Raiffeisen Jazz Klubban

2005.02.21. 00:00
Ajánlom
A Raiffeisen Jazz Klub következő, március 4-ei koncertjén a Vasvári String Trió és a híres lengyel vibrafonos, Bernard Maseli lép az IBS Színpadára (1021 Budapest, Tárogató út 2-4.) este fél nyolctól.

Március 4-én négy virtuóz zenész előadásában izgalmas, magával ragadó zenei világ elevenedik meg a Raiffeisen Jazz Klub koncertsorozatában: a Vasvári String Trió lép fel, vendégszólistaként pedig a híres lengyel vibrafonos, Bernard Maseli játékát élvezhetjük (aki 2002-ben Pat Metheny-vel is készített CD-t). Vasvári Pál basszusgitáros, zeneszerző a legutóbbi két és fél évtizedben meghatározó egyénisége a magyar zenei életnek, több mint 50 albumon hallható 250-300 kompozíciója. A ’90-es évek elejétől mind a mai napig neves amerikai zenészekkel dolgozik, köztük olyan muzsikussal, mint Mike Stern. 2000-ben hozta létre új, állandó formációját, a String Triót, amelyhez Birta Miklós New York-ból, Frankie Lato (azaz Látó Ferenc) Párizsból csatlakozott. Bernard Maselivel tökéletes zenei összhangban muzsikálnak, s mind a négyen hangszerük virtuózai. Nem csoda, hogy mindenhol, ahol fellépnek, elkápráztatják a közönséget.

Vasvári Pál 1981-ben végzett a Bartók Béla Konzervatóriumban nagybőgő szakon, karrierjét is nagybőgősként kezdte. 1989-ben váltott át basszusgitárra. Az első fontos zenekar, amelyben játszott, a Füsti Balogh Gábor és Lakatos Antal (azaz a ma már világszerte Tony Lakatosként ismert szaxofonos) nevével fémjelzett Kis Rákfogó volt, majd Gárdonyi Lászlóval és szintén Lakatos Antallal a Bacillus következett, amely Nyugat-Európában is sikereket aratott. A ’90-es évek elejétől kezdve dolgozott és dolgozik amerikai világsztárokkal is, köztük olyan állandó partnerekkel, mint Dave Samuels és Mike Stern (aki többek között Miles Davis és Jaco Pastorius zenésztársaként muzsikált). Vasvári Pál többszörös Emerton-díjas, s 2000-ben Az év produkciója címet kapta a Hungarian World Music Orchestra, amelynek Vasvári Pál a vezetője és zeneszerzője.

Legújabb formációját az újító szándék hívta életre: a 2000-ben létrehozott String Trio különleges összeállítású dzsessz zenekar, amelyben két gitáros és egy hegedűs játszik. A trió első lemezének anyagát Vasvári Pál a Cote D’Azur-ön komponálta, innen származik az album címe: Azur, amelynek magukkal ragadó, életörömöt sugárzó dalai mediterrán hangulatot árasztanak.

Frankie Lato Látó Ferencként született 1972-ben Szegeden, édesapja a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagja. Tizenhat éves volt, amikor 1988-ban Franciaországba utazott tanulni. A Boulogne-i konzervatóriumba járt, ott végzett hegedű szakon. Hét évet töltött Franciaországban, tanult, közben dzsesszkocsmákban dolgozott. Párizsban a neves hegedűs, Didier Lockwood tanítványa is volt – akinél éppen mostanában nem más, mint a világhírű hegedűművész, Maxim Vengerov tanul improvizációt. Párizsban vette fel a Frankie Lato nevet, mert sosem tudták rendesen leírni-kiejteni a Látó Ferencet. Ott ragadta magával a hot-swing stílus, valamint az ezt megteremtő Django Reinhardt zenéjének hangulata (ez a sodró, lendületes stílus a XX. század harmincas-negyvenes éveiben született meg). Klasszikus zenei tanulmányai mellett sok mindent tanult, nyitottsága erőteljes zeneiséggel párosul, virtuóz hangszerkezelésével hamar fölhívta magára a figyelmet. A kilencvenes évek közepén „több részletben” költözött haza, de a franciaországi kapcsolatai megmaradtak. Hegedűjén öt húr van, mint a gyimesi csángóknál, akik azonban zengőhúrt húznak a többi alá. Frankie Lato a brácsa C húrját tette fel hangszerére ötödik - nem zengető, hanem játszó - húrnak. A hegedű testébe brácsanyakat épített.

Birta Miklós gitáros, zeneszerző, hangszerelő 1970-ben született. A Zeneakadémián jazzgitár szakán végzett, Babos Gyula tanítványaként diplomázott, majd különféle zenekarokban és stúdiózenészként játszott, s New York-ban képezte tovább magát. A legvirtuózabb gitárosok között tartják számon. Sokszínűség jellemzi, színházi előadások és filmzenék felvétele mellett turnézik, lemezfelvételeket készít, fellép kortárs zenei előadásokon klasszikus zenekarokkal, valamint underground és dzsessz zenekarokkal is. Több tucat formációban és lemezfelvételen szerepelt közreműködőként, de két szóló lemezzel is felhívta magára a figyelmet. Fellépett, turnézott már Floridában, Németországban, Lengyelországban, Angliában, Lettországban, Szlovákiában is.

Bernard Maseli, a koncert vendégszólistája, a lengyel vibrafonos és zeneszerző a legutóbbi két évtized egyik legkitűnőbb lengyel dzsessz zenésze. Szerte a világon nagy sikereket aratott és arat több együttessel, ilyen például a rendkívül hamar népszerűvé vált Globetrotters. A ’80-as évek óta turnézik világszerte. 2002-ben Vasvári Pállal együtt hozták létre a PH Connection nevű formációt, s még 2002-ben Maseli lemezt készített Pat Metheny-vel is. Maseli karrierje a dzsesszéletben a Walk Away nevű zenekarral kezdődött. 1985-ben a wroclawi fesztiválon a legjobb szólista díját nyerte, s az együttes is első helyezett lett. A Walk Away formációval tíz nagylemezt vett fel, s jelentős nemzetközi fesztiválokon szerepelt nagy sikerrel, de később már zenekarokkal is készített lemezeket. Vibrafon kategóriában rendszerint ő a nyertese az évenkénti Jazz Forum szavazásnak. 1990 óta a katowicei akadémián tanít dzsesszt. Sok neves zenésszel dolgozott együtt, több mint harminc CD-n szerepel a neve alkotóként, előadóként, közreműködőként, sőt még producerként is.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.